Начало >Добруджа >Общество

Има надежда за спасение на изпадналия германец (ВИДЕО)

21.10.2020 г. 15:04:43 ч.
/
Има надежда за спасение на изпадналия германец (ВИДЕО)
62-годишният Щефан Йозеф  от Германия  от десет години  обикаля с мотора си  Европа. Преди две години акостирал в България. Живял в село Граничар от декември до юни, появили се проблеми и дошъл в Добрич. Запознахме ви с неговото убежище в центъра на Добрич, където е решил  да презимува. Обитава сергия на кръстовището на ул „М.Горки“ и ул.“Кирил и Методий“. Спи в самата сергия. Вчера /20.10.2020/ полицаи от 1-во  РУП-Добрич, събраха вещите и мотора му  и  обявиха, че ще ги съхраняват. По това време той бил във Варна за да си вади медицинско свидетелство за побой. Пред екипа ни разказва, че през септември го били в село Дуранкулак, а преди това и в Галац-Румъния. Показва снимки със синини по ръцете и краката.

Показва и медицинското свидетелство от 20.10.2020 г. Документът е издаден от Съдебна медицина от варненската болница „Св.Анна“ на името на Щефан Йозеф, роден на 13 май 1958 г. в 9.30 часа.
В медицинското пише: На 20 октомври след полунощ  в Добрич на лицето са нанесени удари  от четирима охранители. Той паднал на земята. Повикали полиция. Полицаите също  му нанесли удари  и го оставили да лежи на земята. На лявото коляно има червено-виолетово петно от подкожен кръвоизлив около 1 см. Има охлузване над коляното. 
Медицинското свидетелство е преведено е от български на немски.
Щефан Йозеф признава пред екипа ни, че има нужда от правна помощ.

Намираме немеца  на 21 октомври да пие кафе, след кафе и  да пуши цигари. Пари за да се издържа му пращала сестра му от Мюнхен. Неговата пенсия в Германия била спряна. Разказва, че там се подвизавал под фалшиво име. Не иска да търси помощ от немското посолство. Политиката там била мръсна. Надява се българите да му помогнат. Признава, че има нужда  и от психиатрична помощ и дава телефон на лекар от  специализираната болница в Карвуна, от когото очаква реакция.
Свързахме се с д-р Нягол Няголов  директор на Държавна психиатрична болница Карвуна . Той потвърди, че познава Йозеф и знае за неговата психиатрична диагноза.  Медикът смята , че  немецът трябва спешно да бъде приет в  Центъра за психично здраве /ЦПЗ в Добрич. Обеща още днес да дойде за да го види, защото  явно пациентът има доверие само на него.

Йозеф, живеел в провинция Бавария, в семейство с пет деца.Сега  изглежда точно като  изпаднал германец. Мръсни и изпокъсани дрехи, ходи бос, сега  след захлаждането е  обул пантофи. Ръцете и лицето му са видимо мръсни. Не помни от кога не е къпан. Живущите наоколо се страхуват от зарази, а кучетата често го навестяват да си поделят кренвиршите. Сигурно се питате как да се справим с казуса … Ние също се питаме, щом органите на реда и властите  не съумяват да намерят изход. Нашият репортаж има за цел да подпомогне един човек, който привлича повече негодувание от колкото съчувствие.

В момента в който подготвяхме репортажа в редакцията на МГ“Добруджа“ се обади българка ,която от години живее в Германия. Тя изяви готовност да предостави жилището си на немеца или да съдейства за връщането му в Германия.

 

 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Времето на 20 април
Времето на 20 април
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика