Гърция опрощава дълговете на хиляди длъжници към осигурителната система

16.10.2018 г. 15:54:49 ч.
/
Гърция опрощава дълговете на хиляди длъжници към осигурителната система
Министерските решения за първите три категории длъжници, за които единодушно се изказа Съветът за Социално Осигуряване са взети, като за издаването им остават някои технически подробности, свързани с електронната платформа и компютърната система за приемане на молбите.
С подаването на молбата от длъжникът, Центърът за събиране на осигурителни дългове (ΚΕΑΟ) ще замрази  принудителните мерки до приключването на ликвидацията на оспорваните дългове.
Въпросните министерски решения кодират изменения на скорошната разпоредба на закона, които режат гордиевия възел на оспорваните дългове за десетки хиляди осигурени.
Пилотната процедура, която се прилага ще отписва задължения за, които съществува обосновано съмнение не само за основното осигуряване, но и за спомагателното, помощите, както и за еднократното възнаграждение.
Министерските решения определят трите първи категории осигурени, които могат да поискат отписването на удостоверените вече задължения към институтите за социално осигуряване или към държавните служби за периода до 31 Декември 2016 г. и освобождаването от допълнителни такси, лихви, надбавки и други утежнения.
Включват се новоосигурените лица, осигурени за първи път през Януари 1993 и след това в случаи на многостранна заетост.
Предпоставка за включване на молителя в разпоредбите на закона, който отписва задълженията Закон 4554/2018 е пълното действително осигуряване в една бивша осигурителна организация за основно осигуряване, по време на периода, за който се изисква отписването на задълженията  (дълговете) от друга предишна осигурителна организация.
Тоест, основната предпоставка, за да отпише новоосигуреният – паралелно зает обема на натрупаните дългове в ΟΑΕΕ е доказването на пълно осигуряване в ИКА през спорния период.
Напомня се, че работещите срещу заплащане с квитанции се освобождават от ΟΑΕΕ, но е трябвало да изберат осигурителния си институт с тяхна декларация в рамките на срок от 6 месеца от започването на втората работа.
Снимка:holiday-in-greece.net
Източник:econ.bg

Коментирайте
Подобни новини
Ердоган пое контрола и над националната информационна агенция
Ердоган пое контрола и над националната информационна агенция
Павел Станчев става изпълнителен директор на унгарската TV2
Павел Станчев става изпълнителен директор на унгарската TV2
Полицията на Шри Ланка откри 87 детонатора на централната автогара
Полицията на Шри Ланка откри 87 детонатора на централната автогара
Свлачище погуби дузина в Колумбия
Свлачище погуби дузина в КолумбияЯндекс.Метрика