Начало >Добруджа >Общество

Жътвата на пшеницата е на 48%

12.07.2019 г. 13:10:17 ч.
/
Жътвата на пшеницата  е на 48%

Зседание на Областния консултативен съвет  по плодове и зеленчуци  ще се проведе на 18.07.2019г. от 10,00часа  в зала "Европа" на Областна администрация - 2 ет., съобщават от ОД"Земеделие" Добрич.
От дирекцията обявиха  и  данни от  Общинските служби по земеделие към ОД“Земеделие“ гр.Добрич за площи заети с традиционни култури за региона – царевица, слънчоглед, рапица, пшеница и ечемик за последните четири години. Както и информация за все по-застъпеното отглеждане на лавандулови насаждения в областта. 
Наблюдава се намаляване на площите със царевица за зърно, маслодаен слънчоглед и ечемик за сметка на увеличените площи с пшеница. През последната година бяха засети повече площи с маслодайната рапица – 189 446 дка, като поради трайното засушаване през миналата есен и безснежната зима доведоха до пропадането в различна степен на около 60000 дка. от тях, които стопаните в последствие разораха и в по-голямата си част презасяха със слънчоглед и царевица. Видимо и резултатите от започналото прибиране /около 34%/ показват и по-ниски добиви спрямо предходните години.
Трайно намаляха площите, които се засаждат с ечемик в региона и жътвата му приключи бързо при добри средни добиви от 549 кг./дка сравнено с предходни години. 
Развитието на пшеницата се забави поради сухата есен и безснежната зима, но пролетните валежи успяха да го възстановят в по-голяма степен. Средните добиви при прибрани около 48% са 536 кг./дка, но в отделните общини се наблюдават и по-високи от порядъка на 610-625 кг./дка – в общ.гр.Добрич и общ.Добричка. По-ниски са показателите за сега в общ.Шабла и общ.Крушари – 450-480 кг./дка, където и пролетните количества валежи бяха по-слаби. Най-напреднала е жътвата в общ.Каварна  - на около 93% при среден добив около 550 кг./дка. В кампанията към момента участват 448 зърнокомбайни.
Запазва се тенденцията за увеличаване на площите засети с лавандулови насаждения, като само през последната година почти са се удвоили. Започна кампанията по прибирането й, като видимо добивите са по-високи спрямо предходните години. Оперативното наблюдение обхваща само количествата пожъната маса и няма данни за преработката им. Зачестилите дъждовни дни могат да окажа негативно влияние на кампанията, тъй като за по-добри показатели по-благоприятно е слънчевото и сухо време.
 
 

Коментирайте
Подобни новини
Експерт:"Чудната градина" е успешно социално предприятие (ВИДЕО)
Експерт:"Чудната градина" е успешно социално предприятие (ВИДЕО)
Община Добрич: Участък от улица „Георги Кирков“ ще бъде затворен за движение поради ремонтни дейности
Община Добрич: Участък от улица „Георги Кирков“ ще бъде затворен за движение поради ремонтни дейности
Михаил Иванов от Добрич мина по стъпките на Анри Дюнан край Солферино (ВИДЕО)
Михаил Иванов от Добрич мина по стъпките на Анри Дюнан край Солферино (ВИДЕО)
Времето на 16 юли
Времето на 16 юлиЯндекс.Метрика