Инж.Тодор Гикински: Бизнес планът на ВиК – Добрич, до 2021 г. е много балансиран

05.02.2018 г. 10:23:04 ч.
/
Инж.Тодор Гикински: Бизнес планът на ВиК – Добрич, до 2021 г. е много балансиран
Изминаха пет месеца, откакто инж.Тодор Гикински пое управлението на ВиК-Добрич. На 15 януари той представи пред Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/ бизнес плана на водното дружество до 2021 година. Предстои този план да бъде представен и пред Асоциацията по ВиК в област Добрич.
На 31 януари Гикински присъства на редовното заседание на Общинския съвет, на което съветниците гласуваха положително да се опростят дългове на водното дружество към държавата. 
Становището се изисква от администрацията на Президента на Република България във връзка с настояването на управителя на ВиК – Добрич, за опрощаване на данъчни задължения и осигуровки в размер на 7.1 млн.лв. В молбата от дружеството настояват за опрощаване на дълговете поради тежкото финансово и икономическо състояние. Към Тодор Гикински имаше множество въпроси както от съветници, така и от граждани. 
Стана ясно още, че институции, към които ВиК има дългове, са излезли с отрицателни становища за опрощаването им. Сред тях са РИОСВ – Варна, Басейнова дирекция – Плевен. Има и препоръки да се обяви несъстоятелност на добричкото дружество.
Поканихме инж.Тодор Гикински за коментар в студиото на Медийна група „Добруджа”.

 
- Инж. Гикински, днес е 5 февруари. След два дни КЕВР трябва да оповести решението си за новата цена на водата в Добрич. Знае ли се вече какво е решението на комисията?
Знае се само какво е нашето предложение. Това, което имам като усещане, е, че ще се приеме нашето предложение. Но за пореден път искам да дам пояснение, защото много се спекулира с това увеличение. Става въпрос за крайна цена за доставка, пречистване и отвеждане на вода. Даже не са крайни, а максимално допустими цени.
Всъщност, ще се повиши цената само за онези 47 процента от клиентите от областта, които имат канализация. А за останалите цената ще си остане почти същата.
- А каква ще бъде цената за тези 47 процента?
На 13 февруари имаме заседание на Асоциацията по ВиК, а след това и на Борда на директорите. Тогава ще обсъдим дали да не отпадне добавката върху пречистването от цената на водата.
Имам задача от Борда на директорите  да изготвя финансово-икономически анализ за пречистването. Предвид факта, че в рамките на водния цикъл ще се изгради изцяло нова пречиствателна станция, се очаква разходите за поддръжка, експлоатация да се понижат.
- Представихте бизнес плана си пред КЕВР. Част от присъстващите останаха много доволни, но пък имаше и такива като омбудсмана Мая Манолова, които застанаха на страната на протестиращите и се обявиха против приемането му. Какво бихте казали пред аудиторията на Медийна група „Добруджа” в защита на представения от Вас бизнес план?
Бизнес планът е на първо място балансиран. На фона на общата картина в държавата – покачване на цени на електроенергия, покачване на минималната работна заплата, нашият план е много балансиран.
Самият факт, че с така предложните цени Добрич вече няма да е на първо място по цена на водата, говори сам по себе си…
- Това вече го дискутирахме с Вас, че в никакъв случай не ни успокоява...
Така е, но показва, че е балансиран. Основният ни източник за доставяне на водата е електроенергията, която се покачва и ще се покачи още. Минималната заплата също се повиши. Ето защо нашето предложение е балансирано.
Ще Ви дам пример с бизнес плана от 2016 година, който е гласуван на заседание на Асоциацията. Там предложението за цена на водата е в размер на 3,68 лв. Виждате какво сме направили и колко по-ниско е нашето предложение – 3,28.
- Всички са категорични, че само с увеличение на цената на водата, пък било то и минимално, няма как да оздравее дружеството. Какви други мерки заложихте в бизнес плана за намаляване на задълженията, които възлизат на 32 милиона лева, за намаляване на загубите на вода?
Бизнес планът е една обща част, която е съобразена със социалната поносимост на потребителите. Това ме подсеща да Ви кажа, понеже ме попитаха и в Общинския съвет, а тогава не можах да дам конкретен отговор, защото не бях подготвен да обсъждаме бизнес плана, темата на моето посещение беше писмото до Президента. Социално поносимата цена за Добрич е 6,10 лв. за кубик вода. Това е според данните на Националния статистически институт.
- Друг въпрос, който бе засегнат по време на публичното обсъждане на бизнес плана в КЕВР. Има ли съкращения във ВиК - Добрич, или, ако искате да го наречем, оптимизация?
В момента част от пенсионерите са освободени, а останалите са преназначени на граждански договор. Това са около 35 човека. Всички те до момента са били на трудови договори, при това с доста добро възнаграждение. Мисля, че човек, когато му дойде времето за пенсия, е добре да си почива. На тяхно място сме назначили млади хора, които се справят много добре със задачите си. Чувам, че в Добрич нямало качествени млади хора, които да работят. Напротив – в момента има кандидати, които са с по-добри автобиографии от моята. Има млади хора, вече сме назначили петима. В момента чакат 40 молби на хора, които искат да започнат работа във ВиК.
Да Ви призная и друго нещо от това, което заварих. Дружество се управляваше от около 20 човека с доста високи заплати, докато основната част от работещите бяха на минималната заплата. В момента почти няма работник, който да е на минимална заплата. От 1 януари подписахме нови договори. Възнагражденията на много голяма част от работещите бяха увеличени.
- В социалните мрежи от няколко седмици се разпространява карта на Добрич, на която всеки може да отбележи дупки, оставени след аварии на ВиК. Какво може да се направи по този въпрос, за да спрат да се увеличават местата по тази карта?
За съжаление, тези дупки се увеличават всеки ден. Ежедневно работим по няколко аварии наведнъж. И аз виждам, че някои улици са в ужасно състояние, особено улицата пред болницата – там не е за минаване. Съгласен съм, че това не е приятно и не е нормално.
Но нормално ли е сега да положим една нова настилка по тази улица „Панайот Хитов”, макар и минимална? Една от фирмите, която ще работи по водния цикъл, вече започна да доставя тръбите на склад. В най-скоро време ще започне да работи. Не е нормално ние сега да оправим улицата и другата седмица да я разкопаем цялата.
Очевидно е, че градът е в окаяно състояние. Но това не означава, че ние трябва да спрем работа, да не отстраняваме аварии, за да няма нови дупки.
- Говори се, че нямате и материали, с които да запълвате дупките…
Всеки може да си говори каквото иска, но това не отговаря на истината. Да, финансовото състояние на дружеството не е цветущо и това не е тайна за никого. Но сме се договорили с фирмата, която работи по Лот 1 на водния цикъл, за доставка на инертни материали. От там всеки ден вземаме материал, с който запълваме дупките. 
- При толкова много несъбрани дългове към дружеството, нормално ли е Ваши служители да звънят по телефона на граждани, закъснели с плащанията, и да ги притесняват за задължения в размер на съвсем дребни суми? Имаме сигнал за задължение от 4 лева. Не е ли това тормоз на Вашите клиенти?
Това действително е неприятен момент от нашата работа. Понякога някои от служителите в телефонния център си превишават правомощията. Разбира се, че не е нормално за задължение в размер на 4 лева да се създава дискомфорт на гражданите. Още повече, че по-голямата част от тези хора са редовни платци. Мисля, че малко пресилваме нещата. Вече има назначени нови служители, надявам се това да се поправи.
А и честно казано, вече нямаме толкова големи длъжници като физически лица.
- Намаляха ли? Вашият предшественик инж.Димитър Радушев представи списък за задължения към водното дружество в размер на 18 млн. лева...
Намаляха. Оказа се, че този списък подлежи на актуализация. Част от длъжниците, говорим за юридически лица, вече не съществуват в правния мир. Няма такива фирми. За част от длъжниците е минал давностният срок и не са били отписани.
- Докато си говорим с Вас, в редакцията получихме въпрос от наш слушател – защо инкасаторите минават извън работно време?
Те са на нормиран работен ден и затова минават през работно време.
- Но това е много неудобно за гражданите, защото те също са на работа по това време…
Така е. И в такъв случай се начислява средна консумация.
- Но това също не е нормално, инж. Гикински...
Не е нормално. Но инкасаторите имат практика, когато не намерят някого от абонатите един-два пъти, да отидат и извън работно време, защото все пак трябва да имаме точни показания. Не може постоянно да се начисляват средни стойности. Моят съвет е хората да поискат телефонните номера на инкасаторите в своя район, за да могат при нужда да им се обадят и да кажат какви са точните показания на водомера.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика