Инж. Димитър Радушев: Състоянието на ВиК-Добрич, се движи в една спирала на финансова загуба

21.07.2017 г. 09:46:52 ч.
/
Инж. Димитър Радушев: Състоянието на ВиК-Добрич, се движи в една спирала на финансова загуба
- Г-н Радушев, зад Вас има още двама бивши шефове на ВИК- инж. Петър Калчев и Юлиян Иванов. Стана едно редуване във ВиК на шефския стол. На 16 март, когато Ви назначиха, разговарях с Вас и на въпрос как заварвате дружеството, Вие отговорихте следното : „За няколко дни установих една много сериозна крачка напред, от гледна точка на зонирането на града и регулирането на налягането”.
Аз не се отказвам от тези думи и базирайки се на това, ние заложихме  дейта логери на входа и изхода на всяка една зона. Наблюдаваме водните потоци и налягането. И на база на това открихме множество аварии, и множество крадци.
- Какво е финансовото  състояние на ВиК - Добрич?
Финансовото  състояние  не е цветущо. То се движи в една спирала на финансова загуба. При предходното си управление го оставих на 2 милиона загуба, генерирани заеми. А го намерих на 5 милиона лева генерирани заеми годишно. Оставих град Добрич с консумация 46 000 кубика в денонощие, а го намерих на 55 000 кубика.
- Как си обяснявате този факт?
С намалялата дейност по отстраняване на аварии.
- Искате да кажете, че през тези две години инж. Калчев не е извършвал аварийни дейности?
Сами преценете колко пъти Ви е спирана водата и колко пъти я спираме сега.
- Гражданите искаме да имаме вода.
Разбирам. Това е основната причина ние да се занимаваме с аварийна дейност. Зачестилите аварии доведоха до 12% намаление на подаваната в град Добрич вода. Едновременно с това се стараем да изолираме зони с високо строителство. Да намалим наляганията в остатъчните зони, за да намалим загубите. Хидравличните ни изчисления показват, че има зони, в които не по- малко от 10 л в секунда могат да бъдат икономисани. Такава зона е Зона 21 или т.нар. блокове „Дунави’. Ако там отделим високите „Югоизтоци” и ги захраним от други водоизточници, можем да намалим налягането с две атмосфери. Това ще доведе  до намаление с 10 л/ секунда. Това означава 860 кубика на денонощие. Ако постигнем още толкова в промишлена зона, като процесът там ще бъде по-труден. И ако успеем да докажем крадците, то ефектът ще бъде чувствителен.
- Г-н Радушев, заговори се, че Вие харесвате зонирането. А не се възползвате в достатъчна степен от него, защото не скъсявате периметъра на една водна авария...
Това не е вярно. Абсолютно нищо подобно. Кой Ви е поднесъл нещата по този начин? Ние се базираме на тези зони. Казах, че ги наблюдаваме. Те са уеб базирани и всеки може да отвори и да види как се движат водните потоци и наляганията, кога се появяват авариите.
- В най-горещите дни центърът на Добрич остана без вода...
Да. Имаше две зони с големи аварии. И двете на пръстен 546. Едната зона с две аварии беше на улица „Витоша”, а другата - на „Велико Търново”. Двете аварии бяха открити по хидравличен път, защото на терен вода нямаше. Когато разкопахме, се оказаха огромни зали, които водата е отмила, И, за щастие, само асфалтът е държал покритието и никой не е попаднал в тези хумби. Когато отстранихме тези аварии, изведнъж всички малки дупки започнаха да текат.
- Във връзка с питането на народния представител Красимир  Янков Вие  сте дал отговор на министър  Нанков. Какви са резултатите?
Повишена е доброволната събираемост с 10%. Делата са бавен процес за събиране на дължими суми, но е силно дисциплиниращ.
- По какъв начин постигнахте тези 10%?
 С нова методология. С бонусна система за инкасаторите, които събират сумите. Колкото повече пари съберат, те получават процент от съответно събраната сума.
Събираемостта ни в момента е 106%. Тя се базира на фактурирането на суми за  съответния месец  плюс събираемост от предходни периоди, които са били пропускани. За това и общата събираемост е по-голяма.
С 5% успяхме да намалим консумацията на ел. енергия. Това стана с подбор на подходящи помпени агрегати, с по-нисък разходен коефициент. Незнайно защо тези агрегати са били подменени с такива, които са по-енергоемки. Много скъпо струваше да си отремонтираме тези агрегати, които по някаква причина стояха в складовете неотремонтирани. Но с една едномесечна акция успяхме със собствени сили  да отремонтираме най-важните си агрегати и да ги възстановим по места.
- Какви са Ви задълженията към енергийния доставчик?
Към енергийния доставчик са  2 милиона лева.
- Намалено е подаването на вода...
Да, между 48-49 000 кубика.
