Начало >Добруджа >Регионални

Инж. Тошко Петков: Много стопани отказват да заколят прасетата си, които отглеждат в задния двор (ВИДЕО)

31.07.2019 г. 11:51:42 ч.
/
Инж. Тошко Петков: Много  стопани отказват да заколят прасетата си, които отглеждат в задния двор (ВИДЕО)
В Добричка община има населени места с прасета, които се отглеждат в задните дворове и въпреки разяснителната кампания, която се провежда, много от стопаните не желаят да ги заколят. На този етап животните в "задните дворове" са 408. В същото време те не отговарят на условията за биосигурност . Това коментира в студиото на Медийна група „Добруджа” кметът на общината инж. Тошко Петков. На проведеното вчера заседание на епизоотичната комисия кметове и кметски наместници  са изразили притеснения и от факта, че не се оказва ефективен контрол  върху брането на билки, както и върху  събирането на трюфели, което крие опасност от пренасяне на зараза, допълни той.  На територията на Добричка община няма регистрирани случаи на зараза с  вируса на АЧС. Предприети са всички необходими мерки  с цел недопускане на разпространение на заразата, каза  кметът Петков.
Той коментира и намаленият брой на учениците  в общината, което налага и сформирането на маломерни и слети паралелки, както и обособяване на самостоятелни такива  с брой на  учениците под 10. „През следващата учебна година нещата няма да изглеждат по-добре  в сравнение с миналата учебна, както в училищата , така и в детските градини.  Ние не можем да си позволим да закриваме повече училища и детски градини.  Вече има  решение да съществуват групи с по-малко от 12 деца”. На територията на Добричка община има 12 основни училища и едно средно. „Ние трябва да запазим учениците и да осигурим равен достъп до образование на всички деца в общината”, допълни кметът.
Инж. Тошко Петков заяви още, че работи добре с общинския съвет. По думите му няма прилив на съветници от една в друга партия. Той участва във вътрешнопартийните избори с още двама кандидати за кметския стол. „Смятам, че имам достатъчно управленски, стопански и административен опит, натрупан назад в годините, за да бъда един успешен кмет. Смятам, че съм свършил доста работа с моя екип, но останаха  неща за довършване и искам сам да ги довърша през следващият мандат”.
На 30 август ще се проведе Общинска конференция на БСП на която номинираните 3-ма кандидати ще бъдат подложени  на избор.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на  младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево



Яндекс.Метрика