Начало >Добруджа >Общество

Хиляди хранителни пакети достигат до бедни, деца в риск и засегнати от пандемията чрез БЧК - Добрич (ВИДЕО)

30.11.2020 г. 13:30:20 ч.
/
Хиляди хранителни пакети достигат до бедни, деца в риск и засегнати от пандемията чрез БЧК - Добрич (ВИДЕО)
Активната помощ от БЧК за нуждаещите се в условията на пандемичната 2020 година продължава с пълна сила. 
За поредна година БЧК Добрич спечели проект за осигуряване на топъл обяд за деца. Над 10 години в цялата страна червенокръстците работят по  програма „Партньорска мрежа за благотворителност“. И тази година спечелихме този проект. Той ще бъде изпълнен, но при по-различни условия, заради извънредната обстановка в страната, каза д-р Артюн Еринозов, директор на ОС на БЧК - Добрич. Осигуреният топъл обяд за 50 деца от двете учебни заведения - ОУ “Никола Вапцаров“ и ОУ “Панайот Волов“, ще им бъде даден, но под формата на хранителни пакети, защото сега децата са на дистанционно обучение. Това са деца от социално слаби семейства или без един родител. Стартът на дейностите е сега, а храната трябва да бъде доставена до 20 март, когато приключва проекта. Ще бъдат подготвяни и раздавани хранителни пакети веднъж месечно. Те ще бъдат на стойността на предвидените по проекта ежедневни обеди за децата за срок от един месец. За доставката на хранителните пакети ще отговарят ръководствата на двете учебни заведения.
Осигурените за изхранване на децата средства са 7 500 лв.  Освен хранителните пакети, децата ще получат и по една ученическа раница, с необходимите ученически пособия.
Междувременно продължава раздаването на хранителни пакети по Оперативна програма за храни и основно материално подпомагане в град Добрич. Само по тази оперативна програма са обхванати над 5 000 души в областта.  Срокът, в който нуждаещите се могат да ги получат е удължен до 4 декември, а мястото е пункт за раздаване в град Добрич на ул. „Агликина поляна“ № 19 (ЖК „Балик“). Причината за удължения срок на раздаването в Добрич е високият процент невзети хранителни пакети. Контактът ни с правоимащите по списък е затруднен, защото голяма част от тях не са посочили контакти за комуникация, обясни д-р Еринозов. Едва 65% от имащите право са си взели хранителните пакети в град Добрич.
В останалите общини раздаването на хр. пакети приключва днес - 30 ноември. Там процентът на взелите хранителните пакети спрямо подлежащите се движи от 95 до 100%.
Допълнително над 1 100 човека на територията на област Добрич са подпомагани от БЧК, защото са засегнати по един или друг начин от пандемията, каза д-р Еринозов. Те са по списъци за хора, които са пряко засегнати от пандемията, подадени от общините.
Говорим за добруджанци, които за в затруднение – останали без работа или социално слаби, карантинирани или пък пострадали индиректно от пандемията.
Раздадени до момента са над 800 закупени централно хранителни продукти и хигиенни изделия. Очаква се раздаването на тези пакети, които са по Постановление №108 на Министерски съвет, да продължи и през следващата седмица. Тези хранителни пакети са на стойност около 35 лв. и съдържат 7 основни хранителни продукти, сред които са олио, леща, спагети, брашно и др. Санитарните изделия пък включват лични предпазни средства и хигиенни материали.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика