Как да изберем пералня машина

21.02.2018 г. 08:20:25 ч.
/
Как да изберем пералня машина
Съвременните автоматични перални машини се различават по:
- начина на зареждане;
- размери и капацитет (максималното тегло на прането, което ви позволява да заредите);
- начина на инсталиране;
- вида двигател (колекторен или инверторен);
- тип на барабанното задвижване;
- наличните функции и програми (кратка програма, електронно управление, отложен старт (1-24 часа), ръчна програма, програма за вълна, с функция за сушене и т.н.);
- скоростта на центрофугиране (обороти);
- енергиен клас;
- начина на изпиране (нормално или с мехурчета);
- оптимално съотношение цена/качество.
  
Видове перални според начина на зареждане
Ако не можете да решите дали пералнята Ви да е с предно или с горно отваряне, запознайте се с разликите между двата вида и тогава изберете.
1. Перални с предно отваряне
Понастоящем моделите с предно отваряне са най-често срещани сред потребителите. Имат отвор с кръгла форма, оборудван с прозрачен прозорец, позволяващ да се наблюдава цялостния процес на прането.Капацитетът им варира от 5 до 11 кг.С най-голям дял са тези със 7 кг капацитет.Могат да се инсталират както в кухнята , така и в мокро помешение.  
Имат следните предимства:
• относително ниска цена;
• възможност за наблюдение на процеса на прането;
• зареждане на голямо тегло дрехи;
• ако не е вграден, горният панел може да се използва като допълнителен рафт за поставяне върху него на различни артикули и аксесоари (особено важно, ако банята е малка);
• с възможност за вграждане в мебели;
• хармонично се вписват във всеки интериор - както в кухнята, така и в банята.

Пример за свободностоящата перална машина с предно зареждане Hotpoint-Ariston FMG 723MB. Тя е с капацитет на зареждане 7 кг., с 16 програми и центрофуга с 1200 об./мин. Разполага с таймер за отложен старт. Енергиен клас А+++.
 
2. Перални с горно (вертикално) отваряне
Позволяват зареждането на доста голямо количество дрехи (модели от 5 кг. До 7 кг.). При тях в възможно е да погледнете в барабана, като отворите капака, дори когато процесът на прането вече е започнал. Така че, ако Ви се наложи да добавите още дрехи, можете да го направите. Сами разбирате защо тези перални не се вграждат в мебели.
Техните предимства:
• в тях можете да добавите дрехи на всеки етап на прането, без да източвате водата;
• не е необходимо допълнително свободно място за отваряне на капака, което позволява инсталирането им навсякъде в помещението;
• не се налага да се навеждате, за да заредите прането.
 
Ето една отлична свободностоящата перална машина с горно зареждане Bosch WOT24457BY, която е с капацитет 7 кг. и с1200 об./мин. Всички програми за пране са с електронно управление. Разполага с голям дисплей, с AquaSpar система за намокряне, с многостепенна водна защита и др. Клас А+++С. 
 
Видове перални според размерите
В зависимост от размера, те се разделят на големи, тесни и компактни. Различните видове позволяват да изперете наведнъж повече или по-малко количество дрехи. Разбира се, колкото повече пране можете да заредите, толкова по-добре, но не всички помещения позволяват монтирането на голяма пералня.

Какви са техните възможности?
 
Големите перални машини са с ширина 0,6 м., височина - 0,85 м. и дълбочина между 0,5 до 0,62 м. В зависимост от дълбочината на машината максималното натоварване на барабана може да варира от 5 до 12 кг. Те са оборудвани с широки люкове, диаметърът на които може да достигне до 0.32 м. и позволява лесното поставяне в пералнята на завивки, якета и др.
 
Ако търсите стандартен модел, Gorenje W7723 е идеалното решение - Свободностояща перална машина с капацитет на зареждане 7 кг. Електронно управление с LCD дисплей. 23 програми и допълнителни програми. Бутон за пране със студена вода. BioWash за пране с био продукти. SterilTub  - самопочистваща програма. Регулиране на оборотите 1200 оборота при центрофугиране. Автоматично разпознаване на теглото на прането. Сензор за нивото на водата. SCS система за контрол на стабилността. Безшумна работа. Клас А-30%.

Компактните са с най-малки размери (височина 0,68 - 0,72 м., ширина 0.5-0,6 м. и дълбочина 0.39 - 0.46 м.). Не са предназначени за голямо количество пране. Възможно е да се инсталират дори в много малки помещения.
Gorenje W62Y2/S от дизайнерската линия Primary е един много добър представил на компактните перални машини. Нейният капацитет на зареждане 6 кг., с 800 оборота при центрофугиране, с 18 основни програми и няколко допълнителни. Управлението се извършва с LED управление. Безшумна, с душова система за накисване, с SCS система за контрол на стабилността. Енергиен клас А++С.
Ако банята Ви е малка или желаете да монтирате пералнята си под мивката, потърсете модел с дълбочина от 0,32 до 0,48 м. В барабана им можете да заредите пране с тегло от 4 до 7 кг.
 
Перални със сушилни - "за" и "против"

Изсушаването на дрехите у дома е свързано с проблеми с излишната влага. Ако пък го сушите на открито, трябва да се съобразявате с вятъра, дъжда, смога и т.н., което също не е удобно.
 
Радикален опит за разрешаване на въпроса с мокрото пране са пералните машини с функция за сушене - устройство с увеличен брой цикли (пране, изплакване, центрофугиране и изсушаване), т.е. представляват уред "2 в 1". Цената им превишава тази на конвенционалните модели с 25-30 %, но всъщност излиза много по-евтино, отколкото да купите пералня и сушилна отделно. Освен това, благодарение на допълнителни функции, можете да облечете дрехите си веднага след изпиране и изсушаване.
 
Покупката им е изгодна, защото:
 
- спестявате място и време при изсушаване на дрехите;
- дори най-скромният (по брой програми) модел спестява на домакинята средно по 15 часа на месец;
- понижава се влажността в помещението;
- идеална е за малък апартамент без балкон и за семейства с малки деца.
 
 Къде да купите и какъв модел да изберете?
Свободностоящата италианска комбинирана перална със сушилна Electrolux EWW1696SWD е с капацитет на зареждане 9 кг. и с максимален капацитет на сушене 6 кг. Има LCD дисплей и кондензационна сушилня. Скоростта на центрофугиране е 1400 обороти. Енергиен клас А. Разполага с отложен старт, система DualCare™, система за изплакване без пяна и за защита от наводнения.
 
Друг много търсен модел, който ще намерите на пазара, е комбинираната перална/сушилна машина LG - F1496ADP3 с капацитет 8 кг. пране и 4 кг. сушене. Разполага с технология Direct Drive с 10 години гаранция и с 6 Motion, гарантираща шест нови начина на въртене на барабана за достигане на най-добри резултати. Гарантира максимално изпиране и изключителна чистота на дрехите. Глобален бранд No.1 в продажбата на електроуреди за пране за втора поредна година (без Китай).

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Коментирайте
Подобни новини
Царевичните и слънчогледови хибриди на Пионер – подходящи за стресиращи климатични условия (ВИДЕО)
Царевичните и слънчогледови хибриди на Пионер – подходящи за стресиращи климатични условия (ВИДЕО)
На 22 юли изтекоха 14 месеца от изпълнението на проект MOWE UP
На 22 юли изтекоха 14 месеца от изпълнението на проект MOWE UP
УЕБ платформа подпомага хората от трансграничния регион Румъния – България при избор или промяна на професията
УЕБ платформа подпомага хората от трансграничния регион Румъния – България при избор или промяна на професията
Двореца в Балчик бе домакин на работен семинар в рамките на трансграничен проект
Двореца в Балчик бе домакин на работен семинар в рамките на трансграничен проектЯндекс.Метрика