Начало >Добруджа >Култура

Хорът на учителките ще се представи в Драч с фолклорни обработки

19.06.2017 г. 14:46:34 ч.
/
Хорът на учителките ще се представи в Драч с фолклорни обработки
 
Хорът на учителките ще вземе участие във шестото издание на Международния фолклорен фестивал, който ще се проведе от 22 до 25 юни  в Драч, Албания, съобщи за радио Добруджа гл.диригент Маргарита Русева-Ганева.
Избрахме фестивалната форма на участие, поради факта, че самите участници са по-освободени в представянето на музиката и танца на собствената си държава, сближават се, престоят им е приятен. Хорът на учителките ще представи обработка на фолклорни песни, като програмата ще включва 6 песни  - пет през първата вечер и още една песен в отредената на всеки един участник 5- минутна презентация през втората вечер.
 Българските песни, с които учителките ще опитат до омаят присъстващите са от различни области на България. Състави от 8 държави  са заявили участие в Драч. С новите млади попълнения в лицето на Габриела Павлова и Моника Ганчева хорът придобива по-солидно музикално звучене. Габи е завършила хорово дирижиране в Музикалната академия в София, а Моника е студентка в Музикалната академия в Пловдив. Друго е човек да има професионалисти в състава си, признава Маргарита Русева, която вече отдава цялото си свободно време на Хора на учителките и приема ангажимента си много сериозно. Хоби е за хористките, за мен отговорността е много голяма, казва диригентът. След успешният концерт в средата на май, представящ опери оперети, рок-опери и мюзикъли, тя разкрива, че през следващия сезон ще заложи на  филмовата музика. Привърженик съм на тематичните концерти, признава музикалният педагог. 

Днес за Драч отпътува и хор "Добруджански звуци", начело с Елвира Пастърмаджиева за участие в друг хоров фестивал там, който започва утре, 20 юни и ще продължи до 23 юни.

Коментирайте
Подобни новини
 Културната седмица 23 октомври – 29 октомври 2017
Културната седмица 23 октомври – 29 октомври 2017
Цветан Манев открива изложба в Художествена галерия-Добрич
Цветан Манев открива изложба в Художествена галерия-Добрич
Хор „Лира” при Дом за стари хора със  119 концерта за 10 години (ВИДЕО)
Хор „Лира” при Дом за стари хора със 119 концерта за 10 години (ВИДЕО)
За да има памет за художниците, трябва и държавна политика /ВИДЕО/
За да има памет за художниците, трябва и държавна политика /ВИДЕО/Яндекс.Метрика