Начало >Добруджа >Общество

ЖП: Унгария произвежда Есенция 2008 - най-скъпото вино в света, единственото, което се дегустира с лъжица (ВИДЕО)

20.02.2020 г. 09:36:29 ч.
/
ЖП: Унгария произвежда Есенция 2008 - най-скъпото вино в света, единственото, което се дегустира с лъжица (ВИДЕО)
Продължава нашето пътуване из красива Унгария. Този път цел на посещението ни е Мишколц, град, който се намира в североизточната част на страната и е четвърти по големина със своите 161 000 жители (2014 г.). Името произхожда от голям славянски род, който се е казвал Михаил, но в този регион буквата "Х" се произнася като "Ш" и се стига до тази трансформация.
Градът е известен със своята промишленост, дървообработване, металургия поради многото полезни изкопаеми в региона. В центъра на града са струпани много барокови сгради, свързани с периода на възход на Хабсбургската империя.
Има часовник, направен от цветя и от април до септември времето се измерва чрез красотата и уханието на цветята. Има още зоопарк, няколко галерии и разпръснати по целия град бронзови скулптури - жените на Мишколц, мъжете на Мишколц и т.н.
Градът е известен с образованието си, там има много голям университет.
В околностите могат да се разгледат интересни забележителности като пещерите Анна( наричана още пещера Петьофи) и Ищван (пещерата на Св.Стефан). Те са интересни със своите сталагмити и сталактити, част от които са били унищожени по време на Втората световна войка, тъй като хората са ползвали пещерите като убежище от бомбардировките.
В непосредствена близост е градчето е Лилафюред, туристическо селище с прекрасна природа, водопад, стара жп линия, която развежда туристите из планинските възвишения, въпреки че за Унгария понятието възвишение е чуждо.
През 1364 г. град Мишколц е присъединен към имението Диосгьор, където през 1381 г. е подписан мирният договор от Торино, а в продължение на няколко века замъкът е  кралска резиденция. Последно е принадлежал на Мария, съпругата на Луи ІІ. Една от големите туристически атракции там е голямото изложение на восък. Изложбата е една от най-големите изложби на восъчни фигури в Европа и показва 6 сцени от ежедневието в средновековен Диосгьор.
Това, което прави Унгария известна в световен мащаб е нейното производство на вино. Независимо от малката площ в страната са разделени 22 региона по производство на вино. Унгария лежи върху 42 и 46 паралел, което е аналог на областта Шампан във Франция, т.е. това е точното място за отглеждане на добри лозя. Почвите са различни, а това дава различен оттенък на вината. Аристократичните вина са тези от Токай. В колекцията "Есенция 2008" са произведени точно 18 бутилки, като 11  вече са продадени и остават още 7. Подбрани са най-узрелите зърна от всеки грозд асу (от думата на староунгарски -изсушен). Другите вина, произведени в региона, имат добавено базово вино, за да се разреди сладостта им). Официалното обиране на реколтата в региона на Токай е след 28 октомври, след като приключи дългото и горещо лято и започнат характерните за тази част мъгли. Тяхната влага провокира създаването на плесен, причиняваща т.н. "благородно гниене", което изсушава гроздето, превръщайки го в кафяви стафиди. От 20 кг. ръчно подбрани асу се произвежда малка по обем (37.5 сентилитра) бутилка "Есенция 2008", съдържаща 3 % алкохол. Всяка от 18-те 1.5-литрови магнум бутилки струва по  40 000 долара. Колекционер от Пекин е бил първият индивидуален купувач. Виното прилича на гъст сироп, а всяка бутилка тип гарафа, които се предлагат в лакирана черна кутия е специално издувана ръка, което означава, че няма две напълно идентични. Срокът на годността им е до 2300 г. Това е единственото вино, което в ресторантите се дегустира с лъжица, а не с чаша. Специалистите твърдят, че едва ли в близките 100 г. ще се повторят изключително благодатните условия от 2008 г.
Луи ХІV се е прочул с думите, че токай асу е "кралят на вината" и "виното на кралете". Тези думи са вложени в герба на Токай.
Другите популярни винени региони са Егер, Вилани и Шомло.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта  за ЕП и НС
Около 18 000 души е разликата в избирателните списъци в областта за ЕП и НС



Яндекс.Метрика