Иво Пенчев: Почетният гражданин трябва да има наистина изключителни заслуги

04.11.2016 г. 10:39:30 ч.
/
Иво Пенчев: Почетният гражданин трябва да има наистина изключителни заслуги
Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев предлага нова Наредба за символите и отличията на град Добрич. Тя е внесена за публично обсъждане до 28 ноември 2016 г. Може да се види на сайта на Общината в раздел „Проектодокументи".
Първоначалната идея на Иво Пенчев е да предложи единствено промяна в статута за избор на почетен гражданин. Станало ясно обаче, че няма единна наредба за всички звания и отличия, което го провокира да подготви такава и да я постави на обсъждане. Целта е да се формулират ясни, точни и конкретни правила и критерии, които да гарантират удостояване на наистина най-заслужилите личности.
Първо в ефира на радио „Добруджа” Иво Пенчев разясни промените, които са заложени в новата наредба.

 
- Г-н Пенчев, кое наложи да бъде въведена нова Наредба за символите и отличията на град Добрич?
По мое настояване, след опита за подигравка от страна на нашия съгражданин Веселин Влаев с институциите  Община Добрич и Общинския съвет, проведохме разговор с колеги в Общинския съвет и решихме да изберем една временна комисия. Тя ще предложи промени  на условията, по които се предлагат и номинират почетни граждани.
Това беше моя докладна, моя идея, предложена на предходно заседание на Общинския съвет. Избрахме комисия, аз съм неин председател, която ще предложи новите правила за избор на отличията и по-специално на почетния гражданин.
В течение на работата видяхме, че в нашата Община никога не е имало Наредба за символите и отличията – Деня на града, знамето, герба, химна и т.н.
Затова и се роди идеята да предложим на следващото заседание на Общинския съвет въпросната наредба.
- Кои са новите моменти, които предлагате?
На първо място предлагаме един от символите на града – знамето, да бъде със статуг като институт. Като забраним използването и тиражирането му по начин, който уронва престижа на Община Добрич. По същия начин са и останалите символи – гербът и химнът. Предлагаме и административни наказания – глоби за лицата и фирмите, които си позволят по някакъв начин да заобиколят наредбата. В наредбата описваме и на кои сгради и институции е задължително да бъдат поставени символите на Добрич.
Всичко е описано и регламентирано, и вече е качено на интернет страницата на Общината. Надяваме се на публичното обсъждане да дойдат граждани, за да дадат своето мнение.
Освен това, всички символи на нашата Община ще бъдат патентовани в Патентното ведомство.
- Химнът по какъв начин ще бъде регламентиран?
За химна „О, добруджански край” по текст на Любомир Бобевски също подробно е разписано в новата наредба - за начините и поводите за използването му. Публикуван е и пълният текст на химна.
- По отношение на наградите каква е промяната?
Вече регламентираме кой може да прави предложения за почетен гражданин. Това могат да бъдат  кметът, председателят на Общинския съвет, минимум 14 от съветниците и минимум 30 наши съграждани, обединени в подписка. Разбира се, държавни институции и културни ведомства също могат да правят предложения.
Но с наредбата ограничаваме самостоятелните изяви като тази на Веселин Влаев. Не може на някого да му хрумне нещо и да прави предложение.
Колеги поставиха въпроса предложението за почетен гражданин да бъде съпроводено с писмено съгласие от номинирания или ако е посмъртно – от неговите наследници.
По настояване на един от колегите, номинацията трябва да бъде съпроводена с писмена декларация за непринадлежност или за принадлежност към службите на бившата Държавна сигурност, разузнавателните служби на Българската народна армия по смисъла на Закона за достъп за разкриване на документи. Тук имахме спор в комисията, но решихме текстът да остане. И да го решим след публичното обсъждане, и след дискусии в постоянните комисии, и в пленарна зала. Доста общини имат подобен текст в наредбите си. 
Новият момент са почетните книги. В момента имаме Книга на почетните граждани, както и Почетна книга на Община Добрич. Вече вкарваме допълнителна – Книга на носителите на почетен знак на Община Добрич.
- Почетният знак до момента не се ли връчваше на вписаните в Почетната книга?
Оттук нататък предлагаме Общинският съвет да го гласува по този начин и да избираме почетен гражданин наистина за изключителни заслуги. Не е задължително всяка година да присъждаме званието „Почетен гражданин”.
Нямаме нищо против няколко човека да бъдат наградени с почетния плакет на града. Но почетният гражданин трябва да има изключителни заслуги.
- Забелязах друг момент – вече може и да се отнема званието „Почетен гражданин”…
До момента такъв текст не е бил предвиждан. Но си представете, че с действия, обръщение или послание някой петни доброто име на града или на България. Ние като колективен орган, присъдил наградата, ще бъдем принудени и да я отнемем.
Отнемането ще става по абсолютно същия ред – с гласовете на 21 съветника, с един повече от половината от общия им брой.
- Има ли други отличия, които са залегнали в новата наредба?
„Грамота за заслуги към град Добрич” – това ще бъде третата, най-ниска степен на отличие. Но тя ще бъде в прерогативите на кмета. Даваме му възможност по своя преценка да връчва това отличие.
- Още на следващата сесия ли ще внесете новата наредба?
Да, ще се постараем. Аз съм убеден, че спорове по тази наредба ще има. Но в спора се ражда истината и не бива да страним от спора. В последната една година, откакто аз съм председател, не съм допускал кавга в залата. Но спорове винаги е имало и аз насърчавам това – диалог и спор.
 
Общинският съвет кани заинтересованите лица на публично обсъждане на Наредбата за символите и отличията на 22 ноември 2016 г. от 14.30 часа в малката заседателна зала в сградата на Общината. Наредбата е публикувана в сайта на Общината www.dobrich.bg в рубриката "Проектодокументи". 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика