Начало >Добруджа >Общество

Жена от Добричка област е сред тримата наблюдавани за коронавируса от Китай

29.01.2020 г. 14:56:26 ч.
/
Жена от Добричка област е сред тримата наблюдавани за коронавируса от Китай
На брифинг в Министерството на здравеопазването днес стана ясно, че общо трима български граждани - две жени и един мъж, са хоспитализирани и се наблюдават в съмнение дали са заболели от новия коронавирус, който върлува в Китай и вече стигна Европа.
Една от жените се е завърнала от Тайланд и е от Добричка област, става ясно от данните съобщени от здравното министерство.
Д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ - Добрич, съобщи за медийна група "Добруджа", че действително има жена от областта, която е настанена за наблюдение в Инфекциозното отделение на Многопрофилна болница за активно лечение - Добрич. Взети са всички необходими мерки за безопасност. Изпратени са проби за изследване, каза още д-р Ангелова.
Случаят е изключително нискорисков, но предвид, че се връща с грипоподобни симптоми от страна, която е обявила няколко случая на коронавирус, преценихме, че е най-добре жената да бъде поставена под наблюдение, заяви д-р Ангелова, като изказа благодарности на пациентката, че се е съгласила с исканията на здравните специалисти. Жената е в добро състояние и се възстановява. Около нея всички контактни лица са здрави. Не мисля, че има сериозна причина за притеснение, каза директорът на РЗИ. Тя уточни, че когато се предприемат подобни мерки, трябва да има основателна причина за това. В случая дамата се е завърнала с грипоподобна симптоматика, висока температура и е потърсила лекар. Предвид епидемиологичната насоченост на всички случаи в момента, колегите правилно са помислили диференциална диагноза и за коронавирус, съобщили са на нас. Независимо, че рискът е много малък, сме взели тази мярка жената да бъде наблюдавана, посочи още д-р Светла Ангелова.

Брифингът в здравното министерство по повод коронавируса у нас бе с участието на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, здравния инспектор д-р Ангел Кунчев и шефа на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев.
Става дума за български граждани - две жени и един мъж, мъжът и жената са се завърнали от Китай, а другата жена - от Тайланд.
"Наблюдават се с изключително сериозно граждани, които са се завърнали от Китай и Тайланд. Те са в добро състояние", каза Ананиев. "Но с оглед превенция са взети мерки", уточни д-р Кунчев.
Ангел Кунчев поясни, че жената, която идва от Китай, е под наблюдение и е установено, че има наличие на метапневмовирус, тоест почти 99% отпадат съмненията за "китайския вирус".
Другата жена, завърнала се от Тайланд, е от Добричка област. Там вероятността е значително по-малка, тъй като там има само 6 случая на новата зараза.
Очакванията на здравните власти са, че и трите случая ще завършат благоприятно.
От здравно министерство обаче призоваха да не се създава паника, тъй като имало случай на гражданка, пътуваща от Лондон, която е имала съмнителна здравна картина, и е била изследвана още на летище "София".
Тя обаче направила "луд скандал" на работещите на летището, затова че искат да я термометрират и да се наблюдава. Има и още един случай на жена, която е пътувала с маска в самолет от Китай, и след като маската й се е скъсала, решила, че е заразена.
Иначе министър Кирил Ананиев докладва, че държавата е взела всички необходими мерки за следене на коронавируса.
Българските власти поддържат връзка със СЗО и Европейската комисия и се следят мерките и препоръките за предпазване от заболяването.
Създадена е оперативна работна група с представители на МЗ, Национална референтна лаборатория, Националния център за паразитни болести, МВР, ДАНС и БЧК, МВнР.
Министерство на здравеопазването е дало указания на Регионалните здравни инспекции, до Инфекциозна болница и до всички лечебни заведения, особено тези с инфекциозни отделения, как да реагират в условие, че се появи съмнение за заразени български или чужд граждани.
Осигурени са средства за купуване на още нови 3 термокамери за Терминал 1 на летище "София" и летищата във Варна и Бургас.
Поръчани са допълнително екипи специално медицинско облекло, ръкавици и маски, които ще се ползват от медицинския персонал. Обект на наблюдение са и пристанищата.

Коментирайте
Подобни новини
Времето в петък
Времето в петък
Моят град: Павел Павлов: Градското развитие изисква дългосрочно планиране и приоритизиране (ВИДЕО)
Моят град: Павел Павлов: Градското развитие изисква дългосрочно планиране и приоритизиране (ВИДЕО)
През 2022 г. в област Добрич са генерирани 80 000 т. битови отпадъци
През 2022 г. в област Добрич са генерирани 80 000 т. битови отпадъци
Отборът на СУ „Любен Каравелов” в Добрич - първи в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“
Отборът на СУ „Любен Каравелов” в Добрич - първи в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“



Яндекс.Метрика