Как ще бъде избрана новата ЦИК

21.02.2019 г. 11:17:17 ч.
/
Как ще бъде избрана новата ЦИК
Депутатите приеха процедурните правила за избиране на нова Централна избирателна комисия със 102 гласа "за" и 1 глас "въздържал се".Мандатът на сегашната ЦИК изтича преди провеждането на изборите за Европейски парламент през месец май и беше решено да бъде избран нов състав на комисията след като от БСП настояха за това. Въпреки това, днес депутатите от левицата отново отсъстваха от пленарната зала, тъй като преди няколко дена те заявиха, че прекратяват парламентарната си работа, докато спорните поправки в Изборния кодекс, като обезсмислянето на преференциите, не бъдат премахнати. Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов коментира отсъствието на БСП от залата. "Опозицията не е в пленарната зала, макар тази процедура неминуемо да е свързана с реакциите на опозицията. Но отсъствието отразява според мен отношението и целта на публичната атака по отношение на процедурата за избор на нова ЦИК", заяви той. Председателят, зам.-председателите и секретарят на ЦИК могат да бъдат предлагани само от парламентарно представени партии и коалиции и ще бъдат избирани от Народното събрание. Кандидатите ще се избират с гласове от повече от половината на присъстващите депутати. Изслушването на кандидатите ще се излъчва на живо, а самото гласуване ще се случва чрез компютъризираната система в парламента.
Ако няколко кандидати за една длъжност са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове "за". Когато това не се случи е провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за". Ако и при повторното гласуване никой от кандидатите не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката.
Според приетите правила членовете на ЦИК ще могат да бъдат предлагани от парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, в срок от 14 дни, както и от неправителствени организации в срок от 12 дни.
В Народното събрание Данаил Кирилов очерта ключовите крайни срокове за избиране на нов състав на ЦИК:
На 5 март ще изтече срокът от 12 дни, в който българските неправителствени организации могат да правят предложения за членове на ЦИК до народните представители и парламентарни групи.
На 7 март ще изтече срокът от 14 дни за предложения за членове на ЦИК, които се правят от народните представители, парламентарните групи, както и партии и коалиции, които имат избрани евродепутати от листите си. След като документите на кандидатите бъдат публикувани на сайта на Народното събрание, в срок не по-малък от 7 дни ще се проведе изслушването им на заседание на парламентарната правна комисия, което ще се излъчва на живо.
На 18 март ще изтечеч срокът за предложения, които се правят от парламентарно представени партии и коалиции за избор на председател, зам.-председатели и секретар на ЦИК, както и за предложения на президента за останалите членове. 
На 20 март ще изтече 5-годишният мандат на сегашния състав на ЦИК, като в същия ден ще се състои и изборът на председател, зам.-председатели и секретар на ЦИК в Народното събрание.
Кирилов призова процедурата по избор на нов състав на ЦИК да бъде проведена стриктно и без да се използва като "елемент на изборната кампания".
Снимка:www.manager.bg
Източник:OFFNEWS

Коментирайте
Подобни новини
Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер
Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер
Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ
Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ
Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени
Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери
Продължават срещите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери



Яндекс.Метрика