Инж. Тошко Петков: Нужен ни е балансиран бюджет, който да разходваме законо и целесъобразно

13.11.2015 г. 12:47:57 ч.
/
Инж. Тошко Петков: Нужен ни е балансиран бюджет, който да разходваме законо и целесъобразно
Кандидатът на БСП Тошко Петков ще наследи Петко Петков на кметския стол в община Добричка.
На балотажа на местните избори за Петков гласуваха 4521 души, докато кандидатът на ГЕРБ Светослав Димитров бе предпочетен от 3813 избиратели.
Аз съм участвал в голяма част от това, което е постигнато през годините на г-н Петков като кмет на общината, но не може да се говори за продължаване на „Ерата Петков”, заяви в първото си интервю веднага след балотажа новият кмет на община Добричка. Тошко Петков подчерта, че няма родствена връзка със своя предшественик. Той обаче благодари на Петко Петков за това, че го е посочил като свой наследник. За да се гради едно добро бъдеще, не трябва да се загърбват поуките от миналото и настоящето, каза още новият кмет в отговор на въпрос дали ще се вслушва в съветите на Петко Петков. Той призна, че на втори тур е получил подкрепа от ДПС и от Земеделския народен съюз.
Може би хората избраха човека с опит и предложение за разумно управление на общината през следващите 4 години, без да подценявам младостта на г-н Димитров, каза още Тошко Петков. Мисля, че няма проблеми да работим с всички политически сили в новия общинския съвет, призна новият кмет.
В първия ден от седмицата Тошко Петков подписа заповедите за назначението на двамата заместник-кметове. Това са Дико Иванов и Илдъз Юнус, които бяха заместници и на Петко Петков в предишния мандат.


Г-н Петков, какво се случи през първите десет дни на мандата Ви, повече поздравления или повече негативни мнения събрахте?
Първите десет дни бяха изпълнени повече с поздравления за успешен мандат и успешна работа на общинската администрация, както сме декларирали пред нашите избиратели, които ни гласуваха доверие. Чуха се и негативни мнения, но те останаха на заден план. Предвид задачите, които сме си поставили, ние сме настроени оптимистично.
Първи съставихте кабинет. Убеден ли сте, че това са хората, които ще работят добре и в съзвучие с Вашата линия. Назначихте Дико Иванов и Илдъз Юнус. Как се справиха в предишния мандат?
По мое мнение, това са хората, които първи назначих в общинската администрация като заместник-кметове, воден от убедеността, че са хора, които са доказали своите възможности в предходните години и са допринесли общината да има добра финансова стабилност, добри позиции в областта на европейските проекти и програми и да вървят добре нещата в образованието, в социалните услуги  и другите дейности, които са им вменени от законите и функциите на общината по тях.
С какво започна управлението Ви, нямате нужда от период на запознанство и адаптация?
Управлението ми все пак започна със запознанство с колектива. Познавам добре служителите в администрацията, но видях и доста нови лица. Нямам нужда от период за адаптация, но е нужно да обърна внимание на всички служители по техните функции и задачи, които имат да изпълняват и проблемите, които стоят пред тях. По отношение на действията, на първо място ние сме в период на подготовка на бюджета на общината, който трябва да бъде готов като макро рамка до края на този месец. След това ще детайлизираме и строителната програма.
Какъв бюджет трябва да има община Добричка?
Философията на бюджета е да бъде преди всичко балансиран. Стремеж към висока събираемост на собствените приходи, разумно и целесъобразно, както и законосъобразно разходване на бюджета.
Какво е важно, за да работи рационално Общинският съвет? Там вече се оформи мнозинство от БСП, Земеделците и ДПС, докато ГЕРБ остана в опозиция?
Аз не считам, че някой е останал в опозиция. Разговорите продължават по групи в насока Общинският съвет да работи в посока и за интересите  на общината, да се подкрепя работата на общинската администрация и кмета. Оформилото се мнозинство наистина е подкрепа от двете политически сили и продължават разговорите с ГЕРБ. Имаме насрочена сесия и ще сформираме комисия за изработване на Правилник на ОбС, на комисиите и взаимодействие. Надявам се всички политически сили да постигнат съгласие, консенсус за правилника в полза на групите съветници, за администрацията и общината като цяло.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика