Как чичо Петьо от Добрич приюти трима българи в Кения

11.05.2015 г. 10:29:07 ч.
/
Как чичо Петьо от Добрич приюти трима българи в Кения
В края на месец февруари добричката лекоатлетка Милица Мирчева, която от няколко години се състезава за Атлетик /Мездра/, отпътува за подготвителен лагер в Кения.
С нея са още двама топ бегачи Йоло Николов и Митко Ценов. Тренировъчния лагер на тримата започна в град Итън, а първоначалните планове на тримата ни национални състезатели са да останат в топлата африканска държава 40 дни. 
Заради топлия климат и голямата надморска височина Кения е люлка на най-големите звезди на дълги разстояния в световната атлетика.
Нито Милица Мирчева, която е от Добрич, нито Йоло и Митко обаче предполагат какво им е подготвила съдбата.
Един ден, в първата половина на април, докато се приготвят за обяд в Итън, пристигат двама души – единият бял, а другият местен. Никой от тримата няма най-малка представа, че ще се запознае с българин от Добрич, който е придружаван от световния рекордьор на 3000 метра стипълчейз и местна легенда Стивън Чероно (на снимката).
Добричлията е Петър Андреев, който живее и работи в Кения от 20 години. Той е прочел в интернет, че български лекоатлети, сред които и момиче от родния Добрич, са на подготовка в Кения и решава да ги потърси.
Освен всичко друго, чичо Петьо, както ще започнат да го наричат след това бегачите, е много близък приятел с двама световни шампиони и рекордьори – Стивън Чероно и Езекиел Кембой.
Седмица след това Петър Андреев кани сънародниците си на обяд в своята къща в Елдорет. Българите са шокирани, когато виждат, че ще обядват заедно със Стивън Чероно. Особено Митко Ценов, който се състезава в неговата дисциплина. За тези хора преди лагера си в Кения българите само са гледали по телевизията и са чели в списанията.
Малко след това чичо Петьо ги кани да се преместят при него в Елдорет, където няма да имат разходи и могат да се концентрират само върху своите тренировки. Той се грижи за тях като баща – готви им, помага им за всичко. Състезателите признават, че се чувстват като в родната България.
Всяка вечер след дългите и изморителни тренировки всички се събират, приготвят вечерята и се хранят заедно като семейство.
Много е интересно запознанството на българските лекоатлети с Езекиел Кембой – двукратен олимпийски и трикратен световен шампион.
За тази случка Митко Ценов пише в личния си блог:
Прибирахме се от разходка. Ходихме да видим едно построено наскоро училище от един влиятелен човек в Кения, в което се строи и стадион на 2 550 метра надморска височина. След това ходихме до Рифт Вали да разгледаме и забележителностите. Преди да се приберем, на около 12-15 км от вкъщи, минахме покрай една бензиностанция с ресторантче и чичо Петьо видя джипа на Кембой и ни каза: 
- А, този дребният дивак е тук, и обърна колата да отидем да го видим. 
Влезе в ресторанта и след няколко секунди излиза с него. Веднага би ти направил впечатление такъв човек - усмихнат, весел и настроен позитивно. Здрависахме се с него и нещо се заговори с чичо Петьо после се обърна към мен и каза: 
- Това момче изглежда много силно, какво бягаш? 
Аз му казах, че бягам стипълчейз, а той отвърна: 
- О-хо, с мен в Рио ще бягаш. Ти си следващият шампион, и ми пожела успех.

Следват срещи с още шампиони – един от тях е Дейвид Рудиша – олимпийски шампион и световен рекордьор на 800 метра. Също приятел на Петър.
Междувременно българите вече са близки приятели със Стивън Чероно и често обядват заедно. Лично той им носи препятствията си от тях, на които е тренирал, за да се подготвят нашите състезатели.
Така, вместо предварително плануваните 40 дни, нашите атлети се прибраха в България през миналата седмица след три месеца в Кения.
 
Петър Андреев:
Специалистите в Кения предричат голямо бъдеще на Милица
Петър Андреев е роден в Добрич през 1959 година. По образование е инженер. Живее и работи в Кения от 1995 година. Една екскурзия до африканската държава, докато работи в Австрия, го среща с британка, която е родена в Кения, двамата сключват брак и Петър остава в Кения.
В момента работи като генерален мениджър в земеделското стопанство на един от най-богатите кенийци.

Прочетох в интернет, че български лекоатлети се подготвят в базата в Итън, а сред тях е и моя съгражданка – Милица Мирчева, разказва Петър.
Заедно с моя добър приятел Стивън Чероно намерихме тренировъчния лагер. В него се подготвят много атлети. Подготовката в Кения е скъпа, а разбрах, че нямат много средства. Затова не се поколебах да ги поканя в моята къща в Елдорет, където да продължат своята подготовка. Радвам, че се запознах с моите сънародници. Срещнах ги с редица световни шампиони, имат възможност да разговарят с тях, да попиват от техния опит и умения, продължава разказа си добричлията.
Освен тренировките, които са доста тежки, се старая да разнообразявам ежедневието им – разглеждаме забележителности, срещаме се с различни хора, казва още Андреев.
Много е жалко, че толкова талантливи спортисти нямат спонсори в България. Тук специалистите са впечатлени от качествата им. Особено Милица Мирчева – голямо бъдеще й предричат. Споделят, че освен с краката е много силна и с главата. А в бягането главата е дори по-важна от краката, защото главата командва цялото тяло. Умна и талантлива е, бъдещето е пред нея, каза в края на разговора Петър Андреев. 

Коментирайте
Подобни новини
3 златни и 1 сребърен медал за „Десант” на Европейската купа, Руси Минев с победа на „SENSHI 21”
3 златни и 1 сребърен медал за „Десант” на Европейската купа, Руси Минев с победа на „SENSHI 21”
Момичетата на ВК "Добруджа 07" под 16 г. ще играят допълнителен турнир за класиране на финалите на Държавното
Момичетата на ВК "Добруджа 07" под 16 г. ще играят допълнителен турнир за класиране на финалите на Държавното
ФУТБОЛ: „Добруджа“ се доближи до баража за А група след победа срещу „Марица“
ФУТБОЛ: „Добруджа“ се доближи до баража за А група след победа срещу „Марица“
БАСКЕТБОЛ: „Ънстопабъл” се класира на държавните финали за юноши до 17 години
БАСКЕТБОЛ: „Ънстопабъл” се класира на държавните финали за юноши до 17 години



Яндекс.Метрика