Начало >Добруджа >Общество

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Молдова – дестинация за ценителите на виното (ВИДЕО)

14.06.2018 г. 10:50:41 ч.
/
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Молдова – дестинация за ценителите на виното (ВИДЕО)
В последно за този сезон издание на „Животът е пътуване”  се отправяме заедно с нашия гид Зорница Рашева към близката, но непозната и не толкова популярна като дестинация Молдова, където през последните три години може да пътува и само с лична карта. Там човек може да види много силни традиции, свързани с винопроизводството.
Молдова се простира върху 33 000 кв.км територия, не е голяма, но е интересна и много неразгадана. Единственият минус са пътищата там. Иначе е изключително евтина дестинация с уникални традиции във винопроизводството.
Известният микробиолог Луи Пастьор казва: „Бутилка вино съдържа много повече философия, отколкото всички книги на света”. Винарните в Молдова са достатъчно много, но най-близките до столицата Кишинев са двете най-големи. „Милещи Мичи” е вписана в книгата на рекордите на Гинес, а втората е изба „Крикова”. Това са по-скоро винохранилища, разположени под земята. Навремето около столицата е имало варовикови галерии, където се е добивал варовик и голяма част от днешния Кишинев е изграден върху този варовик. После тези огромни кухини са останали празни. Само „Милещи Мичи” има обща дължина на тунелите 200 км. Работниците ги обхождат с велосипед, а за туристите са предвидени бусчета. Характерното за тези винохранилища е дълбочината, постоянната температура и уникалната влажност. Тя помага за обвиване с т.н. благородна плесен на бутилките, които запазват непроменено съдържанието много дълго време. Другата голяма винарна „Крикова” е много по-добре устроена от туристическа гледна точка. Влиза се с електрическо влакче и се пътува покрай улици, които носят имената на вината, които отлежават в огромните бъчви там – ул. Мерло, ул.Леготе и т.н. Самото винохранилище представлява голяма клетка и там има колекция още от Втората световна война на небезизвестния Херман Гьоринг. Най-старото вино, което се съхранява в целия свят се намира във винарна „Крикова”. На тези години неговият състав няма нищо общо с оригинала, но за ценителите на виното е въпрос да го притежаваш, а не да го изпиеш.
От съвременните колекции могат да бъдат видени тези на Владимир Путин, на Ангела Меркел, на Джон Кери. Много впечатляващи са самите презентационни зали. Едната се нарича „Залата на Гагарин”, друга е кръстена „Морско дъно”, трета – „Звездната зала”, където са посрещани много важни и високопоставени особи. Личните колекции на тези световноизвестни лидери не е задължително да са съставени от вино, произведено в Молдова. Може да са от целия свят, но се съхраняват именно там. Всъщност всеки може да си наеме подобно помещение като наемът е 1 евро на година на бутилка. В момента около 2 млн. бутилки са налични във винарната, което никак не е малко. Също така так ве правят специалните пенливи вина, които не могат да носят името шампанско, защото не е от областта Шампания във Франция, но методът на производство на пенливо вино все още е изключително ръчен. На определено време се мърдат бутилките от майстори-познавачи, които познават технологията на производство.
Във вината в Молдова химия няма, а територията на страната е оприличена на грозд. За жалост по време на социалистическото управление масивите от грозде и винарните се национализират и това води до западане на качеството. Когато винарните отново са върнати на техните собственици, те опитват да пробият по свой начин, подобрявайки отделните показатели на своята продукция. Сега Молдова е сред първите десет държави в света по производство и износ на вино.
Независимо, че и двете най-големи винарни отстоят на разстояние от близо 14 км. от столицата, то техните галерии стигат до предградията на Кишинев.
 
Приятна столица, носеща типичната социалистическа носталгия и ниска архитектура. Това, което може да покаже е Арката на победата, построена през 1846 г. по повод победата на Русия над Турция. Около нея се намират почти всички забележителности. Основните имена, свързани с Кишинев са Стефан Велики или княз Щефан Чел Маре. Има булевард, който е вълъг почти 4 км. и е кръстен на него. А Градския парка е  мястото на Пушкин, на Христо Ботев и др. Храната е все още чиста и натурална, а хората говорят един на румънски, друг на руски, трети на странен старобългарски, но се разбират перфектно.
В Молдова има голяма общност от българи, особено в Тараклия, където почти цялото население е етническо българско. Там има българско училище, български университет и много силно се усеща колко са горди българите извън България със своята прародина. Тази година на 6 май бе отбелязана 205-та годишнина от неговото основаване.
Молдовците са много религиозни, имат красиви манастири. Човек може да посети красиво имение в гр. Хънчещ, където има подобен на небезизвестния Хан Манук в Букурещ на същия този Манук Бей или Манук Мирзоян, арменец по националност, който бягайки от Букурещ на път към Русия се установява в Хънчещ.
Най-празничното време и най-подходящо за посещение в Молдова е първата седмица на октомври, когато се отбелязва празникът на виното. Отделно 14 октомври е официалният празник на Кишинев и там ще има експлозия от емоции.
 
Видеомонтаж: Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 21 октомври
Времето на 21 октомври
Старата жп гара в Добрич да бъде прехвърлена за стопанисване на общината, предлагат съветниците от ГЕРБ
Старата жп гара в Добрич да бъде прехвърлена за стопанисване на общината, предлагат съветниците от ГЕРБ
Художниците от СУ „Св. Климент Охридски“ разкрасиха оградата на детска ясла „Пролет”
Художниците от СУ „Св. Климент Охридски“ разкрасиха оградата на детска ясла „Пролет”
Общинският съвет на Добрич ще гласува подпомагане на лицата, чиито паметници на близки бяха потрошени в гробищния парк
Общинският съвет на Добрич ще гласува подпомагане на лицата, чиито паметници на близки бяха потрошени в гробищния паркЯндекс.Метрика