Начало >Добруджа >Култура

Художник от Добрич рисува комикси за американския пазар, започва курс в Младежки център (ВИДЕО)

11.02.2019 г. 14:40:57 ч.
/
Художник от Добрич рисува комикси за американския пазар, започва курс в Младежки център (ВИДЕО)
Мастър клас по рисуване на комикси започва в сряда, 13 февруари, в Младежки център – Добрич. Курсът ще бъде воден от художника Венцислав Великов. Вече пета година добричлията твори комикси специално за американския книжен пазар.
Венцислав Великов отправи покана към всички, които са изкушени от деветото изкуство да заповядат в сряда, от 18.00 часа, в ателието по рисуване в Младежки център – Добрич. Посещението на курса е напълно безплатно. Сбирките ще са два пъти месечно. Начинаещите художници ще научат как се създават дизайн на герои и сюжет на история в картини. Желаещите да се включат нека да си носят моливи, гуми и листи. Курсът е насочен към младежи над 15-годишна възраст, но и по-малки талантливи деца са добре дошли, обясни Венцислав Великов. Целта е да поставим основите на комикс култура в Добрич, заяви още той.
Венцислав Великов е художник по образование, по призвание и по професия. Завършил е СОУ „Дора Габе“ и Шуменския университет с профил „Изобразително изкуство“. Той благодари на своите учители в училище. В СОУ „Дора Габе“ ми бе дадена цялата основа и много съжалявам, че днес то е закрито, заяви художникът. Венцислав Великов сподели, че рисува комикси откакто се помни – поне от втори клас. Вдъхновил се е от списание „Дъга“. То бе на много високо ниво, което остава ненадминато в бранша, с тираж от над 100 000 броя. Любимите му поредици в "Дъга" са били „Добромир“, „ЕЛО“ и „Справедливите“. И днес има много добри български художници, които работят за Япония и САЩ, включително за „Марвел“, а в България през последните години излизат по около 10 издания, като сред тях има и ориентирани към възрастните – например исторически или еротични комикси, обясни Венцислав Великов.
Работил е в Русия като главен дизайнер на Московската типография на профсъюзите. Негови илюстрации са включени в руски книги и учебници. След 6 години в Москва, решава да се завърне в родния град и да започне работа на свободна практика. Твори основно за американския пазар на комикси. За всяка поръчка се кандидатира заедно с още около 100 фрийлансъри от цял свят. Последната му творба е „The Clash of the Courtesans” (Сблъсъкът на куртизанките) – 60 страници пълноцветен комикс, насочен към аудиторията над 18 години, който излезе в началото на годината в САЩ.
Негови комикси и илюстрации на книги вече има и на българския пазар.
Най-много обича на рисува фентъзи, затова мечтае да пресъздаде в комикс книгите „Песен за огън и лед“, но споделя, че това би му отнело между 10 и 15 години, а и предпочита основно да твори по свой сценарий.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Фотографска изложба на Детелина Тихолова гостува в добричката галерия
Фотографска изложба на Детелина Тихолова гостува в добричката галерия
Промяна в програмата на международния фестивал „Фолклор без граници”
Промяна в програмата на международния фестивал „Фолклор без граници”
С първо място и живо агне се завърна от фестивал в Карнобат клуб „Европейски гласове“
С първо място и живо агне се завърна от фестивал в Карнобат клуб „Европейски гласове“
Ансамбъл „Житен клас” с. Житница ще изнесе концерт на Международния фолклорен семинар в АМТИИ-Пловдив
Ансамбъл „Житен клас” с. Житница ще изнесе концерт на Международния фолклорен семинар в АМТИИ-ПловдивЯндекс.Метрика