ГЕРБ изпреварва БСП на евровота според социологическите агенции

23.05.2019 г. 11:47:29 ч.
/
ГЕРБ изпреварва БСП на евровота според социологическите агенции
ГЕРБ изпреварва БСП на изборите за депутати за Европейски парламент в неделя, 26 май. Това сочат резултатите от проучванията на социологическите агенции броени дни преди вота. 


Възвръщане на електоралната преднина на ГЕРБ при намаляване на относителната тежест на БСП, отчитат от „Алфа Рисърч“. Управляващите се ползват с подкрепата на 31.1% от решилите да гласуват срещу 26.6% за БСП. ДПС очаквано мобилизира привържениците си в последните дни преди вота и завършва кампанията като трета политическа сила с подкрепата на 13.9% от решилите да гласуват. ВМРО запазва позициите си отпреди месец и с 6.0% от твърдо решилите заема четвъртата позиция. Сериозната конкуренция в тази ниша идва не толкова от НФСБ и „Атака“ (и двете партии приключват кампанията с изравнени позиции от по 2.0%), а от „Воля“ - 4.9%. Сред колебаещите се до последно са и десните избиратели, които са основна електорална база на „Демократична България“. В края на кампанията обединението между ДСБ, „Да, България" и „Зелено движение" получава 4.2% подкрепа сред решилите да гласуват. Така, наред с ВМРО и „Воля“, „Демократична България“ запазва шансове за мандат в Европейския парламент, ако успее да мотивира своите избиратели да отидат до урните.

Да се прогнозира кой ще бъде победител в битката между БСП и ГЕРБ на предстоящите евроизбори е невъзможно с методите на социологията. Разликата между двете противостоящи си партии е 1,3% в полза на ГЕРБ - или в границите на т.нар. стохастична грешка, посочват от агенция „Медиана“. Засега три партии могат да бъдат сигурни, че ще излъчат представители в Европарламента – ГЕРБ (31,1%), БСП (29.8%), и ДПС (11.4%). Още две партии са близо до изборната бариера (5,89%) – ВМРО(5.6%) и „Воля“ (5.1%). Следват ги „Коалиция за България“ (3,6%); Атака (3,5%); „Патриоти за Валери Симеонов“ и „Демократична България“ (с по 2,6%).

Четири политически формации могат да имат свои представители в следващия състав на Европейския парламент - ГЕРБ, БСП за България, ДПС и ВМРО-БНД, сочат данни от национално проучване на „Екзакта“. Според данните за ГЕРБ ще гласуват 32.4% от гласоподавателите, за БСП - 27.3%, за ДПС - 13.3%. Четвърта политическа сила е ВМРО-БНД с 6.5%, пета е „Воля-Българските родолюбци“ с 4.5%, следвани от „Демократична България“ с 4.3% и „Атака“ с 2.0%, които се изравняват с Патриоти за Валери Симеонов. Коалиция за България получава 1.8%.

Твърдо желание да гласуват за ГЕРБ заявяват 30,9% от анкетираните от „Барометър България“, а БСП подкрепят 27,2%. Това би гарантирало 6 сигурни евродепутати за ГЕРБ и 5 за БСП, с възможност да нараснат с още един в зависимост от финалната избирателна активност в неделя. ДПС също ще имат сигурно представителство в Европарламента със заявена подкрепа от 10,5% от участниците в проучването. Движението по всяка вероятност ще излъчи 2-3 евродепутати. ВМРО с водач на листата Ангел Джамбазки продължава да привлича симпатизанти и подкрепа им нараства до 8,3% от анкетираните, което също осигурява представителство в ЕП.

Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Цвета Караянчева е със счупена ключица след катастрофа край Хитрино
Цвета Караянчева е със счупена ключица след катастрофа край Хитрино
БСП единодушно подкрепи Мая Манолова за кмет на София, проф. Анелия Клисарова е кандидатът за Варна
БСП единодушно подкрепи Мая Манолова за кмет на София, проф. Анелия Клисарова е кандидатът за Варна
Вежди Рашидов за скандала в БНР: Вече улицата започна да кадрува
Вежди Рашидов за скандала в БНР: Вече улицата започна да кадрува
Ракът е водещата причина за смърт сред богатите нации
Ракът е водещата причина за смърт сред богатите нацииЯндекс.Метрика