Какво призна Facebook за скандала с Кеймбридж Аналитика и какво ще промени

22.03.2018 г. 11:34:41 ч.
/
Какво призна Facebook за скандала с Кеймбридж Аналитика и какво ще промени
Публикуваме пълната позиция на основателя на "Фейсбук" Марк Зукърбърг по скандала "Кеймбридж Аналитика". Това е първото публично изказване на Зукърбърг по темата. Той признава за допуснатия теч на данни на милиони потребители и посочва какво ще промени социалната мрежа още в следващите дни: Искам да споделя актуална информация за ситуацията с "Кеймбридж Аналитика", включително стъпките, които вече сме предприели и следващите ни стъпки по този важен въпрос.Ние носим отговорност да пазим данните ви, и ако не можем, тогава не заслужаваме да ви служим. Работя да разбера какво точно се е случило и как да се уверя, че това няма да се случи отново. Добрата новина е, че най-важните действия за предотвратяване на това да се случи отново днес вече сме ги предприели преди години. Но също така направихме грешки, има още какво да се направи и трябва да го направим.

Ето хронологията на събитията:

През 2007 г. стартира Facebook Platform с визията, че повече приложения трябва да бъдат публично достъпни. Че вашият календар трябва да може да показва рождените дни на приятелите ви, картите ви трябва да показват къде живеят приятелите ви, а вашият Address Book трябва да показва техните снимки. За да направим това, ние дадохме възможност на хората да влизат в приложения и да споделят кои са приятелите им и някаква информация за тях.

През 2013 г. изследовател на университета в Кеймбридж на име Алекзандър Коуган създаде приложение с личностен тест. То е било инсталирано от около 300 000 души, които са споделили данните си, както и някои от данните на приятелите си. Като се има предвид начинът, по който нашата платформа работеше по онова време, това означава, че Коуган е можел да получи достъп до десетки милиони от данните на техните приятели.

През 2014 г., за да се предотвратят приложения, злоупотребяващи с правилата, обявихме, че променяме цялата платформа, ограничавайки драстично данните, до които приложенията имат достъп. Най-важното е, че приложенията като това на Коуган вече не можеха да искат данни за приятелите ви освен ако те самите също не са оторизирали приложението за това. Също така изискахме разработчиците да получат одобрение от нас преди да са могат да поискат "чувствителни" лични данни от хората. Тези действия ще попречат на всяко приложение като това на Коуган да получи достъп до толкова много данни днес.През 2015 г. научихме от журналисти от в."Гардиан", че Коуган е предоставил данни от приложението си на "Кеймбридж Аналитика". Нарушение на политиката ни спрямо разработчиците е те да споделят данни без съгласието на хората, така че незабавно забранихме приложението на Коуган от платформата ни и поискахме той и "Кеймбридж Аналитика" официално да удостоверят, че са изтрили всички неправилно придобити данни. Те предоставиха тези сертификати.

Миналата седмица научихме от " Гардиан", "Ню Йорк таймс " и Канал 4, че компанията "Кеймбридж Аналитика" може да не е изтрила данните, както са сертифицирали. Веднага им забранихме достъп до услугите ни. "Кеймбридж Аналитика" твърди, че вече са изтрили данните и се съгласиха на съдебен одит от фирма, която сме наели да потвърди това. Работим и с регулаторите, докато разследват какво се е случило.

Разглеждаме това като нарушаване на доверието между Kоуган, "Кеймбридж Аналитика" и Facebook. Но също така беше нарушено доверието между Facebook и хората, които споделят данните си с нас и очакват от нас да ги защитим. Трябва да поправим това.

В този случай, ние вече направихме най-важните стъпки преди няколко години, през 2014 г., за да попречим на лошите участници да имат достъп до информацията на хората по този начин. Но трябва да направим и още и аз ще изложа тези стъпки тук:

Първо, ще разследваме всички приложения, които са имали достъп до големи количества информация преди да променим платформата си към драматично намаляване на достъпа до данни през 2014 г., и ще проведем пълен одит на всяко приложение с подозрителна дейност. Ще забраним достъпа на всеки разработчик от нашата платформа, който не се съгласи на задълбочен одит. И ако намерим разработчици, които са злоупотребявали с разпознаваема лична информация, ще ги забраним и ще кажем на всички засегнати от тези приложения. Това включва и хората, с чиито данни е злоупотребил Коуган тук.

Второ, ще ограничим още повече достъпа на разработчиците, за да предотвратим други видове злоупотреби. Ще премахнем например достъпа им до вашите данни, ако не сте използвали приложението им в последните три месеца. Ще ограничим данните, които споделяте с приложенията, когато се записвате, само до името, профилната снимка и имейл адреса ви. Ще изискваме от разработчиците не само да получат одобрение, но и да подпишат договор, за да поискат достъп до вашите публикации или други лични данни. А в следващите дни ще обявим и още промени.

Трето, искаме да се уверим, че разбирате на кои приложения сте позволили да получат достъп до данните ви. През следващия месец всички ще могат да видят най-отгоре на своя News Feed инструмент с приложенията, които са използвали, и лесен начин да оттеглите съгласието си те да виждат вашите данни. Вече имаме такъв инструмент в настройките ви за поверителност, а сега ще сложим този инструмент най-отгоре на  News Feed-a, за да сме сигурни, че всички ще го видят.

Отвъд стъпките, които вече предприехме през 2014 г., считам, че това са следващите стъпки, които трябва да направим, за да продължим да запазим сигурността на платформата.

Аз съм човекът, стартирал Facebook, и в крайна сметка аз съм отговорен за онова, което се случва на платформата ни. Сериозен съм, когато казвам, че ще направя нужното, за да защитя нашата общност. И макар че този конкретен проблем, включващ "Кеймбридж Аналитика", не трябва повече да се случва с новите приложения днес, това не променя случилото се в миналото. Ще се поучим от този опит как да защитим на платформата ни оттук насетне, за да осигурим сигурност на всеки в нашата общност занапред.

Искам да благодаря на всички вас, които продължавате да вярвате в нашата мисия и да работите заедно за изграждането на тази общност. Знам, че отнема повече време да оправим всички тези проблеми, отколкото бихме искали, но ви обещавам, че ще се справим с това и ще изградим по-добро обслужване в дългосрочен план.
Снимка:static.bnr.bg
Източник:OFFNEWS

Коментирайте
Подобни новини
Руската прокуратура иска Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"
Руската прокуратура иска Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"
Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия
Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия
Гръцкото правителство оцеля при вот на недоверие
Гръцкото правителство оцеля при вот на недоверие
Два труса от 5,6 и 5,7 по Рихтер край западните брегове на Гърция
Два труса от 5,6 и 5,7 по Рихтер край западните брегове на Гърция



Яндекс.Метрика