Ги Верхофстат пред БНТ: След Брекзит трябва дълбоко да реформираме ЕС

16.05.2018 г. 12:20:07 ч.
/
Ги Верхофстат пред БНТ: След Брекзит трябва дълбоко да реформираме ЕС
Европейският парламент ще одобри споразумението за напускане на Великобритания, само ако правата на европейските граждани, живеейки във Великобритания, включително и българите, живеещи там, бъдат гарантирани. Това каза в интервю за БНТ главният преговарящ от страна на Европейския парламент и лидер на групата на либералите Ги Верхофстат. Според него все още има редица практически проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Вижте както каза още той през кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.От март до сега не е постигнат никакъв напредък в преговорите между Брюксел и Лондон. Според Ги Верхофстат Брюксел все още чака позицията на британското правителство.и Верхофстат - лидер на групата на АЛДЕ в Европейския парламент: "Надявам се в следващите седмици да има напредък в преговорите и затова трябва да имаме ясна позиция от страна на британското правителство по въпросите на митническия съюз - ще го има или не. По въпросите около Ирландия, които, са свързани с митническия съюз. Искаме повече яснота за правата на гражданите. Искаме да сме сигурни, че европейските граждани, които живеят във Великобритания, ще продължат живота си, както досега без никакви пречки и административни усложнения".

Според лидера на либералите в Европарламента все още има много практически въпроси за разрешаване, които засяга живота на европейските граждани във Великобритания.


Ги Верхофстат - лидер на групата на АЛДЕ в Европейския парламент: Изпратихме много дълго писмо до новия министър на вътрешните работни на Великобритания Саджид Джавид с всички наши забележки и се надяваме в следващите дни да имаме позитивна реакция. За парламента това е от ключово значение: за да одобрим окончателната сделка с Великобритания, е задължително правата на европейските граждани да бъдат гарантирани. Това важи и за правата на британските граждани в ЕС - това също е приоритет за парламента".

Верхофстат не смята, че Брюксел трябва да коментира разногласията в британското правителство.

Ги Верхофстат - лидер на групата на АЛДЕ в Европейския парламент: "Ние не се бъркаме във вътрешните работи на Великобритания. Като Европейски съюз имаме обща позиция - 27-те държави членки, Европарламентът, Европейската комисия и не се бъркаме във вътрешните дебати във Великобритания. Предложихме ясни бъдещи отношения, тесни връзки между Евросъюза и Великобритания, които нарекохме споразумение за асоцииране с четири основни стълба - търговия, вътрешна сигурност, външна сигурност и тематични сътрудничества в различни области. Смятаме, че това е пътят напред. Сега очакваме предложенията на британското правителство".

Според Верхофстат напускането на Великобритания няма да се отрази съществено на европейския бюджет.

Ги Верхофстат - лидер на групата на АЛДЕ в Европейския парламент: "Има предложение на Европейската комисия за размера на бюджета, който да е 1,1 процента от европейският Брутен вътрешен продукт. Според мен предложението е много приемливо. И понеже Великобритания напуска, няма да има намаления върху вноските. Това ще опрости бюджета и се надявам да има споразумение между страните членки през следващите месеци".

Лидерът на либералите в Европарламента е на мнение, че след Брекзит европейците са по положително настроения към ЕС.

Ги Верхофстат - лидер на групата на АЛДЕ в Европейския парламент: "Брекзит не е успех за ЕС, по-скоро е провал, че голяма страна като Великобритания напуска Европейския съюз. Трудно е да си кажем "О, това е фантастично". От друга страна, това, което виждаме след началото на Брекзит е, че хората са по-положително настроени към съюза. Това не означава, че общественото мнение не е критично към начина, по който той функционира. Но сега хората си казват "Не сме толкова глупави, че да напуснем Евросъюза. Това, което виждаме в страни като Холандия и Дания или в другите страни, е повече подкрепа за Евросъюза след началото на Брекзит. Отговорността пред европейските лидери е голяма - те трябва да го реформират, за да избегнат друг такъв провал като Брекзит. Трябва дълбоко да реформираме ЕС. Например да го направим по-малко бюрократичен. Европейското правителство, т.е Комисията да има 15 членове, а не 28 както е днес. Европейският съюз трябва по-добре да се справя с въпроси, свързани с отбраната, охраната на външните граници и миграцията. Трябва да гледаме на Брекзит като възможност да реформираме ЕС".
Снимка:trud.bg
Източник:БНТ

Коментирайте
Подобни новини
Великобритания бележи напредък в преговорите с ЕС, но предстои още много работа
Великобритания бележи напредък в преговорите с ЕС, но предстои още много работа
Съветът на ЕС определи становището си в преговорите за европейската гранична служба
Съветът на ЕС определи становището си в преговорите за европейската гранична служба
Поне 78 жертви на пожар в столицата на Бангладеш
Поне 78 жертви на пожар в столицата на Бангладеш
Над 100 души от влиятелни неправителствени организации в ЕС са атакувани от хакери
Над 100 души от влиятелни неправителствени организации в ЕС са атакувани от хакериЯндекс.Метрика