Канго джъмпс – любов от първия скок

08.03.2021 г. 09:43:24 ч.
/
Канго джъмпс – любов от първия скок
Като любов от първия скок определят канго джъмпс дамите, които практикуват този спорт в Добрич. Когато открих канго джъмпс през 2013 година, се влюбих от пръв поглед и завинаги, сподели в интервю за медийна група „Добруджа“ инструкторът Василена Попова-Радичкова. Тя живее във Варна, но води тренировки в родния си град Добрич.

- Какво представлява канго джъмпс?
В превод от английски означава „да скачаш като кенгуру“. Преди 20 години канго джъмпс е създаден с цел рехабилитация на спортисти след травми, за по-бързо възстановяване и връщане към активен спортен живот. Канго джъмпс е много ефективен и забавен спорт, високомотивираща кардио тренировка, която натоварва цялото тяло. Подходяща е за всички възрасти – от над 6 до над 80 години. Всеки е добре дошъл да пробва. Няма нищо притеснително. Цялата рибаунд система е патентована така, че да намалява до 80% от стреса със земята. Реално при пружинирането не подскачаме на собствено тегло, а пружината поема 80% от съпротивлението със земята и предпазва ставите, мускулите, гръбнака и сухожилията. С канго джъпс няма и мускулна треска.
- Казвате, че е подходящо занимание за всяка възраст. А по отношението на пола – само за дамите ли е?
По принцип не, но засега само дамите са смели. Мъжете също са добре дошли при нас, но жените са по-активни и много повече практикуват тази спорт. Може би мъжете си мислят, че има много хореография и въртене тип денс. Но доколкото знам и мъжете обичат да танцуват. Има много известни канго джъмпс презентъри мъже с уникална енергия. Имаме и фитнес програма „Кик енд пънч“, насочена към тези, които имат познания как се нанасят удари с крак и ръка.
- Вие лично, кога и как открихте канго джъмпс?
През 2013 г. и веднага се влюбих. Това беше любов от пръв поглед и завинаги. За мен тези обувки са вълшебни. Те създават уникално усещане за еуфория. Знаете, че децата скачат от щастие. Благодарение на тези обувки и ние се връщаме назад в детството си и изживяваме страхотни емоции. На нашите тренировки всички момичета са с усмивка на лице. През цялото време има голяма доза забавление. По време на тренировката се отделят големи количества ендорфин – хормонът щастието. Музиката е популярна, забавна и ефектна. Комбинацията от всичко това води до една уникална атмосфера в залата. Докато извайваме тела, паралелно ние и се забавляваме. При нас няма скука.

- С какви спортове се бяхте занимавали преди канго джъмпс?

Започнах с волейбол тук, в Добрич, където съм родена. Баща ми е треньорът Евгени Попов. Занимавала съм се още с йога, лека атлетика, плуване, кайт сърф, сноуборд и други екстремни спортове. През годините съм тренирала много неща, но нищо не промени моя професионален път преди канго джъмпс. А сега съм пристрастен канго джъмпс магистър инженер, международен презентър и треньор, което ми дава права да лицензирам инструктори в цял свят.
- Може ли във всеки един момент нов човек да се присъедини към групата в Добрич?
Да. Нямаме начални и напреднали класове, а групите са миксирани. Всеки нов влиза със собствен ритъм на темп, съобразно кардио възможностите си. Ние не спираме в продължение на един час, но в това време има високи и ниски интервали. Начинаещите трябва да запазват собствения ритъм на темп в добро състояние и да не достигат прекалено високи стойности на сърдечния ритъм. Когато са миксирани класовете, темпото и нивото на групата мотивира начинаещите да се развиват много по-бързо.
- Необходима ли е предварителна подготовка по отношение на облеклото? Самите обувки могат ли да се наемат на място?
Облеклото трябва да е удобно – топ, клин, анцуг. Много е важно да носят плътни чорапи – футболни или за ски, за да няма протриване, защото обувката е висока и достига до средата на глезена. Обувките се дават под наем. Тренировката струва 8 лв. с наети обувки, а за който има собствени – 6. Тренировката продължава един час, в който има загрявка, основна част, куул даун и разтягане.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика