Начало >Добруджа >Общество

Гимназия „Райко Цончев“ реализира ефективно дистанционно обучение с богата палитра от иновативни образователни методи

30.03.2020 г. 16:33:06 ч.
/
Гимназия „Райко Цончев“ реализира ефективно дистанционно обучение с богата палитра от иновативни образователни методи
Трета поредна седмица Гимназия „Райко Цончев“ реализира ефективно дистанционно обучение, като прилага  разнообразни иновативни практики.
Още с обявяването на кризисното положение в България, ръководството на ЧПГТП „Райко Цончев“ организира тридневна (13-15 март 2020 г.) интензивна и качествена подготовка на екипа, което създаде възможност на 16 март дистанционното обучение да стартира успешно.
 Голяма част от часовете от началото до този момент  се провеждат в платформите Zoom и Google Meet. Пряката връзка в реално време е особено полезна за обучението по чужд език и точните науки. Към съществуващите класни стаи по ИТ вече има създадени по останалите дисциплини от задължителна и профилирана подготовка. Реализираната обратна връзка се базира на интензивна комуникация, свързана със дейностите за самостоятелното учене на младежите.
            Повече от десет дни учителите организират креативни онлайн уроци, монодисциплинарни и бинарни занимания, виртуални дискусионни форуми и онлайн образователни игри като „Асоциативни кутии“, "Стани богат на знания", „Бягство към шестицата“, Кahoot и др.  Педагозите практикуват и метода на обърнатата класна стая, при който учениците се подготвят самостоятелно по дадена тема чрез предварително предложен пакет от материали и препратки.  Във виртуални срещи те представят под различни форми наученото и задават въпроси към класа и учителите, правят изводи и систематизират заключенията си.
            Иновативното училище продължава  да реализира и проектобазирано обучение – метод, който е обичайна част от работата и при присъствената образователна форма. Министерството на образованието и науката препоръча широкото въвеждане на проектобазирано обучение в ситуацията на криза, но в Гимназия „Райко Цончев“ този тип обучение е наложен от години като стандарт.
            Моделът на това обучение се състои в задаването на проектна задача, която трябва да се изпълни за определен период от време по определени параметри, формулирани от преподавателя или от група преподаватели. Изпълнението на проекта е свързано с по-продължителни във времето дейности и с по-дълготрайни резултати. Така се създава подходяща учебна среда, която интегрира различни аспекти на културния, социалния, професионалния, физически и психически опит и по този начин на практика се реализира контекстно учене.
          Традиционното представяне на информация се превръща не във водеща цел в урока, а само „трамплин” към изграждане на базови умения за начините, с които учениците да си служат с тази информация. Онлайн срещите се организирани точно с такава цел. Проектобазираното обучение стои срещу простото „колекциониране” на разпокъсани факти и помага за осмисляне на прочетеното, изученото. То предоставя големи възможности за интердисциплинарни връзки и е насочено към реалните потребности и проблеми на учениците.
            Иновативната гимназия създава по този начин среда, в която тийнейджърите се учат да поемат инициатива и отговорност; среда, в която обучаваните са максимално активни, а преподавателите съветват и организират. Проектобазираното обучение и обърната класна стая провокират дискусии върху идеите, заключенията, предположенията. А при изготвянето на проектните продукти учениците могат да проявят оригиналност и творчество при избора на ресурси и при тяхното използване.

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика