Начало >Добруджа >Общество

Инж. Пенчо Керванов: До месец ще започнат дейностите по довършване на блок „Добрич” (ВИДЕО)

21.02.2020 г. 11:33:21 ч.
/
Инж. Пенчо Керванов: До месец ще започнат дейностите по довършване на блок „Добрич” (ВИДЕО)
Предполагам, до месец ще започнат дейностите по довършване на блок „Добрич”. Това заяви в предаването „Моят град” зам.-кметът по „Устройство на територията” на община Добрич инж. Пенчо Керванов. Вече има сключен договор със строителна фирма. Според подписания договор първоначално общината ще плати 600 хиляди лева, а остатъкът от 2,4 млн. лева ще бъдат плащани с отстъпено право на строеж, т.е. с части от сградата, които са общинска собственост, поясни инж. Керванов. Срокът за изпълнение е 2 години, което означава, че блокът трябва да бъде въведен в експлоатация през 2022 г.
Скоро започва и пълната рехабилитация на 4 улици – „Армейска”, „Св. Павел Атанасов”, „Дванадесета” и „Хан Тервел”. На следва етап, след извършена оценка, ще бъдат асфалтирани и други улици. На ОП „Комуналстрой” е поставена задача да се увеличи с 30-40% изкърпването на улици, спрямо предходния период. Тези дейности се очаква да започнат в края на март или началото на април, обясни инж. Керванов. Той призна, че проблемите на улица „Димитър Списаревски” още не са решени. Опитваме се да я включим в Лот 1 на водния цикъл , защото проблемът е свързан с канализацията, каза зам.-кметът, като отново подчерта, че колекторът там е изцяло компрометиран.
В момента текат огледи на двете зали „Добрич” и „Нели Божкова”, които ще бъдат реновирани, съобщи инж. Керванов.
Той заяви, че в Капиталовата програма за тази година са заложени средства за проектирането на новия кооперативен пазар и прилежащата му територия. В момента смена фаза сключване на договор с проектантите. Изготвеният бъдещ проект ще премине през обществено обсъждане, каза Керванов, като припомни, че в хода на проведения конкурс е имало доста забележки от комисията. Очакванията са проектирането да приключи до края на октомври.
Предвидени са средства и за проекта за Парк на миниатюрите, който ще включва 50 обекта. Ще бъде изграден и посетителски център. Ще се рехабилитира и инфраструктрата в района. На последващ етап ще бъде изграден и паркът „Хаджи Димитър”. Това е добро начало за благоустрояване на целия район около паметника на Добротица, смята инж. Керванов. 
Относно стартиралата анкета за център, той заяви, че идеята на Общината е да разбере как си представят гражданите  центъра на Добрич, не само пешеходната зона по бул. 25 септември. Въз основа на тази анкета ще се направи едно много по-добро задание. Проектирането и изграждането ще бъде на етапи. 
Относно плащането на винетки за околовръстния път, който че част от републиканската пътна мрежа, Керванов, каза, че Агенция „Пътна инфраструктура” трябва да излезе със становище. 
Инж. Керванов, който е заместник-кмет от 3 месеца, призна, че „Устройство на територията” е много тежък ресор. Това са дейности, които са под постоянния фокус на гражданите, работата е изключително динамична, но административният потенциал на колегите е доста добър, каза Керванов. Като един от най-тежките проблеми, с който той призна, че трудно се справят, е нерегламентираното действие на някои хора, които през почивните дни прокарват кабели, изхвърлят строителни отпадъци. По думите ми контролът на общината върху тях е изключително труден. Стараем се да откликваме на всички сигнали, каза Керванов, но признава, че е много трудно. 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
На 102 години почина Славка Попова
На 102 години почина Славка Попова
Рисунки от областния етап на конкурса „С очите си видях бедата” са подредени в  Регионална библиотека ”Дора Габе”
Рисунки от областния етап на конкурса „С очите си видях бедата” са подредени в Регионална библиотека ”Дора Габе”
Времето на 18 април
Времето на 18 април
Подготовката за активния летен сезон в Кранево бе тема на работна среща при областния управител
Подготовката за активния летен сезон в Кранево бе тема на работна среща при областния управител



Яндекс.Метрика