Ги Верхофстат пред БНТ: След Брекзит трябва дълбоко да реформираме ЕС

16.05.2018 г. 12:20:07 ч.
/
Ги Верхофстат пред БНТ: След Брекзит трябва дълбоко да реформираме ЕС
Европейският парламент ще одобри споразумението за напускане на Великобритания, само ако правата на европейските граждани, живеейки във Великобритания, включително и българите, живеещи там, бъдат гарантирани. Това каза в интервю за БНТ главният преговарящ от страна на Европейския парламент и лидер на групата на либералите Ги Верхофстат. Според него все още има редица практически проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Вижте както каза още той през кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.От март до сега не е постигнат никакъв напредък в преговорите между Брюксел и Лондон. Според Ги Верхофстат Брюксел все още чака позицията на британското правителство.и Верхофстат - лидер на групата на АЛДЕ в Европейския парламент: "Надявам се в следващите седмици да има напредък в преговорите и затова трябва да имаме ясна позиция от страна на британското правителство по въпросите на митническия съюз - ще го има или не. По въпросите около Ирландия, които, са свързани с митническия съюз. Искаме повече яснота за правата на гражданите. Искаме да сме сигурни, че европейските граждани, които живеят във Великобритания, ще продължат живота си, както досега без никакви пречки и административни усложнения".

Според лидера на либералите в Европарламента все още има много практически въпроси за разрешаване, които засяга живота на европейските граждани във Великобритания.


Ги Верхофстат - лидер на групата на АЛДЕ в Европейския парламент: Изпратихме много дълго писмо до новия министър на вътрешните работни на Великобритания Саджид Джавид с всички наши забележки и се надяваме в следващите дни да имаме позитивна реакция. За парламента това е от ключово значение: за да одобрим окончателната сделка с Великобритания, е задължително правата на европейските граждани да бъдат гарантирани. Това важи и за правата на британските граждани в ЕС - това също е приоритет за парламента".

Верхофстат не смята, че Брюксел трябва да коментира разногласията в британското правителство.

Ги Верхофстат - лидер на групата на АЛДЕ в Европейския парламент: "Ние не се бъркаме във вътрешните работи на Великобритания. Като Европейски съюз имаме обща позиция - 27-те държави членки, Европарламентът, Европейската комисия и не се бъркаме във вътрешните дебати във Великобритания. Предложихме ясни бъдещи отношения, тесни връзки между Евросъюза и Великобритания, които нарекохме споразумение за асоцииране с четири основни стълба - търговия, вътрешна сигурност, външна сигурност и тематични сътрудничества в различни области. Смятаме, че това е пътят напред. Сега очакваме предложенията на британското правителство".

Според Верхофстат напускането на Великобритания няма да се отрази съществено на европейския бюджет.

Ги Верхофстат - лидер на групата на АЛДЕ в Европейския парламент: "Има предложение на Европейската комисия за размера на бюджета, който да е 1,1 процента от европейският Брутен вътрешен продукт. Според мен предложението е много приемливо. И понеже Великобритания напуска, няма да има намаления върху вноските. Това ще опрости бюджета и се надявам да има споразумение между страните членки през следващите месеци".

Лидерът на либералите в Европарламента е на мнение, че след Брекзит европейците са по положително настроения към ЕС.

Ги Верхофстат - лидер на групата на АЛДЕ в Европейския парламент: "Брекзит не е успех за ЕС, по-скоро е провал, че голяма страна като Великобритания напуска Европейския съюз. Трудно е да си кажем "О, това е фантастично". От друга страна, това, което виждаме след началото на Брекзит е, че хората са по-положително настроени към съюза. Това не означава, че общественото мнение не е критично към начина, по който той функционира. Но сега хората си казват "Не сме толкова глупави, че да напуснем Евросъюза. Това, което виждаме в страни като Холандия и Дания или в другите страни, е повече подкрепа за Евросъюза след началото на Брекзит. Отговорността пред европейските лидери е голяма - те трябва да го реформират, за да избегнат друг такъв провал като Брекзит. Трябва дълбоко да реформираме ЕС. Например да го направим по-малко бюрократичен. Европейското правителство, т.е Комисията да има 15 членове, а не 28 както е днес. Европейският съюз трябва по-добре да се справя с въпроси, свързани с отбраната, охраната на външните граници и миграцията. Трябва да гледаме на Брекзит като възможност да реформираме ЕС".
Снимка:trud.bg
Източник:БНТ

Коментирайте
Подобни новини
Ердоган пое контрола и над националната информационна агенция
Ердоган пое контрола и над националната информационна агенция
Павел Станчев става изпълнителен директор на унгарската TV2
Павел Станчев става изпълнителен директор на унгарската TV2
Полицията на Шри Ланка откри 87 детонатора на централната автогара
Полицията на Шри Ланка откри 87 детонатора на централната автогара
Свлачище погуби дузина в Колумбия
Свлачище погуби дузина в КолумбияЯндекс.Метрика