- Как се случва това?
С аварийна дейност. С отстраняване на аварии. Моето мнение е, че  можем да ги намалим още. Но водният цикъл ще ни помогне  в това отношение. Вече имаме първите контакти с фирмите, които ще изпълняват водния цикъл. Обсъждахме плановете, комуникативната схема между нас, плановите действия и други. Искам да вметна, че ще има планови действия, преди да започне изкопната дейност. Защото ще има участъци, където ще се налага монтиране на спирателни кранове. За да може по-късно, когато започне изпълнението, да не се спира водата в цялата зона.
- Няма ли да се затрудни работата по текущите ремонти?
Няма да е лесно. Екипът е добър и много добре подготвен. Тези резултати ги постигнахме още първия месец.
- Резултатите за гражданите не са видими при положение, че сме усетили…
Един комфорт през тези две години, в които твърде рядко Ви е спирана водата, за сметка на авариите.
- Заговори се  за иск за несъстоятелност на дружеството, но няма такъв. Може ли да има такъв в Бургаския окръжен съд, защото в управлението на ВиК участие има и Бургаското дружество?
Така е. Решенията, които се вземат по отношение на ВиК Добрич се вземат от Съвет на директорите или събрание на акционерите. Аз не съм едноличен управител, за да взема подобни решения. Искане за обявяване в несъстоятелност до момента не е входирано.
- На каква сума възлизат задълженията на ВиК?
На 31 милиона лева.
- Аз чух друга сума – 35 милиона…
Не. 31 милиона лева, в момента в който дойдох. Една година не беше плащана електроенергия на електроразпределителното дружество и на енергийния доставчик. Тук се намесиха акционерите от Бургас и платиха 8 милиона на енергийния доставчик.  Но на енергоразпределителното дружество все още не са платени. Влязохме в контакт с тях. Около една седмица техни кадри гостуваха при нас. Убедиха се, че това не е тенденциозно, че много трудно успяваме да  погасяме задълженията. И в момента са предприети действия за подписване на споразумение за разсрочване. Проведохме и срещи в КЕВР по този повод. Оттам искат решение по този въпрос.
- Преди да си тръгне от стола, инж. Калчев спомена за намаляване на цената на водата.
Можете ли да говорите за такава стъпка?

Не, не мога да говоря за подобна стъпка. При положение, че моите прогнози са,  че тази година ще приключим със загуби от 5 600 000 лева загуба, не мога да говоря за това. Още повече, че нашият бизнес план не е одобрен за трети път поради факта, че нямаме валидни разрешителни за водоползване поради натрупани такси към Басейнова дирекция, които възлизат на 9, 7 милиона лева. Имаме отказ от финансовото министерство за сключване на споразумителен план. Това е опасно за предстоящия воден цикъл, защото едно от изискванията за европейско финансиране е наличие на валидни разрешителни за водоползване. Тук благодаря на Министерството на регионалното развитие  за разбирането. Затова, че са вникнали в тези проблеми и с тяхна помощ се опитваме да разрешим този въпрос.
В момента работим в един неразрешителен режим и си понасяме последствията.
- Имате ли увереност, че ще Ви оставят да свършите това, което сте започнали? Защото преди сте работил 4 месеца. Четири месеца  са минали от назначението Ви отново?
Не мога да отговоря на този въпрос. Начинът ми на разсъждение е: ”Прави каквото  трябва, пък да става каквото ще!”
- Зависи ли от човека, който оглавява водното дружество, да се справи? От 1995 година досега около 15 директори и водното дружество не е изплувало над водните си аварии?
И да, и не. Отговорът не е само в един човек. Зависи от това какви са приоритетите на държавата за момента и какви са възможностите, които могат да ни бъдат предложени. В моята програма има една последна част, в която са включени непопулярни мерки за оздравяване на предприятието. Една от тях е възможността за собствени енергийни източници. Защото, съгласете се, от 20 милиона приходи имаме 10 милиона разходи за електроенергия и още 3 милиона за заеми.
- Продължават ли да се пълнят партийни каси с парите на ВиК?
Не, не е така. Това е невъзможно. Не знам какво се е случвало назад в годините. Има сериозни злоупотреби,  за които няма да споменавам. Защото в момента се води разследване от прокуратурата и полицията. Полицията изиска от нас конкретни документи и ние се натъкнахме на неща, които преди не бяха толкова видими.
- Какво е обвинението?
За излишни харчове.
- Кое  е лицето?
Инж. Петър Калчев. Единият сигнал в прокуратурата е за луксозен джип, а другият -. З за строителство на помпени станции и ремонти към тях, едната от които е с европейски средства.Заради която вероятно и ОЛАФ ще ни погне.
В момента тече проверка. Отвори се кутията на Пандора, ще видим какво ще излезе от там.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика