Юли ще бъде май! Абитуриентите с уникални балове през лятото

30.05.2020 г. 10:58:21 ч.
/
Юли ще бъде май! Абитуриентите с уникални балове през лятото
Випуск 2020 определено ще бъде уникален и неповторим. Традиционните около 24 май абитуриентски балове за първи път не се състояха, но празненства за младите хора все пак ще има.
През последните уикенди на юни и първите две съботи на юли ще се проведат абитуриентските балове на випуска, завършващ през пандемичната 2020. Абитуриентките ще са с маски в модния за сезона цвят пепел от люляк, за да са в тон с преобладаващите рокли. Ако баловете са на закрито, където вече е разрешено събиране, то вероятно ще трябва да има лични предпазни средства, съобщава "24 часа".
През това време ще са минали и матурите, които са от 1 до 5 юни, а повечето училища са насрочили изпращания в дворовете на училищата за 25-26 юни, когато ще им връчат и дипломите за средно образование.
Уникалното ще бъде още, че как точно ще се организират купоните ще се решава във всяко отделно училище и отделен град, разбира се спазвайки се определени правила.
Балът на Френската гимназия в София например трябваше да бъде на 26 май. Сега чакат щаба и планират бала на седемте паралелки за средата на юли, а вече са капарирали място в столичен хотел.
Поздравихме виртуално випуска с едно много хубаво клипче, пуснато е в социалните мрежи и на интернет страницата на училището, каза директорът на Националната природо-математическа гимназия Ивайло Ушагелов. И в НПМГ предаването на знамето, изпращането и връчването на дипломите ще е на 26 юни. Абитуриентският бал е планиран за края на юни в ресторанта, който организирали преди извънредното положение.
В други училища обаче, като например 119-то, балът ще е чак в средата на юли. "Не може на бал да спазваш ограничения и отстояния един от друг. Все пак трябва да има по един танц", заяви за "24 часа" директорът Диян Стаматов, който ще празнува заедно с випуска от 4 паралелки и десетина учители.
Според дългогодишния директор на най-голямата гимназия "Христо Ботев" във Враца Виктор Кръстев абитуриентски балове тази година в града също ще има, но ще бъдат месец и половина след обичайното време.
В Благоевград все още признават, че нямат определени дати за баловете, но като цяло нагласите също са за края на юни. Завършващите обаче признават, че много трудно по средата на лятото би се събрал целия клас. Затова някои класове си спретнаха минибалове в последните дни, като се събраха в заведения, които имат маси на открито, и празнуваха завършването си.
В Пловдив също са по-предпазливи за бъдещите празненства. "Част от кувертите са платени преди месеци, тоалетите са готови. Сега са насрочили купона си за 25 юни, но никой не знае дали ще се проведе4, каза директорът на Математическата гимназия Веселина Карапеева.
Едно от най-запомнящите се празненства пък ще имат абитуриентите във Велико Търново. По традиция в последните години те дефилират в центъра на града по червен килим, а тази година празненството ще бъде още по-царско.
Като компенсация за отлагането на баловете, кметът на града Даниел Панов съобщи, че изпращането на Випуск 2020 ще е на Царевец. В три поредни вечери, от 27 до 29 юни, близо 800 абитуриенти ще преминат по червения килим на площада пред крепостта. После ще се изкачат от първата порта до Пирамидата на независимостта, където кметът Даниел Панов ще ги поздрави.
По-късно те ще отбележат този тържествен ден в по-големите заведения във Велико Търново и Арбанаси.


 
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Появиха се шокиращи кадри от бруталния побой на студент на петъчния протест (ВИДЕО)
Появиха се шокиращи кадри от бруталния побой на студент на петъчния протест (ВИДЕО)
САЩ към гражданите си: В София се очакват протести поне до 16 юли
САЩ към гражданите си: В София се очакват протести поне до 16 юли
Премиерът: Оставаме на власт, защото опозицията ще счупи държавата
Премиерът: Оставаме на власт, защото опозицията ще счупи държавата
Жълт код за силен вятър в неделя
Жълт код за силен вятър в неделяЯндекс.Метрика