Иван Куртев, син на мореплавателя д-р Васил Куртев: Уважавайте мечтите и желанията на близките си

10.08.2017 г. 15:04:08 ч.
/
Иван Куртев, син на мореплавателя д-р Васил Куртев: Уважавайте мечтите и желанията на близките си
„Баща ми винаги е имал желание да плава около света и на мен ми беше ясно, че това е голямата му мечта”, сподели в интервю за Медийна група „Добруджа” Иван Куртев – син на 80-годишния д-р Васил Куртев от Каварна, който осъществи околосветско плаване с яхтата си „Одесос”. Самотният мореплавател измина в продължение на 645 дни над 26 хиляди морски мили.
Негова „компания”, навигатор, съветник и верен помощник през тези почти две години бе именно синът му Иван, с когото поддържат ежедневна връзка. Двамата комуникират чрез сателитен телефон, а Иван изпраща на всеки 12 часа информация за времето и местата, с които д-р Васил Куртев предстои да се срещне.
Иван Куртев живее в САЩ от 20 години. Първоначално завършва магистратура в университета в Оклахома. След това живее няколко години в Бостън, преди да се премести в южната част на Флорида. Работи в сферата на компютърните системи и технологии.
По време на околосветското плаване всеки ден със своя син, кръстен на дядо си Васил, а освен това и роден на неговата дата, бележат върху голяма карта на света къде се намира Васил Куртев – старши.
Екип на Медийна група „Добруджа” се срещна в Каварна с Иван Куртев, който всяка година прекарва отпуска си в любимите  места в родината – Яйлата, Болата, Тюленово, Камен бряг и всички красиви кътчета в нашата област.

Комуникацията
От разстояние е малко трудно да се помага. През цялото време мислех по какъв начин мога да му бъда полезен. Реших, че най-добрият начин е с информация. Ползвахме сателитен телефон, за да се свързваме. Първоначално очаквах, че той сам ще тегли информация за прогнозата за времето и местата, които предстои да посети. Но с времето успяхме да се синхронизираме. И главно аз следях къде се намира той, особено на местата, където може да има повече опасности. Изпращах му или със смс-и, или се свързвахме по телефона, за да го информирам какво да очаква в следващите 12 часа като време. Разучавах удобни места за спиране и по този начин му бях полезен.
Обикновено, когато се чувахме по телефона, го намирах в добро настроение. Разбира се, имаше някои трудни моменти, свързани с яхтата, особено в края на плаването. Но в 90 процента от времето баща ми беше в добро настроение.
Главно го съветвах да бъде по-предпазлив. Да не се натоварва прекалено много. Да пази енергията си за трудните моменти, когато ще му е необходима. Понякога той пренебрегваше тези мои съвети, което ме нервираше донякъде. Но се стараех да не му придавам тази емоция, защото, така или иначе, трудности пред него не липсваха.
Той успя много бързо да намери изход от всички трудни ситуации, които му се случиха. Като цяло беше в много бодър дух, посети много интересни места. Плаването за него беше едно много приятно преживяване.
Д-р Васил Куртев
Когато ни съобщи, че е решил да осъществи това плаване, ние като негови близки първоначално се притеснявахме. Това е неизбежно. Но той винаги е имал желание да плава около света и на мен ми беше ясно, че това е голямата му мечта. Още през 2009 година, когато тръгна с яхтата „Бизоне”, също е обмислял дали да не продължи. И аз тогава по-твърдо се опитах да го разубедя. След това, поглеждайки назад, съжалявах. Разбрах, че за него това е нещо много важно. Затова този път бях категоричен, че той, все пак, трябва да се опита да го направи и ако успее – това ще придаде завършен вид на цялостната му ветроходна кариера. Така че този път не смятах, че трябва да опитвам да го разубеждавам. Радвам се, че всичко мина успешно. В крайна сметка трябва да уважаваме желанията и мечтите не близките си, да ги разбираме. Въпреки че за нас това би било някаква липса.
От друга страна притесненията ми не бяха дали той е готов за това плаване, защото знаех, че е напълно подготвен. Притеснявах се дали самата яхта е достатъчно добре подготвена и оборудвана с всичко необходимо, така че да му помогне във всеки един труден момент, пред който ще се изправи.
Най-важното, което хората трябва да знаят за него, е, че той е много упорит. Да постигнеш нещо подобно на тази възраст, в тези условия - изисква се много труд и упоритост. И когато се изправиш пред затруднение, да не губиш дух, а да намериш начин да се справиш със ситуацията. Упоритостта му помогна още преди началото на самото плаване – да построи яхтата, да я завърши. Като тук искам да направя едно много важно уточнение, че това беше яхтата на чичо ми и плаването беше посветено на него. Мечтата беше на баща ми, но яхтата е на неговия брат. И това е много важен детайл, който като че ли се изгуби между многото новини и интервюта.
Като баща и като дядо той винаги е бил много внимателен, дарява всички с много любов. Интересен събеседник, знае как да ангажира вниманието на всички около себе си. Като цяло съм изключително щастлив да имам баща като него. Мога да кажа, че имам голям късмет. Той също е късметлия, в интерес на истината, защото в много трудни ситуации, в които изпада, успява да се справи и дори по време на плаването хора са му казвали, че в някои трудни ситуации е имал истински късмет. Но от друга страна късметът винаги е свързан с подготовката – трябва да си подготвен, за да имаш късмет.
Васил Куртев – младши
През цялото време следяхме баща ми на картата. Предварително купихме една голяма карта на света и всеки ден с малки топлийки отбелязвахме маршрута и мястото, където се намира в момента. Така че през цялото време му беше ясно къде е дядо му, какво се случва с него.
Най-честия въпрос, който задава на дядо си, е виждал ли е водни костенурки, защото това му са любимите животни. Питаше и за всякакви животни, които познава. Така че използвахме плаването, за да създадем интерес и у него към морето, към природата.
Пример
Баща ми е пример за всички, че човек трябва винаги да преследва мечтите си. Той цял живот е мечтаел да строи яхти, с които да пътува до нови места, да се среща с различни хора. И в крайна сметка успя да изпълни най-голямата си мечта, макар и на 80 години.
Ако трябва да използваме това околосветско плаване, за да насочим вниманието си върху конкретен проблем, то това е опазването на природата и нашия бряг.
Яйлата, Калиакра, Камен бряг са уникални места, където ние сме израснали, ценност, която трябва да оставим за нашите деца и за поколенията след нас.
Едно от нещата, които баща ми ми е казвал, още когато бяха много малък, е, че навсякъде по света хората са едни и същи – има и добри, и лоши. Не държавата и националността правят хората добри или лоши. Навсякъде има добри хора, които ще ти помогнат дори и в най-тежката ситуация.

Коментирайте
Подобни новини
Драгомил Георгиев: Всеки един от нас в своя живот е едно изречение
Драгомил Георгиев: Всеки един от нас в своя живот е едно изречение
Драгни Драгнев: Животът е в душата
Драгни Драгнев: Животът е в душата
Росен-Андрей Охеда: Мога да кажа, че съм обиколил всички най-красиви места на планетата
Росен-Андрей Охеда: Мога да кажа, че съм обиколил всички най-красиви места на планетата
Д-р Ивайло Петев: Сякаш ние - лекарите, станахме по-човечни, а пациентите - по-разбрани
Д-р Ивайло Петев: Сякаш ние - лекарите, станахме по-човечни, а пациентите - по-разбраниЯндекс.Метрика