Канадският премиер няма търпение да загърби ерата на Тръмп

19.01.2021 г. 15:56:28 ч.
/
Канадският премиер няма търпение да загърби ерата на Тръмп
Скоростта, с която канадският премиер Джъстин Трюдо демонстрира подкрепата си за избрания за президент на САЩ Джо Байдън, ясно показва до каква голяма степен Канада, един от най-близките американски съюзници, гори от нетърпение да затвори страницата с ерата на Доналд Тръмп.
Трюдо беше първият световен лидер, поздравил Байдън, когато той беше обявен за победител на изборите през ноември, а сега се надява да бъде и първият - или поне един от първите - които ще се срещнат с новия президент, след като той утре встъпи в длъжност.
"Малко или много е традиция канадският министър-председател и президентът на САЩ да се срещат много скоро, за да могат да обсъдят всички тези страхотни неща, които можем да постигнем заедно", каза канадският премиер в интервю за Ройтерс в четвъртък.
Затънал в продължаващ вече дълго време дипломатически спор с Китай и обмислящ възможността за предсрочни избори, Трюдо залага доста на отношенията си с Байдън.
Канада граничи по суша единствено със САЩ, които са и нейният най-голям пазар за износ, а често пъти тя е и дестинацията на първите задгранични посещения на американските президенти, след като встъпят в длъжност.
Не такъв беше случаят с републиканеца Тръмп, който отиде в Канада само веднъж, през 2018 г., и то за участие в среща на върха на Г-7, а след като си замина тогава от съседната страна той разкритикува остро Трюдо, че е "много нечестен и слаб (ръководител)".
Това контрастира с близките отношения между либерала Трюдо и бившия президент от демократите Барак Обама. През декември 2016 г., след избирането на Тръмп, Байдън, тогава още вицепрезидент на Обама, предаде на Трюдо щафетата на прогресизма при посещение в Отава.
"Светът дълго време ще насочва погледите си към Вас, господин министър-председател, предвид това, че никога след края на Втората световна война не сме били свидетели на повече предизвикателства към световния либерален ред, отколкото сега", каза Байдън.
Отношенията на Канада със САЩ "бяха почти най-лошите в историята, след като преди това бяха може би най-добрите", заяви Брус Хайман, последният посланик на Обама в Канада.
Снимка:www.ctvnews.ca
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
Кървав атентат в Могадишу
Кървав атентат в Могадишу
Роувърът "Пърсивиърънс" с първи стъпки на Марс
Роувърът "Пърсивиърънс" с първи стъпки на Марс
СЗО: Ваксинационният паспорт задълбочава неравенството
СЗО: Ваксинационният паспорт задълбочава неравенството
В топ 3 сме в ЕС с жени на ръководни позиции
В топ 3 сме в ЕС с жени на ръководни позицииЯндекс.Метрика