Начало >Добруджа >Общество

Как ще се отрази застудяването на пчелите се притесняват пчеларите (ВИДЕО)

22.03.2018 г. 13:04:31 ч.
/ ИА Добруджа
Как ще се отрази застудяването на пчелите се притесняват пчеларите (ВИДЕО)
Зимата беше добра, с изключение на последното застудяване, пчелите бяха започнали да се развиват, но хвана студът и това ще доведе до задържане на процесите на развитие, заяви пред журналисти председателят на Пчеларско сдружение „Пчела – Добрич 1946” Добрин Добрев, веднага след откриване на 15-то юбилейно изложение „Пчеломания”. Както при хората, така и при пчелите, при застудяване те се свиват, гледат да затоплят съществуващото пило, което означава, че развитието им ще дръпне малко назад, но да се надяваме, че няма да е фатално, обясни пчеларят. Когато застудяването не е краткотрайно, т.е., когато не приключи в рамките на ден, два, три,  винаги има опасност от загиване на пчелните семейства. Пчелите са много грижовни родители. Те си топлят пилото и не отиват до медовите запаси, които са настрани, дори  са готови да загинат върху потомството си, но да го топлят до последно и да не се отделят, за да отидат за храна. Овощарите са се оплакали от измръзване на овошките, затова пчеларите се надяват това да не е фатално за пашата на пчелите, още повече, че в Добруджа няма големи горски масиви, а пчелите се изхранват от посятото от арендаторите. Опасност от провал на слънчоледова рапица няма, стига само пчелите да не са върнати много назад от застудяването, да се развият адекватно, казва Добрев. Той припомни, че през миналата година застудяването е било по-рано. По принцип  през март винаги го има, но миналата година по това време пчелите са били много по-развити и доста по-голямо количество пчели е имало в кошерите. Сега предстои да се изчака, за да стане ясно в края на март как ще се отрази измръзването на пчелните семейства. Средното количество добит мед през миналата година е било от 20 до 30 кг. Разбира се винаги има пчелари, които вадят повече и пчелари, които вадят по-малко мед, а това зависи от майсторлъка на пчеларя, добавя Добрин Добрев. Съботно-неделните пчелари по един начин се грижат за кошерите, професионалните пчелари и това им е основен доход – по друг начин. Пчеларското сдружение „Пчела – Добрич 1946 г.” е отличено с плакет като най-дейно дружество за изминалата година от най-голямата социална група във фейсбук  -„Пчелин”, която обединява хора, занимаващите се с пчеларство, хвали се председателят на сдружението. В момента то обединява 126 члена, като от там се надяват след „Пчеломания” броят на членовете да се увеличи. Тези 126 пчелари отглеждат около 10 000 кошера.
Нашето желание е да се развием, да си увеличим членската маса, заявява председателят Добрин Добрев и допълва, че в момента тече организация по създаване на Областен пчеларски съюз, съвместно с пчерали от Шабла и Каварна. Разговори се водят с колегите им от съседните на Добрич общини. Над 2000 са пчеларите  в цялата Добричка област, които отглеждат между 80 000 и 90 000 кошера. През последните две години цените на меда са едни и същи- започват от 4.50 лв. и стигат до 3.80-3.60 лв. Реалната цена на меда следва да е над 4.50 -5 лв.
Сдружение „Пчела –Добрич 1946 г” е инициатор на декларация до Европарламента, в подкрепа на идеята на Момчил Нейков, която е била споделена от още 20 пчеларски дружества в цяла България и крайният резултат е, че след 2020 година ще има подпомагане за единица кошер за опрашване и на етикета на българския мед, когато се изнесе в чужбина, ще пише страна – произход България, а не ЕС или ако е смесено с чужд производител, ще пише процентно съотношение на количеството български мед.
С всяка година намалява количеството на отровени пчели вследствие пръскането на земеделските култури с препарати. Тенденцията показва, че отравянията се извършват не от големите земеделци, а от по-дребните, които са по-слабо информирани за това кога се пръска и кои препарати са разрешени. Точно в тази посока е насочена борбата, а пчеларското сдружение подържа постоянна връзка с кмета на Добрич и Обл.управител. Търси се подкрепа и от кмета на община Добричка, за да се ползва примера на Шабла, а именно уведомленията за пръскане да са на страницата на общината в интернет.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Великденски базар ще предшества благотворителния театрален спектакъл в подкрепа на Станислава Петрова
Великденски базар ще предшества благотворителния театрален спектакъл в подкрепа на Станислава Петрова
Александър Александров отправя поздрав за предстоящия празник с танца „Алфатарски лазарки“
Александър Александров отправя поздрав за предстоящия празник с танца „Алфатарски лазарки“
Адреси с ВиК аварии в област Добрич
Адреси с ВиК аварии в област Добрич
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич
Таланти от вокална школа VoiceRoom Nelly Gregory гостуваха в Дома за стари хора в Добрич



Яндекс.Метрика