Начало >Добруджа >Култура

Изложбата за Левски в "Двореца" до 13 април (ВИДЕО)

20.02.2019 г. 09:15:34 ч.
/
Изложбата за Левски в "Двореца" до 13 април (ВИДЕО)
В навечерието на 146-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик съвместно с НМ “Васил Левски” – Карлово  ни срещат с “най-светия и народен човек”. В галерия “Тихото гнездо” беше открита графичната изложба “Аз, Васил Левски, в Карлово роден…”, в присъствието на ученици, журналисти и общественици, съобщи за МГ"Добруджа" Галина Георгиева организатор културни събития в Държавен културен институт „Културен център „Двореца“.
“Животът и делото на Левски в тяхната пълнота винаги дълбоко са интересували, а и вълнували целия български народ. Българинът се е питал къде, кой, кога роди този син на Балкана, каква сила го изпрати немил и недраг по пътищата из българско, за да създава комитети и да сее надежда за свобода; кои бяха приятелите и враговете му? Къде почиват костите му?
 Този интерес е всеобщ, всенароден. Може би затова поколения творци – писатели, поети, художници, са търсили отговор на феномена Левски, опитвали са се да проникнат в магията на неговото лично съвършенство и епохално дело. И наистина, изпод тяхното перо и четка са излезли стотици произведения, обогатили представите ни за него, но и внесли щрихи към самопознанието ни за нас, българите, за нашите върхове и крушения, за нашите граждански и човешки добродетели.
 На творчеството на художниците се пада едно от първите места за обезсмъртяването на Апостола. Никак не е случайно, че още когато се появява първата му биография, възниква и първият маслен портрет, рисуван от неговия съвременник, сподвижник и приятел – Георги Данчов – Зографина. От тогава, та до ден днешен, българското изобразително изкуство се е обогатило с десетки и стотици потрети и сюжетни картини – графика, скулптура, живопис, илюстрация.
Настоящата изложба показва творби на трима български художници – известния на всички българи Александър Поплилов, карловския художник Дечко Тодоров и Ангел Ангелов – работил в различни области на изкуството. Всички творби са от фонда на Национален музей “Васил Левски” – Карлово и са едни от най - интересните от колекцията на музея. Дечко Тодоров посвещава много голяма част от творческия си път на темата за Апостола – рисува Левски, неговата майка, родната му къща, ханчето на Къкрина, пресъздава в художествено изображение единствения автобиографичен опит на Васил Левски и нарича своята картина “Незавършено стихотворение”. Първият стих от него е и мотото на нашата изложба “Аз, Васил Левски, в Карлово роден”. Александър Поплилов и Ангел Ангелов създават сюжетни картини, свързани с революционната дейност на Апостола. И двамата използват отделни стихове от одата на Иван Вазов “Левски”  за теми на своите графики – “Тая вечер млад е, довечера  стар”, “Селяните прости светец го зовяха”, “В бъдещето тъмно той гледаше ясно”. В произведенията им присъства и Карлово, Розовата долина, учителя на Апостола Георги Стойков Раковски
Тази изложба наред с естетическото и познавателното си значение надявам се ще изостри и прикове историческата Ви памет към непреходните национални ценности. 

Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Добричката група „Цар Плъх” подгрява легендите „КoЯn” на „Hills of Rock”
Добричката група „Цар Плъх” подгрява легендите „КoЯn” на „Hills of Rock”
Шуменският театър ще гостува в Добрич с новата си постановка "Робин Худ"
Шуменският театър ще гостува в Добрич с новата си постановка "Робин Худ"
28 март е новата дата за премиерата на книгата "Сега ми трябва глътка светлина" на Петранка Божкова
28 март е новата дата за премиерата на книгата "Сега ми трябва глътка светлина" на Петранка Божкова
Джаз групата "GORASWING" с безплатен концерт в Добрич
Джаз групата "GORASWING" с безплатен концерт в Добрич



Яндекс.Метрика