Как да изберем пералня машина

21.02.2018 г. 08:20:25 ч.
/
Как да изберем пералня машина
Съвременните автоматични перални машини се различават по:
- начина на зареждане;
- размери и капацитет (максималното тегло на прането, което ви позволява да заредите);
- начина на инсталиране;
- вида двигател (колекторен или инверторен);
- тип на барабанното задвижване;
- наличните функции и програми (кратка програма, електронно управление, отложен старт (1-24 часа), ръчна програма, програма за вълна, с функция за сушене и т.н.);
- скоростта на центрофугиране (обороти);
- енергиен клас;
- начина на изпиране (нормално или с мехурчета);
- оптимално съотношение цена/качество.
  
Видове перални според начина на зареждане
Ако не можете да решите дали пералнята Ви да е с предно или с горно отваряне, запознайте се с разликите между двата вида и тогава изберете.
1. Перални с предно отваряне
Понастоящем моделите с предно отваряне са най-често срещани сред потребителите. Имат отвор с кръгла форма, оборудван с прозрачен прозорец, позволяващ да се наблюдава цялостния процес на прането.Капацитетът им варира от 5 до 11 кг.С най-голям дял са тези със 7 кг капацитет.Могат да се инсталират както в кухнята , така и в мокро помешение.  
Имат следните предимства:
• относително ниска цена;
• възможност за наблюдение на процеса на прането;
• зареждане на голямо тегло дрехи;
• ако не е вграден, горният панел може да се използва като допълнителен рафт за поставяне върху него на различни артикули и аксесоари (особено важно, ако банята е малка);
• с възможност за вграждане в мебели;
• хармонично се вписват във всеки интериор - както в кухнята, така и в банята.

Пример за свободностоящата перална машина с предно зареждане Hotpoint-Ariston FMG 723MB. Тя е с капацитет на зареждане 7 кг., с 16 програми и центрофуга с 1200 об./мин. Разполага с таймер за отложен старт. Енергиен клас А+++.
 
2. Перални с горно (вертикално) отваряне
Позволяват зареждането на доста голямо количество дрехи (модели от 5 кг. До 7 кг.). При тях в възможно е да погледнете в барабана, като отворите капака, дори когато процесът на прането вече е започнал. Така че, ако Ви се наложи да добавите още дрехи, можете да го направите. Сами разбирате защо тези перални не се вграждат в мебели.
Техните предимства:
• в тях можете да добавите дрехи на всеки етап на прането, без да източвате водата;
• не е необходимо допълнително свободно място за отваряне на капака, което позволява инсталирането им навсякъде в помещението;
• не се налага да се навеждате, за да заредите прането.
 
Ето една отлична свободностоящата перална машина с горно зареждане Bosch WOT24457BY, която е с капацитет 7 кг. и с1200 об./мин. Всички програми за пране са с електронно управление. Разполага с голям дисплей, с AquaSpar система за намокряне, с многостепенна водна защита и др. Клас А+++С. 
 
Видове перални според размерите
В зависимост от размера, те се разделят на големи, тесни и компактни. Различните видове позволяват да изперете наведнъж повече или по-малко количество дрехи. Разбира се, колкото повече пране можете да заредите, толкова по-добре, но не всички помещения позволяват монтирането на голяма пералня.

Какви са техните възможности?
 
Големите перални машини са с ширина 0,6 м., височина - 0,85 м. и дълбочина между 0,5 до 0,62 м. В зависимост от дълбочината на машината максималното натоварване на барабана може да варира от 5 до 12 кг. Те са оборудвани с широки люкове, диаметърът на които може да достигне до 0.32 м. и позволява лесното поставяне в пералнята на завивки, якета и др.
 
Ако търсите стандартен модел, Gorenje W7723 е идеалното решение - Свободностояща перална машина с капацитет на зареждане 7 кг. Електронно управление с LCD дисплей. 23 програми и допълнителни програми. Бутон за пране със студена вода. BioWash за пране с био продукти. SterilTub  - самопочистваща програма. Регулиране на оборотите 1200 оборота при центрофугиране. Автоматично разпознаване на теглото на прането. Сензор за нивото на водата. SCS система за контрол на стабилността. Безшумна работа. Клас А-30%.

Компактните са с най-малки размери (височина 0,68 - 0,72 м., ширина 0.5-0,6 м. и дълбочина 0.39 - 0.46 м.). Не са предназначени за голямо количество пране. Възможно е да се инсталират дори в много малки помещения.
Gorenje W62Y2/S от дизайнерската линия Primary е един много добър представил на компактните перални машини. Нейният капацитет на зареждане 6 кг., с 800 оборота при центрофугиране, с 18 основни програми и няколко допълнителни. Управлението се извършва с LED управление. Безшумна, с душова система за накисване, с SCS система за контрол на стабилността. Енергиен клас А++С.
Ако банята Ви е малка или желаете да монтирате пералнята си под мивката, потърсете модел с дълбочина от 0,32 до 0,48 м. В барабана им можете да заредите пране с тегло от 4 до 7 кг.
 
Перални със сушилни - "за" и "против"

Изсушаването на дрехите у дома е свързано с проблеми с излишната влага. Ако пък го сушите на открито, трябва да се съобразявате с вятъра, дъжда, смога и т.н., което също не е удобно.
 
Радикален опит за разрешаване на въпроса с мокрото пране са пералните машини с функция за сушене - устройство с увеличен брой цикли (пране, изплакване, центрофугиране и изсушаване), т.е. представляват уред "2 в 1". Цената им превишава тази на конвенционалните модели с 25-30 %, но всъщност излиза много по-евтино, отколкото да купите пералня и сушилна отделно. Освен това, благодарение на допълнителни функции, можете да облечете дрехите си веднага след изпиране и изсушаване.
 
Покупката им е изгодна, защото:
 
- спестявате място и време при изсушаване на дрехите;
- дори най-скромният (по брой програми) модел спестява на домакинята средно по 15 часа на месец;
- понижава се влажността в помещението;
- идеална е за малък апартамент без балкон и за семейства с малки деца.
 
 Къде да купите и какъв модел да изберете?
Свободностоящата италианска комбинирана перална със сушилна Electrolux EWW1696SWD е с капацитет на зареждане 9 кг. и с максимален капацитет на сушене 6 кг. Има LCD дисплей и кондензационна сушилня. Скоростта на центрофугиране е 1400 обороти. Енергиен клас А. Разполага с отложен старт, система DualCare™, система за изплакване без пяна и за защита от наводнения.
 
Друг много търсен модел, който ще намерите на пазара, е комбинираната перална/сушилна машина LG - F1496ADP3 с капацитет 8 кг. пране и 4 кг. сушене. Разполага с технология Direct Drive с 10 години гаранция и с 6 Motion, гарантираща шест нови начина на въртене на барабана за достигане на най-добри резултати. Гарантира максимално изпиране и изключителна чистота на дрехите. Глобален бранд No.1 в продажбата на електроуреди за пране за втора поредна година (без Китай).

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Коментирайте
Подобни новини
Бисерка Димитрова: Занаят се купува, а не се краде (ВИДЕО)
Бисерка Димитрова: Занаят се купува, а не се краде (ВИДЕО)
LC WAIKIKI отвори  магазин в Добрич (ВИДЕО)
LC WAIKIKI отвори магазин в Добрич (ВИДЕО)
Седмица на българското кино в библиотека “Дора Габе”
Седмица на българското кино в библиотека “Дора Габе”
Герман Германов: Годината беше добра. Основният проблем остава липсата на работна ръка (ВИДЕО)
Герман Германов: Годината беше добра. Основният проблем остава липсата на работна ръка (ВИДЕО)Яндекс.Метрика