Историкът Радослав Симеонов: Отвращавам се, когато политиката измества националното

31.07.2017 г. 14:27:58 ч.
/
Историкът Радослав Симеонов: Отвращавам се, когато политиката измества националното
Добричкият историк и уредник на Военно гробище - музей, Радослав Симеонов вече e главен експерт в отдел „Военни паметници” в Министерството на отбраната в София. Симеонов  получи заслужено признание за изследователската си дейност при популяризиране историята на Добруджа. Той е сред тези, които са с най-голям принос и за това в Добрич да има паметник на ген.Иван Колев.
 Симеонов беше редом с официалните лица, пристигнали да отдадат почит на загиналите за свободата на Добруджа и на България.По време на възпоменателната церемония за 100-годишнината от смъртта на ген. Иван Колев бяха осветени  и паметните плочи с имената на загинали в боевете от Добричката епопея. Ден след церемонията разговаряхме с Радослав Симеонов в студиото на Медийна група „Добруджа”.

 
- Г-н Симеонов, първо - поздравления за заслуженото повишение. Получихте признание за дългогодишната си работа, която ние - всички добруджанци, много ценим. Винаги сме се допитвали до Вас по различни исторически теми и въпроси. Поздравления!
Благодаря за хубавите думи! Но трябва да отбележа, че и отговорността ми става по-голяма. Въпреки че заемам тази длъжност след проведен конкурс, който спечелих сред други кандидати и не беше никак лесен, я приемам като доверие към мен и към това, което съм свършил в град Добрич. 
- Това, което постигнахме в Добрич с построяването на паметника на ген. Иван Колев и загиналите в Добричката епопея, как би трябвало да се оцени от историческа гледна точка? Не беше така широко отразено в националните медии... Като че ли не получи необходимото внимание?
Така е. От една страна се чувствам изключително удовлетворен, че приключи една 15-годишна битка, за да се увековечи паметта на този изключителен пълководец и военачалник – една наистина невероятна фигура в нашата история. А заедно с него да се увековечи и самата битка, която в продължение на десетилетия бе неглижирана в нашата история.
Но мисля, че Добрич е пръв. Нашият град показа какво трябва да се прави, за да се почете достойно паметта на такива хора.
- Ще има ли още войнишки паметници в нашия регион? На какъв етап е изграждането на паметника на загиналите от Шеста Бдинска дивизия?
През миналата година беше направена първа копка на този паметник. Там идеята се трансформира. Първоначално идеята беше за издигане на паметник само на загиналите от 36-и пехотен козлодуйски полк. Но впоследствие решихме, че няма да бъде честно спрямо паметта на останалите войници от дивизията – 35-и пехотен врачански полк, 6-а пионерна дружина, 2-и артилерийски полк. Затова решихме паметникът да бъде посветен на всички 650 души от тази дивизия, положили кости за отбраната на Добрич. Тази дивизия процентно дава най-много жертви в боевете. От общо 1013 загинали в Добричката епопея 650 са само от тази дивизия. Затова беше редно да бъде издигнат такъв паметник след толкова години кощунствена безпаметност. Още повече, че през 60-те години пречиствателната станция на свинекомплекса в Козлодуйци е построена именно върху войнишкото гробище. Всичко това ни задължава като потомци на тези герои да направим необходимото, за да възродим тяхната памет.
Паметникът ще бъде изграден на съвсем нов терен – край новото гробище на село Козлодуйци. Откриването ще бъде на 7 септември и се надявам това да бъде още един апотеоз на нашата признателност.
- Г-н Симеонов, с възпоменателната церемония за 100-годишнината от смъртта на ген. Иван Колев отново на дневен ред излезе въпросът кой и защо се страхува от истината за големия пълководец...
Няма по-чист и по-кристален патриот от ген. Иван Колев. Не виждам защо трябва да политизираме неговото име. Изобщо нашата история не бива да бъде политизирана. Аз се възхищавам на някои наши съседни народи, които умеят, въпреки политическите си различия, да бъдат безкрайно силно обединени, когато става въпрос за национални каузи и национални интереси. Говоря и за румънци, за гърци, унгарци. Там, когато става въпрос за национална кауза, политическите интереси остават на заден план. А ние се дърлим на теми кой е по-вреден за България, кой е полезен и т.н. Такова мислене не мога да приема.
- Това разделение не е ли пак по оста Русия – САЩ?
Абсолютно. Тази карма е заложена в българското общество още в годините след Освобождението. И вече 140 години тези дебати продължават да тровят съзнанието на обикновения българин. Отвращавам се, когато политиката измества националното. Всички трябва да бъдем на първо място българи! Независимо от коя партия си, какъв цвят харесваш – първо в главата трябва да са бялото, зеленото и червеното. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика