Начало >Добруджа >Общество

Инж. Петър Калчев очерта мрачна картина за ВиК Добрич (ВИДЕО)

24.07.2017 г. 13:58:55 ч.
/ ИА Добруджа
Инж. Петър Калчев очерта мрачна картина за ВиК Добрич (ВИДЕО)
Бившият управител на ВиК Добрич инж. Петър Калчев отрече всичко казано миналата седмица от настоящия шеф на водното дружество – инж. Димитър Радушев.
Още от първия ден, когато този екип застъпи на работа, поради незнание какво да правят, се занимава с писане на доноси. Няма да намерят нищо. Не съм клиент на никого, каза в студиото на МГ „Добруджа” инж. Калчев по повод прокурорска проверка срещу него, за която спомена Радушев. За колата за която той говори, не съм я купил, договорът бе за наем. Колата е върната, а сега той я взе отново и в момента я ползва, обясни бившият воден шеф. Относно помпените станции, той заяви, че са успели да ремонтират много такива, които от 20 години са били в плачевно състояние и са заработили  близките до Добрич водоизточници. Този начин на водоснабдяване, който е в Добруджа, е много скъп и неефективен и на него се дължат финансовите проблеми на ВиК Добрич. Трябва да се смени системата за водоснабдяване, категоричен е инж. Калчев, като припомни, че от години настоява за реализация на проекта за язовир Цонево. Той разкри, че половината от водоизточниците са на ръба на нормативите по отношение на нитрати и те се увеличават. Цели села са вързани към един сондаж, който не отговаря на изисквания.
Калчев отрече казаното от Радушев, че има ръст на приходите и намалена консумация на електроенергия. С 330 мегавата на месец е увеличена консумацията, спрямо същия период миналата година, въпреки че подават по-малко вода, каза още инж. Калчев. Той не приема твърдението, че с отстраняването на много аварии, се понижават разходите. Авариите са следствие на причините. Да се бориш със следствие, не решава проблема, смята Калчев. Той заяви, че е имал разработена програма за намаляване загубите на вода с 10% с цел икономисване на 100 хил. лева на месец, за да могат да се плащат лихвите на заема от ВиК Бургас, но нищо от нея не се прави. Трябваше двата милиона задължения към Енерго про от миналата година вече да бъдат изплатени, а дори се увеличават и са станали 3 млн., каза Калчев. Той посочи, че има и риск за проекта за изплащане на финансирането за водния цикъл, защото ВиК Добрич няма разрешение за водоползване на водоизточниците, което е основно изискване.
В рамките на Водния цикъл ще се подменят около 80 км. водопроводи. ВиК Добрич стопанисва около 3000 км. водопроводна мрежа. Направете си сметка колко процента от водопроводите ще бъдат сменени, каза още инж. Калчев. Затова и той определи като „недоумица”, казаното от министъра при първата копка, че загубите ще паднат до 4-5%.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Протестно шествие с искане за справедливост и сигурност ще се проведе в Добрич в събота (ВИДЕО)
Протестно шествие с искане за справедливост и сигурност ще се проведе в Добрич в събота (ВИДЕО)
Добричлията Стоян Стоянов - ВИП гост на международен зумба фестивал в Нидерландия (СНИМКИ)
Добричлията Стоян Стоянов - ВИП гост на международен зумба фестивал в Нидерландия (СНИМКИ)
От 1 април Община Добрич  е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
От 1 април Община Добрич е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център



Яндекс.Метрика