Начало >Добруджа >Общество

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Молдова – дестинация за ценителите на виното (ВИДЕО)

14.06.2018 г. 10:50:41 ч.
/
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Молдова – дестинация за ценителите на виното (ВИДЕО)
В последно за този сезон издание на „Животът е пътуване”  се отправяме заедно с нашия гид Зорница Рашева към близката, но непозната и не толкова популярна като дестинация Молдова, където през последните три години може да пътува и само с лична карта. Там човек може да види много силни традиции, свързани с винопроизводството.
Молдова се простира върху 33 000 кв.км територия, не е голяма, но е интересна и много неразгадана. Единственият минус са пътищата там. Иначе е изключително евтина дестинация с уникални традиции във винопроизводството.
Известният микробиолог Луи Пастьор казва: „Бутилка вино съдържа много повече философия, отколкото всички книги на света”. Винарните в Молдова са достатъчно много, но най-близките до столицата Кишинев са двете най-големи. „Милещи Мичи” е вписана в книгата на рекордите на Гинес, а втората е изба „Крикова”. Това са по-скоро винохранилища, разположени под земята. Навремето около столицата е имало варовикови галерии, където се е добивал варовик и голяма част от днешния Кишинев е изграден върху този варовик. После тези огромни кухини са останали празни. Само „Милещи Мичи” има обща дължина на тунелите 200 км. Работниците ги обхождат с велосипед, а за туристите са предвидени бусчета. Характерното за тези винохранилища е дълбочината, постоянната температура и уникалната влажност. Тя помага за обвиване с т.н. благородна плесен на бутилките, които запазват непроменено съдържанието много дълго време. Другата голяма винарна „Крикова” е много по-добре устроена от туристическа гледна точка. Влиза се с електрическо влакче и се пътува покрай улици, които носят имената на вината, които отлежават в огромните бъчви там – ул. Мерло, ул.Леготе и т.н. Самото винохранилище представлява голяма клетка и там има колекция още от Втората световна война на небезизвестния Херман Гьоринг. Най-старото вино, което се съхранява в целия свят се намира във винарна „Крикова”. На тези години неговият състав няма нищо общо с оригинала, но за ценителите на виното е въпрос да го притежаваш, а не да го изпиеш.
От съвременните колекции могат да бъдат видени тези на Владимир Путин, на Ангела Меркел, на Джон Кери. Много впечатляващи са самите презентационни зали. Едната се нарича „Залата на Гагарин”, друга е кръстена „Морско дъно”, трета – „Звездната зала”, където са посрещани много важни и високопоставени особи. Личните колекции на тези световноизвестни лидери не е задължително да са съставени от вино, произведено в Молдова. Може да са от целия свят, но се съхраняват именно там. Всъщност всеки може да си наеме подобно помещение като наемът е 1 евро на година на бутилка. В момента около 2 млн. бутилки са налични във винарната, което никак не е малко. Също така так ве правят специалните пенливи вина, които не могат да носят името шампанско, защото не е от областта Шампания във Франция, но методът на производство на пенливо вино все още е изключително ръчен. На определено време се мърдат бутилките от майстори-познавачи, които познават технологията на производство.
Във вината в Молдова химия няма, а територията на страната е оприличена на грозд. За жалост по време на социалистическото управление масивите от грозде и винарните се национализират и това води до западане на качеството. Когато винарните отново са върнати на техните собственици, те опитват да пробият по свой начин, подобрявайки отделните показатели на своята продукция. Сега Молдова е сред първите десет държави в света по производство и износ на вино.
Независимо, че и двете най-големи винарни отстоят на разстояние от близо 14 км. от столицата, то техните галерии стигат до предградията на Кишинев.
 
Приятна столица, носеща типичната социалистическа носталгия и ниска архитектура. Това, което може да покаже е Арката на победата, построена през 1846 г. по повод победата на Русия над Турция. Около нея се намират почти всички забележителности. Основните имена, свързани с Кишинев са Стефан Велики или княз Щефан Чел Маре. Има булевард, който е вълъг почти 4 км. и е кръстен на него. А Градския парка е  мястото на Пушкин, на Христо Ботев и др. Храната е все още чиста и натурална, а хората говорят един на румънски, друг на руски, трети на странен старобългарски, но се разбират перфектно.
В Молдова има голяма общност от българи, особено в Тараклия, където почти цялото население е етническо българско. Там има българско училище, български университет и много силно се усеща колко са горди българите извън България със своята прародина. Тази година на 6 май бе отбелязана 205-та годишнина от неговото основаване.
Молдовците са много религиозни, имат красиви манастири. Човек може да посети красиво имение в гр. Хънчещ, където има подобен на небезизвестния Хан Манук в Букурещ на същия този Манук Бей или Манук Мирзоян, арменец по националност, който бягайки от Букурещ на път към Русия се установява в Хънчещ.
Най-празничното време и най-подходящо за посещение в Молдова е първата седмица на октомври, когато се отбелязва празникът на виното. Отделно 14 октомври е официалният празник на Кишинев и там ще има експлозия от емоции.
 
Видеомонтаж: Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Специалисти   от 14 държави  се включват в третото издание на Световния конгрес  по спелеология в  Добрич
Специалисти от 14 държави се включват в третото издание на Световния конгрес по спелеология в Добрич
Времето на 21 май
Времето на 21 май
"Алексия" приключи една успешна година с фурор на ДП по гимнастрада в Шумен
"Алексия" приключи една успешна година с фурор на ДП по гимнастрада в Шумен
ЕВРОИЗБОРИ: Георги Соколов: Време е да се възвърне националният просперитет
ЕВРОИЗБОРИ: Георги Соколов: Време е да се възвърне националният просперитетЯндекс.Метрика