Герман Германов, ТПП-Добрич: 2017-а бе година на икономически растеж, но липсата на работна ръка остава проблем за бизнеса

10.01.2018 г. 11:07:18 ч.
/
Герман Германов, ТПП-Добрич: 2017-а бе година на икономически растеж, но липсата на работна ръка остава проблем за бизнеса
- Г-н Германов, икономически анализатори твърдят, че 2017 година е една от най-добрите след кризата през 2008-а. Как я видяхте Вие и каква беше тя за ТПП-Добрич?
Наистина, така е. Става въпрос за една силна година. Няколко години след кризата е нормално да се чувства някакъв растеж, както и фирмите да очакват оживление. И ние се надяваме това да е така. След застоя в общо взето всички сфери, особено в структуро определящи за Добрич като строителството и туризма, се наблюдава икономически растеж. Всеки усеща това и по себе си. Макроикономическите показатели сочат растеж от 4%. Но този растеж трябва да се усети от всеки един от нас -  като  икономическо състояние, но и като перспектива. От няколко години ние повтаряме, че в нашия град и в България безработица няма. Има само хора, които не желаят да работят и те не са малко. Това са около 300 000 души, които изобщо не си търсят работа. Те са демотивирани и за тях не можем да твърдим, че са безработни. Според статистиката, у нас безработицата в страната е около 6%. Фирмите и икономиката все повече изпитват недостиг на кадри. И тук дори не говорим за недостиг на кадри, а за физическо присъствие на хора, които искат да работят и да се преквалифицират.
- Години наред се търси решение на този проблем. Предлагат се различни форми като дуално обучение и други, но проблемът остава. Защо?
Точно, защото се говори много, а нищо не се прави. Затова и ние като Търговска палата предпочитаме да правим нещо конкретно, та било то и малко. Неслучайно през изтеклата година една голяма част от проектите, по които работихме и ще продължим да работим, са свързани точно с това. По тях работим с партньори от други европейски страни. Два от проектите ни са свързани с дуалното обучение. Имаме и проекти, които са насочени към мобилност на работната ръка. Ние на място не можем да се справим. И това е така, защото младите хора ги няма и това е факт. Затова работим по проекти, които са насочени към повишаване на възможностите за пътуване на хора - да си намират работа там, където има такава. Няма ги физически, за да заемат определени работни места. Единият от проектите ни е трансграничен и е свързан с възможността на млади хора да си намират работа, например, у нас, както и български младежи да работят в румънската страна. Ако мислим да вкарваме работна ръка само за лятото, това няма да реши проблема. Това е необходимо, но не е достатъчно. Ние сме ориентирани към проекти, свързани с повишаване възможностите на хората да си намират работа там, където има такава. Проблемът с липсата на работна ръка не е само наш. Той е общ - за целия Европейски съюз. Има липса на работна ръка. Все повече от фирмите разбират, че на пазара на труда не могат да си намерят специфичните кадри, от които се нуждаят. Затова са готови да инвестират в тяхната преквалификация.
- Каква беше инвестиционната среда в Добрич и региона през изтеклата година?
Инвестиционната среда в Добрич не се е променила много в последната година. Но за това си има конкретни икономически основания. В годините, във всичките ми срещи с инвеститорите, знам, че всеки инвеститор се интересува от няколко прости неща. На първо място е цялостната обстановка или стабилността. На нас ни трябва една икономическа, политическа и всякаква стабилност, която да привлече интереса на един инвеститор. Оттам нататък, инвеститорът се интересува от конкретни неща като цена на ток, газ, вода. Добрич не може да се похвали с ниска цена на водата. Другото, което вълнува един инвеститор, е квалифицираната работна ръка. Вече е ясно, че няма такава и това е голям проблем за всяка фирма, която иска да отвори или разшири производство. Също така инвеститорите искат да знаят дали могат да получат данъчни облекчения. Това на местно ниво е невъзможно. Надявам се, че с повече усилия ще успеем да създадем такива условия, които да накарат бизнеса да се чувства спокоен и да знае, че може да се развива.
- Как изглежда Добрич през Вашите очи като място за живот, работа, развитие на бизнес?
Добрич е едно спокойно място за живеене. Никога не е имало големи замърсители, които да тровят водата, почвата и въздуха. Ако погледнем географски, всички ще кажат, че това е едно прекрасно място, но това, видно е, не е достатъчно. Не толкова липсата на перспектива и работа са проблем. Работа има достатъчно, но нивата на заплащане в повечето браншове са такива, че не удовлетворяват младите хора и те предпочитат да печелят извън страната. Аз не мисля, че тези хора, които напускат България и живеят, и работят в чужбина, се чувстват добре. Но това е реалността. Човек живее и работи там, където е спокоен за днешния и утрешния ден. Надявам се, че един ден те ще намерят пътя обратно.
- Каква беше изтеклата година за Търговската палата?
Една нормална година, в която продължихме нашата работа по европейски проекти. Продължихме да обслужваме нашите фирми в тяхната външно-търговска дейност. Смятаме, че изпращаме една спокойна година. Да се надяваме, че 2018-а ще бъде още по-добра, спокойна и успешна. Не толкова за нас, колкото за фирмите, защото, когато те са добре и се развиват, тогава и Палатата е добре. Фирмите са добре. Те работят и се развиват и много имат планове за разширяване. Надяваме се, че ще намерят и хората, които да работят за тях. Мисля, че те отдавна разбраха, че, освен машините и технологиите, с които работят, най-ценният капитал са хората.
- Какви са очакванията за 2018 година?
Предвиденият икономически растеж да бъде надминат и да се достигнат по-високи нива. Това ни е необходимо на нас - българите, защото темпът от 3 процента не е достатъчен. Мисля, че достатъчно дълго се задържахме на дъното като най-слабо развитата страна на ЕС. Трябва да положим всички усилия, за да настигаме с по-бързи темпове останалите страни.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика