ГЕРБ променя текста в закона за валутния курс на лева заради еврозоната

26.01.2020 г. 09:55:21 ч.
/
ГЕРБ променя текста в закона за валутния курс на лева заради еврозоната
За първи път от 20 години насам властта възнамерява да промени законовия текст, регламентиращ валутния курс на лева към еврото, без да изменя сегашното съотношение 1.95583 лева за едно евро. Причината е, че това е задължително изискване за членството на България в предверието на еврозоната – Валутно-курсовия механизъм II (ERM II), което финансовият министър Владислав Горанов очаква да се случи до неговия рожден ден 30 април 2020 г., а също така и за членството в самия паричен съюз.

Предложението на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ е в закона за БНБ да се запише, че от датата на участие на България в ERM II официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите държави в ERM II (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и споразумения.

"Ние подкрепяме предложението и сме го съгласували с ЕЦБ", коментираха от Българската народна банка (БНБ) в отговор на въпроси на Mediapool.

Промяната не влече след себе си директна промяна на курса, който дори при този текст може да остане непроменен до влизането на България в еврозоната, когато и да стане това. Преди година сегашният управител на БНБ Димитър Радев, както и министър Владислав Горанов публично обещаха тъкмо това - че България ще влезе в ERM II и еврозоната със сегашния курс на лева към еврото. "За нас това е религиозен въпрос", заяви гуверньорът Радев по време на годишната среща на правителството с бизнеса през януари 2019 г.

Независимо от това, новият текст не изклюва промяна на курса в бъдеще, колкото и този риск да е само теоретичен и да има голяма вероятност никога да не се реализира, както например не се реализира в Литва, Латвия и Естония. При Словакия дори се стигна до ревалвация на кроната, тоест до увеличаване на спестяванията на хората при приемането на еврото.

По-конкретно, текстът, предложен от ГЕРБ, гласи: "Считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ) официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г. и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричн съюз".

Валутният курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. за едно евро е фиксиран в чл. 29 от Закона за Българска народна банка, който не е променян от 1999 г. насам. Според него левът е вързан към германската марка в отношение 1:1, а след като Германия влезе в еврозоната, курсът на лева към еврото ще се получи като се умножи по курса, по който марката се конвертира в евро. Целта на записването на курса в закон е да не може той да се променя набързо и без съгласието на парламента. Предложението на ГЕРБ ще се добави като нова, трета алинея на чл. 29.

Според властите без подобна промяна, която е стандартна, България няма как да влезе нито в чакалнята за еврото, нито в еврозоната. Причината е, че курсът за влизане в чакалнята подлежи на преговори с държавите от еврозоната плюс Дания и ЕЦБ. Освен това, в рамките на ERM II всяка от участващите страни има правото да предлага преразглеждане на курса, ако смята, че то ще е икономически целесъобразно, като крайното решение се взима съвместно от Еврогрупата (държавите в еврозоната), Дания и ЕЦБ.

Предложението, за което съобщи сп. "Икономист", е внесено без "излишен" шум на 23 януари, между първо и второ четене на стандартни промени във Валутния закон. Преди да стане законова норма, текстът предстои да се разгледа на второ четене в бюджетната комисия, а след това и в пленарна зала.

В последните 20 години у нас има широк консенсус, че фиксираният валутен курс към еврото и валутният борд са най-силните гаранти на финансовата стабилност на страната на фона на слабото качество на държавното управление.

Затова експерти смятат, че е необходимо законодателната промяна да се усъвършенства, така че правителството да бъде задължено да напусне едностранно процеса на присъединяване към ERMII и еврозоната, в случай че европартньорите поискат смяна на валутния курс. "Това може да стане като се допише текст, който дава мандат на правителството да преговоря само и единствено, при условие че присъединяването на България към механизма (чакалнята) и по-късно към еврозоната ще стане при сегашния курс лев/евро и той няма да се променя”, коментира и сп. "Икономист".
Източник:mediapool.bg

Коментирайте
Подобни новини
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"



Яндекс.Метрика