Начало >Добруджа >Общество

Иво Мирчев: При реализация на АЕЦ „Белене” ще има огромен проблем със съхранението на отработеното гориво

25.05.2018 г. 11:16:54 ч.
/
Иво Мирчев: При реализация на АЕЦ „Белене” ще има огромен проблем със съхранението на отработеното гориво
Това е един проект, който безспорно е обявен като корупционен, който в най-консервативната си оценка, струва над 20 милиарда лева. Това заяви в ефира на радио Добруджа Иво Мирчев от „Да, България”, която като част от съюза, наречен "Демократична България", се обявиха против рестартирането на проекта за АЕЦ „Белене”.  По думите му това ще увеличи външния  ни дълг над 50% от БВП. Това е абсолютно ненужен и икономически нелогичен проект. Единственото, което носи той е корупция. Въпреки че сега е възобновен от правителството на Борисов, същото това правителство го обяви като корупционен проект преди няколко години. Не мога да си обясня този рязък завой, защото нищо не се е променило по отношение на АЕЦ Белене и на нуждата от подобни мощности, смята Мирчев.  Според него става въпрос за геополитика. Той припомни, че е имаше референдум по темата и той много ясно каза волята на народа дали има нужда от нова атомна мощност.
Мирчев изтъкна, че при евентуална реализация на проекта, ще има един огромен проблем със съхранението на отработеното гориво. Горивото от АЕЦ „Белене” ще трябва да се съхранява в България десетки хиляди години и ще стигнем до момента, в който трябва да избираме община, на която да се съхранява. Не мисля, че някой нормален българин би  искал това да е в неговото населено място. Самото съхраняване ще струва милиарди. Възобновяването на този проект  идва в момент, в който цената на вятърните паркове в последните 6 години е паднала с 80%. Единственото, което е нужно в момента е държавата да създаде нормални закони, които да гарантират свободния пазар на електроенергия в рамките на държавата. Това ще доведе до инвеститори, които ще дойдат и децентрализирано ще доставят мощности, които ще са екологични и гъвкави, смята Мирчев. По думите му в случая става въпрос за много силен натиск от Русия за реализирането му. Русия има огромен интерес от това да инсталира тяхна атомна мощност  в рамките на ЕС. В чисто икономически план за една държава която в момента е затруднено положение.
Най-важното, което е приоритет за Путин и неговата администрация е, че България ще бъде поставена в още по-подчинено положение по отношение на енергоносителите, каза още Мирчев. Той отново подчерта, че реализацията на този проект ще увеличи двойно външния ни дълг, което пък ще доведе до  увеличение на данъци, намаление на парите за пътища или ще засегне парите за пенсии.

Коментирайте
Подобни новини
Специалисти   от 14 държави  се включват в третото издание на Световния конгрес  по спелеология в  Добрич
Специалисти от 14 държави се включват в третото издание на Световния конгрес по спелеология в Добрич
Времето на 21 май
Времето на 21 май
"Алексия" приключи една успешна година с фурор на ДП по гимнастрада в Шумен
"Алексия" приключи една успешна година с фурор на ДП по гимнастрада в Шумен
ЕВРОИЗБОРИ: Георги Соколов: Време е да се възвърне националният просперитет
ЕВРОИЗБОРИ: Георги Соколов: Време е да се възвърне националният просперитетЯндекс.Метрика