Има ли заседание на правната комисия, или как се кове Изборен кодекс

28.04.2016 г. 11:44:00 ч.
/
Има ли заседание на правната комисия, или как се кове Изборен кодекс
На петия ден от приемането на поправките в Изборния кодекс и в последния работен ден на депутатите преди велкиденската им ваканция страстите в парламента взеха връх. Оставените за финала спорни поправки от изборните правила породиха поредното напрежение в пленарната зала. Причината - процедурните хватки, с които традиционно управляващите си сложат.
След като пренаредиха програмата на парламента, за да си дадат време за поредните совалки между партиите, подкрепящи управлението, депутатите се върнаха в пленарна зала след 40-минутна, вместо 20-минутна почивка, обявена за заседание на правната комисия.
При подновяването на заседанието обаче Четин Казак от ДПС и Филип Попов от БСП възразиха, че като членове на правната комисия не са били уведомени за такова заседание и съответно не са участвали в него. Казак настоя председателя на парламента Цецка Цачева да му отговори къде и кога е било заседанието на правната комисия, която на всичкото отгоре е внесла допълнителен доклад за спорните текстове с подписа на петима депутати.
Видно от доклада, внесен в деловодството на парламента в 10.32 часа, заседанието е било проведено преди 10.32 часа, обяви Цачева.
Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичния фронт пък обясни, че понеже се поинтересувал къде ще заседава комисията, установил, че колегите му се събрали в кабинета на зам.-предсадеталя на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ). Разказа, че участвал в заседанието и се подписал под доклада и обвини колегите си от БСП и ДПС в недостатъчна заинтересованост.
Хамид Хамид (ДПС) не сдържа емоцията си: "Това са криминални заседания, така не е било и при Искра Фидосова". Независимият Георги Кадиев призова БСП и ДПС да сезират Конституционния съд за поведението на правната комисия, която пък приемаше на второ четене поправките с по 17-18 гласа, но в присъствието на не повече от шестима депутати. При призива на Кадиев Цецка Цачева не успя да сдържи искрения си смях.
За да извади управляващите от конфузната ситуация, Четин Казак поиска 30-минутна почивка. Пълен фарс, уж допълнителен доклад на комисията по правни въпроси, която дефакто не е заседавала, не се е провело в обявено място и час, коментира той.
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) поиска думата, за да обясни, че в крайна сметка не е имало заседание на комисията. Докладът в този вид е изготвен за ваше удобство. Моля да приемет, че редакциите са за яснота, обърна се той към залата. Ако възразявате по този доклад, по този документ, аз ви предлагам - четем по основния доклад и правим съответните редакции в хода на четенето, предложи друг вариант той. И обясни, че не за пръв път, когато текстове са били отложени заради спорове и е необходимаэтяхната преработка, се е налагало комисиите да заседават в почивка на парламента, както беше и сега.

"За да може да се визуализират текстове, които вие да може да следите и да съобразявате при гласуването" - обясни за втори път Кирилов целите на "допълнителния доклад". Имате предходен доклад по същите разпоредби, смятах да го оттегля, но сега няма да го оттегля, но ще четем по три доклада, което ще натовари пленарното време с допълнително време за изясняване на самите текстове, добави той. Ако председателят даде почивка, използвам трибуната да поканя всички членове на правна комисия на заседание през тази почивка, каза Кирилов.
И уточни, че в предходната почивка също търсил членовете на комисията, за да ги покани да коментират, дори два пъти говорил с Филип Попов и го уведомил къде е сбирката, но казал, че в групата на БСП също пишели текстове.
След края на изказването на Кирилов отляво последваха викове "Оставка", но не се разбра дали на Кирилов, дали на Цачева или пък на управляващите.
Снимка:www.novini.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер
Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер
Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ
Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ
Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени
Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери



Яндекс.Метрика