Испания прие Aquarius, но какво ще стане с другите бежанци?

18.06.2018 г. 12:39:25 ч.
/
Испания прие Aquarius, но какво ще стане с другите бежанци?
Спасителният кораб Aquarius с над 600 бежанци на борда акостира на испанския бряг на 17 юни. Сега бежанците могат да поискат убежище в Испания и Франция. Но конфликтът между европейските страни относно най-популярния маршрут не свършва дотук. В топлия сезон през Средиземно море ще тръгнат още кораби с мигранти, които Рим вече отказва да приеме. Испанските социални мрежи се изпълниха със снимки на бежанците. Пътниците на Aquarius изкараха седмица и половина в открито море.

Aquarius е бивш германски риболовен кораб, предназначен за охрана, който вече няколко години неправителствената организация SOS Mediterranee е наела. На борда му правозащитниците неведнъж са пренасочвали мигранти от Африка и Сирия, бедстващи в Средиземно море, в Европа. Този път корабът тръгна от Либия към Италия, но италианското правителство отказа да допусне мигрантите в страната и на 12 юни затвори пристанищата си за плавателни съдове с бежанци. След като Испания изяви желание да приеме бежанците, корабът премина четири пъти повече път от първоначално предвидения маршрут. "Сутринта валеше дъжд, палубата и стълбите са мокри и хлъзгави. Хората най-често лежат на земята – бременни жени, кърмачки, бебета, малки деца, пациенти с изгаряния и такива, които сме успели да извадим от водата." Това разказва координаторът от "Лекари без граници" Алойс Вимар за руското издание "Коммерсант". През 2016 година медиите съобщиха, че Aquarius може да побере 500 души, но този път на борда му имаше 629 бежанци. Това са хора от 26 страни – Алжир, Либия, Мароко, Нигерия, Сенегал, Южен Судан, а също и от Афганистан, Пакистан и Бангладеш.


В Twitter профила на "Лекари без граници" са събрани историите на някои от пътниците: жена от Сиера Леоне, избягала с дъщерите си от заплаха за женско обрязване, сблъскали се с насилие и робство в Либия, с глад в Сахара... За да пренасочи мигрантите от бреговете на Италия в Испания, италианската брегова охрана предала на борда вода, продоволствия и играчки за децата, а така също и осигурила два допълнителни кораба Dattilo и Orione. Няколкостотин полицаи съпровождали плавателните съдове. На бреговете на Валенсия мигрантите били посрещнати от служители на Червения кръст в Испания, полиция, юристи и доброволци. След направени медицински прегледи над 200 души са били хоспитализирани. За повечето, пристигнали във Валенсия, дългият път от Африка приключва след медицинския преглед и оформянето на нужните документи. Те ще бъдат настанени във временни лагери за бежанци, а после – в постоянни. Но не всички ще получат убежище, предупреждават от Европа. На спасените им предстои да преминат проверка за безопасност и да подадат молба за убежище или жителство, ако имат право на това. Част от мигрантите ще се насочат към Франция, която се съгласи да разгледа отделни заявки за получаване на убежище. По данни на испанските медии, заявленията за преминаване във Франция подават главно граждани на Алжир и Мароко. Представител на френското правителство заяви, че засега не може да се ангажира с точния брой на мигрантите, които страната ще приеме. Макар историята с Aquarius да приключи, европейските страни не стигнаха до компромис по въпроса с мигрантите. Редица видни политици и обществени деятели, включително и папа Франциск, призоваха да се помни, преди всичко, за човешките идеали. Само от началото на годината в Средиземно море потънаха повече от 5000 души и да оставяш без помощ нови, жадуващи за по-добър живот, не е хуманно.

От друга страна, според социологически проучвания, решението на италианските власти да не приемат бежанците е подкрепено от 80% от италианците. По данни на Eurostat броят на потърсили убежище в ЕС се е увеличил от половин милион през 2014 година до 1,2 милиона през 2015-2016 година. През 2017 година техният брой е намалял до 650 хил. души. Около 20% от молбите за убежище са към Италия, почти една трета към Германия и една десета част към Гърция. Останалите 25 страни от ЕС са готови да приемат по-малък брой бежанци. От началото на 2018 година Италия е приела 40% от мигрантите, тръгнали към Европа през Средиземно море, Гърция около 35%, а Испания – 25%. В тези условия Рим изрази възмущението си от упреците по негов адрес. Като изрази благодарност към испанските власти, вътрешният министър на Италия Матео Салвини допълни, че би бил още по–благодарен, ако Испания приеме 66 629 мигранти – толкова, колкото Италия е приела през изминалата година. Предстои Италия да представи свои собствени предложения за радикална промяна на Дъблинското споразумение за прием на мигранти. Основата му е, че в рамките на ЕС регистриран за пръв път в дадена страна-членка кандидат-бежанец може да бъде върнат обратно в нея от друга страна-членка, в която кандидатът отива и иска да получи статут.


Междувременно Матео Салвини предупреди, че край бреговете на Либия има още два кораба с бежанци и Италия предупреждава предварително, че няма да ги приеме. А "Лекари без граници" и други правозащитници продължават да спасяват живота, а Aquarius скоро ще отплава за нови пътници.



 
Снимка:img.bg.sof.cmestatic.com

Коментирайте
Подобни новини
През 2023 г. на Острова са направени повече статуи на живи хора, отколкото на починали
През 2023 г. на Острова са направени повече статуи на живи хора, отколкото на починали
Разходите за труд в ЕС през 2023 г. варират от 9 евро на час в България до 54 евро в Люксембург
Разходите за труд в ЕС през 2023 г. варират от 9 евро на час в България до 54 евро в Люксембург
Лукашенко: Всяка провокация по държавната граница трябва да бъде спряна с военни средства
Лукашенко: Всяка провокация по държавната граница трябва да бъде спряна с военни средства
Песков: Русия е отворена за диалог със САЩ
Песков: Русия е отворена за диалог със САЩ



Яндекс.Метрика