Начало >Добруджа >Общество

Иво Пенчев: Оценка за управлението дават хората на избори, ще гласувам на извънредната сесия, но с условия (ВИДЕО)

17.01.2019 г. 16:15:32 ч.
/
Иво Пенчев: Оценка за управлението дават хората на избори, ще гласувам на извънредната сесия, но с условия (ВИДЕО)
Не намирам основание в искането на оставката ми от БСП, каза в интервю за Медийна група „Добруджа” председателят на Общинския съвет Иво Пенчев. Той е категоричен, че няма как съветниците от БСП да искат неговата оставка, след като не те са го сложили на поста председател „Моята оставка е най-лесното нещо. Всичко в политиката е преходно. Ако е за благото на града, с удоволствие бих се оттеглил. Това обаче ще мине през оставката на целия Общински съвет и на целия екип на кмета. Ако всички ние, заедно, кажем, провалихме се с това управление на този град последните три години, не можем повече да застанем пред хората и да ги гледаме в очите и кажем, че в купом си подаваме оставките, аз ще съм първият, който ще го направи“, подчерта Пенчев. Той обаче счита, че оценката за управлението идва от гражданите, по време на избори.
Извънредна сесия на Общински съвет – Добрич ще има, потвърди председателят. „Няма как да не се проведе извънредно заседание, щом са го поискали 15 общински съветници“, обясни Пенчев. Сесията ще е на 25 януари, за да има време председателят да уведоми местната общност и областния управител. Председателят на общински съвет Добрич счита, че има смисъл от поредна тематична сесия и е готов да гласува новото предложение на петте партии за дълг от 2 милиона лева, но „при определени условия”. „От многото дебати се постигна подобряване на условията по кредита, по количествено  стойностната сметка, по довършването на блока и нещо много важно, което считаме за победа. От 2 милиона лева оценка на оставащата общинска част на блок „Добрич“, оценката вече е  3, 806 милиона лева без ДДС“, посочва Пенчев. Според него е постигната в пъти по-добра сделка за града и за гражданите, които са обезщетени от блок „Добрич“. Предложението на съветниците  от ПП ГЕРБ да се осигурят 1 550 000 лв. за блок „Добрич“, без да се променят заложените разходи в бюджета, ще бъде обсъждано на второто публично обсъждане на проектобюджета за 2019 година в петък /18.01/, ще се обсъжда с общинска администрация и ще се внесе на редовната сесия за приемане на бюджета. Иво Пенчев счита, че би могло да се дискутира и на извънредната тематична сесия.
На въпроса защо не е гласувал на извънредната сесия на 15 януари собственото си предложение, Пенчев обясни: “Лично аз предложих работно и конструктивно решение. Кредит за блока от 2,5 милиона лева да няма, кредитът, който ще се вземе, да се използва и за инфраструктурни подобрения и в квартала, и в целия град. Въпреки, че вносителят се съгласи с това предложение, на извънредната сесия от вторник на въпроса ми как точно ще се изразходват сумите, получих  отговор, че 2,5 милиона ще бъдат изразходвани първо, след което ще се пристъпи към замяна на общинската собственост за довършителни строително-монтажни работи. Това ми показа, че намерение да се съобразят с моето предложение на практика няма.“  По думите на Иво Пенчев, въпросът му останал „във въздуха, без отговор”. Ако на предстоящата сесия се получи споразумение и парите от кредита от 2 милиона биха се поделили за инфраструктура и за блока, то председателят ще даде своя вот. “Ще подкрепя предложението срещу конкретни ангажименти“, посочва Пенчев. Според него, при най-добро стечение на обстоятелствата и гласувано предложение, довършителните дейности могат да започнат в края на лятото,  началото на есента. За толкова кратко време от 3 месеца не може да се изразходва такава голяма сума пари, смята още строителният предприемач. Най-много 400-600 хиляди биха могли да се използват. Иво Пенчев разчита собствениците от блок „Добрич“ да проявят още мъдрост и търпение за два-три месеца, за да могат да получат обезщетения.
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
20 април – Международен ден на свободния печат
20 април – Международен ден на свободния печат
В Храм „Свети Георги“ организират молитва към Богородица за празника Златна ябълка
В Храм „Свети Георги“ организират молитва към Богородица за празника Златна ябълка
Нарушено водоподаване в две населени места в община Крушари
Нарушено водоподаване в две населени места в община Крушари



Яндекс.Метрика