Начало >Добруджа >Общество

Жътвата на пшеницата е на 48%

12.07.2019 г. 13:10:17 ч.
/
Жътвата на пшеницата  е на 48%

Зседание на Областния консултативен съвет  по плодове и зеленчуци  ще се проведе на 18.07.2019г. от 10,00часа  в зала "Европа" на Областна администрация - 2 ет., съобщават от ОД"Земеделие" Добрич.
От дирекцията обявиха  и  данни от  Общинските служби по земеделие към ОД“Земеделие“ гр.Добрич за площи заети с традиционни култури за региона – царевица, слънчоглед, рапица, пшеница и ечемик за последните четири години. Както и информация за все по-застъпеното отглеждане на лавандулови насаждения в областта. 
Наблюдава се намаляване на площите със царевица за зърно, маслодаен слънчоглед и ечемик за сметка на увеличените площи с пшеница. През последната година бяха засети повече площи с маслодайната рапица – 189 446 дка, като поради трайното засушаване през миналата есен и безснежната зима доведоха до пропадането в различна степен на около 60000 дка. от тях, които стопаните в последствие разораха и в по-голямата си част презасяха със слънчоглед и царевица. Видимо и резултатите от започналото прибиране /около 34%/ показват и по-ниски добиви спрямо предходните години.
Трайно намаляха площите, които се засаждат с ечемик в региона и жътвата му приключи бързо при добри средни добиви от 549 кг./дка сравнено с предходни години. 
Развитието на пшеницата се забави поради сухата есен и безснежната зима, но пролетните валежи успяха да го възстановят в по-голяма степен. Средните добиви при прибрани около 48% са 536 кг./дка, но в отделните общини се наблюдават и по-високи от порядъка на 610-625 кг./дка – в общ.гр.Добрич и общ.Добричка. По-ниски са показателите за сега в общ.Шабла и общ.Крушари – 450-480 кг./дка, където и пролетните количества валежи бяха по-слаби. Най-напреднала е жътвата в общ.Каварна  - на около 93% при среден добив около 550 кг./дка. В кампанията към момента участват 448 зърнокомбайни.
Запазва се тенденцията за увеличаване на площите засети с лавандулови насаждения, като само през последната година почти са се удвоили. Започна кампанията по прибирането й, като видимо добивите са по-високи спрямо предходните години. Оперативното наблюдение обхваща само количествата пожъната маса и няма данни за преработката им. Зачестилите дъждовни дни могат да окажа негативно влияние на кампанията, тъй като за по-добри показатели по-благоприятно е слънчевото и сухо време.
 
 

Коментирайте
Подобни новини
МЕСТИ ИЗБОРИ:Категорична подкрепа за д-р Петев и Надежда Петкова от младите семейства
МЕСТИ ИЗБОРИ:Категорична подкрепа за д-р Петев и Надежда Петкова от младите семейства
Слънце в понеделник, 14 октомври
Слънце в понеделник, 14 октомври
МЕСТНИ ИЗБОРИ: Надежда Петкова откри Ежегодния турнир по футбол за глухи за Североизточна България (ВИДЕО)
МЕСТНИ ИЗБОРИ: Надежда Петкова откри Ежегодния турнир по футбол за глухи за Североизточна България (ВИДЕО)
В.ГЛАС: Близо 900 са кандидатите за общински съветници в областта
В.ГЛАС: Близо 900 са кандидатите за общински съветници в областтаЯндекс.Метрика