Ген. Мутафчийски: Най-вероятно другата седмица ще има покачване на заразените

22.04.2021 г. 10:49:11 ч.
/
Ген. Мутафчийски: Най-вероятно другата седмица ще има покачване на заразените
Не трябва да се сваля бдителността, въпреки добрите тенденции. На двуседмична база по брой на заразени на 100 хиляди души, ние имаме намаление с около 40% по-малко, на едноседмична база 25%. Актуалното число към днес е 407 на 100 хил. души. Има стръмно спадане, но то няма да бъде до безкрайност, най-вероятно до другата  седмица. Това каза шефът на ВМА ген. проф. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в Министерски съвет. "Починали на 100 хиляди се пречупи пика и сега смъртността е 22,6 на 100 хил, намаление на едноседмична база е с 3%, а на двуседмична с 5%. Задържането в интензивините клиники е особено тревожно. В лечебните заведения не особено отчелитво е спадането. От 13.04. където сме имали 9 970, сега имаме 8435 хоспитилизрани", каза той.
"Като казах другата седмица имам предвид, че ако спада още заболеваемостта, другата седмица може да посрещнем покачване с доста пълни болници, те едва ли ще се изпразнят. При миналото покачване имахме резерв от легла повече от 80%. Предишното покачване започхаме с по-малко от 30% заети легла. Не трябва да се пренебрегва, защото здравната система може да бъде пренатоварена за много по-кратък период", поясни Мутафчийски.
"С празниците бдителностт трябва да е много повишена. Нищо не е свършило. С летния сезон в цялото южно полукълбо пандемията се развиваше със сериозни размери. Не трябва да се успокояваме, че идва лятото. Миналото лято имахме доста сериозни скокове в заболяемостта. Надеждата е във ваксината, което е безспорно", допълни той.

"Следя няколко държави като Нова Зеландия, Австралия, Сингапур и Тайван. Те се борят за ковид 0, наложиха го и не допуснаха разпространение в страните си, това е най-правилна тактика. Както Китай и Виетнам. Но това е пропусната възможност, а новите възможности са ваксинации - както прави Израел", каза ген. Мутафчийски. 
"Онзи ден Великобритания имаше 4-ма починали, а ние 200. Те имат десетки ваксинирани. В Израел има нула новозаразени и нула нови смъртни случаи. Това е достатъчен аргумент за ползата от ваксинация, те дадоха пример как се ваксинира огромна част от население", посочи той.
"Сингапур въпреки че преживяха втора вълна, те я ограничиха и доведоха всичко до нула. Това стана и в Австралия, щата Виктория, на 8 ми август 2020 г. имаше над 500 заразени, но те наложиха локдаун и октомври имаха 0 заразени и продължават. Нова Зеландия, Тайван и Австрали в момента всичко работи и продължава социалният живот", обясни ген. Мутафчийски.
Източник:ТРУД

Коментирайте
Подобни новини
БСП призова за връщане на мандата и предсрочни избори
БСП призова за връщане на мандата и предсрочни избори
Почина Ангел Марин
Почина Ангел Марин
Министър Гвоздейков: България е готова 100% да изпълнява процедурите по въздушен Шенген
Министър Гвоздейков: България е готова 100% да изпълнява процедурите по въздушен Шенген
Мария Габриел прие папката с мандата. Ще имаме ли правителство?
Мария Габриел прие папката с мандата. Ще имаме ли правителство?



Яндекс.Метрика