Начало >Добруджа >Регионални

Жителите на с. Х.Димитър дават година на кмета на Каварна преди да я затрупат с проблемите си (ВИДЕО)

28.01.2020 г. 17:11:39 ч.
/
Жителите на с. Х.Димитър дават година на кмета на Каварна преди да я затрупат с проблемите си (ВИДЕО)
Преди време екип на МГ "Добруджа" посети каварненското село Хаджи Димитър по покана на част от жителите там, някои от които чужденци. Всички те  бяха решили да се борят за благоустрояване на своето село, защото искаха в 21 век да се радват на живот без битови неволи. Две години по-късно екипът ни отново реши да посети селото, което е разположено на международен път Е 87, свързващ България с Румъния.
С изненада установяваме, че един от инициаторите на първата ни среща - Светла Стоянова е станала кметски наместник на Хаджи Димитър.
Проблемите на селото са точно толкова, колкото са и в другите села, започва своя разказ Светла Стоянова и допълва, че нещата са още по-зле, защото питейната вода продължава да се губи в земята, което води  освен до големи загуби на ценната течност и до разрушение на огради, дори сгради. Една от тези сгради е кметството, което има красива фасада, но вътре е като наскоро бомбардирана сграда. Тя е строена в периода 1953 - 1957 г., а жителите на селото да давали трудови дни, за да пренесат камъните от Българево с каруци. Сградата пропада, но за да бъде укрепена и ремонтирана са нужни много средства и никоя община не би инвестирала в село с 65 жители, казва кметският наместник. 65 са постоянно живеещите, 31 души са с настоящ адрес , а чужденците са десетина- това прави около стотина човека. Обаче отказвайки се от съхраняването на такива сгради, ние се отказваме от нашата памет и история, което не може да бъде сравнявано с никаква цена, допълва Светла Стоянова.
Проблемът с водата остава същият. Постоянни  са  течове по ул. Втора, мини езерата  в близост до кметството са от 10 години, тази вода попива в почвата и образува подпочвени води. Иначе всички кладенци са на дълбочина 40-50 метра и е невъзможно от там водата да достига на повърхността. В момента теч има и на ул.7, но ремонт е невъзможен, защото до ВиК-тръбите има електрически кабел.  Работниците на ВиК- Каварна постоянно са в селото, постоянно отстраняват аварии, но мрежата е толкова остаряла, че не  е рентабилно да продължават да я подържат. Тръбите са положени преди повече от 50 г. и ако не бъдат подменени - проблемът с авариите остава. Кметицата дори е проучила, че има вариант с промушване на нови тръби да се улесни подмяната.
Преминаването на Е 87 е друг проблем, чието решение не бе намерено с поставяне на т.н. легнали полицаи. Първата идея е била за две кръгови кръстовища в двата края на селото, но се е сторила скъпа на общинското ръководство в Каварна. Сега двата ограничителя  на скоростта са поставени в центъра на селото, колите преминават през тях и продължават с висока скорост през другата половина на населеното място. Лошото е, че и още ограничители да се поставят, няма да се реши проблема. Нужна е допълнителна маркировка, която да позволи стесняване на  широката 10-метра  пътна лента. Това би могло да стане със зона за паркиране от едната страна на пътя до половината село и от другата страна за другата половина, което ще стесни пътя и ще принуди водачите да намалят скоростта. Всъщност общината би следвало да се консултира със специалисти, които да дадат решение на този проблем.
Новият кмет на Каварна Елена Балтаджиева е запозната с проблемите на с. Хаджи Димитър  още на първия разговор между двете, месец след встъпването й в длъжност, но новата кметица на Каварна чистосърдечно си признала, че не е в състояние нищо да обещае, тъй като община Каварна е в тежко финансово състояние. И единственото, което Светла Стоянова получила тогава е бил един компютър.
Светла Стоянова сама си пуснала молбата за това работно място. Направила го преди да е ясно кой ще спечели изборите в Каварна. Не искам да се обвързвам с никой, искам да си работя за селото, казва тя. Но с риск да си навлече гнева на определени хора, заявява, че общинската администрация е тромава и тежка. Тя не иска да си развали комфорта, не иска да бъде притеснявана. Но го има разбирането от страна на кмета, затова жителите на Х.Димитър й дават година време да се ориентира в обстановката.
Ако трябва да бъде изготвен списък с приоритетите и да бъде представен на община Каварна, то на първо място ще е маркировката на пътя, минаващ през селото. Възрастните хора от махалата от другата страна трудно стигат до магазина, кметството и пенсионерския клуб. Сградата на кметството също ще е включена в списъка. Тя е паметта на селото. Дали с дарителска кампания или по друг начин, но трябва нещо да се предприеме. Безмислено е да се оправя срутеният голям салон на бившето читалище, но може да се обяви на търг камъкът, от който е построено, да се продаде,  а с част от него да се построи малък параклис, какъвто липсва в Х.Димитър.
Иначе голяма част от списъка, представен преди две години на бившия кмет  Нина Ставрева е бил изпълнен от самите хора на Х.Димитър  - разчистване на диворастящите дървета, почистване на двора и сградата на кметството. Лошото е, че  хората са обезверени, гражданско съзнание липсва, активност също. Не може една държава да се развива добре, ако гражданите й нямат вяра в това, че имат силата да променят нещата. Тромава е системата и за чужденците, тъй като те имат право да се регистрират в отдел "Миграция", но не са регистрирани в селото и дори не могат да упражнят правото си на глас по време на избори за ЕП. И понеже никой не иска да си развали рахатлъка - не следват и никакви инициативи за промяна в тази насока.

Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на  младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика