Кметът Йордан Йорданов: Говорим за ред и правила като отидем в други държави, нека ги спазваме и тук

11.06.2018 г. 11:11:01 ч.
/
Кметът Йордан Йорданов: Говорим за ред и правила като отидем в други държави, нека ги спазваме и тук
- Г-н Йорданов, наблюдават се много интересни детски празници през последните два месеца в Добрич. Имате ли намерение да продължите тази тенденция?
Това не се случва само през последните месеци, правим го от две години. Като цяло грижата за децата беше едно от обещанията ни. Самото събитие „Детски панаир“ на 9 и 10 юни провеждаме за втора година. С наше съдействие го организира фондация „Изиарт“- София. Фестивалът пожъна голям успех или по-скоро пожъна много усмивки. Аз лично го посетих и тази година с децата си. Когато децата видят толкова много и различни забавления, и начини да покажат себе си, тогава са, може би, най-щастливите деца. В рамките на два дни не успяхме да обиколим дори всички ателиета, толкова са много. Затова планираме и трето издание догодина. Може би, ще го изместим във времето - да не е юни,  а по-вероятно - септември.
- Това ще бъде или е политика на Общината?
Да, категорично е политика на Общината. Миналата година започнахме в края на май, тази година - началото на юни. За следващата година предвиждаме да е септември. По простата причина, че повече деца ще могат да го посетят. След края на учебната година децата пътуват и не успяват да го посетят. С очите си видях в неделя щастливите деца, усмихнати, нарисувани, родителите им бяха щастливи. И затова искаме още повече да популяризираме този панаир.
- Този интерес не Ви ли дава основание да мислите за постоянна Панаирна палата?
Постоянната Панаирна палата няма да е само за деца, но и за всякакъв вид изложения. Това е и нашата цел. В дните между 6 -25 септември да наситим с най-различни събития - фестивали, концерти, детски панаири, първи учебен ден, който си е своеобразен празник. Мисля, че трябва да има един такъв период, в който децата да усещат наситеност от събития, създадени за тях, по максимално добър и емоционален начин. Като говорим за грижа към децата, трябва да благодаря на екипа на Общината, на отдела, който работи за децата, защото те си повярваха и провеждаме заедно тази политика. Тя продължава и в детските ясли, където имаме осем модула за игра на деца. Не знам дали сте обръщали внимание колко са празни дворовете на детските заведения. Вече може да се види поетапното монтиране на нови съоръжения. Подобрихме услугата Детска млечна кухня през миналата година. Всичко вътре беше сменено. Сега като продължение имат и нов автомобил за разнос на храна. Това е още една стъпка в грижата ни за децата. В двора на читалище „Пробуда“ създадохме с помощта на „Есетере“ нова детска площадка. Преди месец я допълнихме с нови фитнес уреди. Допълнително материално стимулиране раздадохме на работещите в детските градини и детските ясли около 24 май. Това не се беше случвало повече от 10 години. А на въпроса: защо на тях, мога да кажа, защото те се грижат за най-малките жители на този град. И мисля, че е разумно тези усилия да бъдат оценени. Успяхме да достигнем и заплати от 700 лева на медицинските сестри от яслите, което за нас също е важно.
- Започнахте ремонт на паркинга на площад „Свобода“. Имаме сигнали от граждани, че не е някак завършен. Вие това ли целяхте, което виждаме днес?
Фирмата-изпълнител на паркинга е заета и с други обекти. Обадиха се и помолиха за отсрочка. Така че не е завършен ремонтът. Тази седмица те ще се върнат и отново ще работят, говорихме и за пешеходните пътеки. Не говорим за цялостно преасфалтиране на паркинга, защото е прекалено голям. Говорим за изравняване на нивата, премахване на разрушената настилка,  допълнително разчертаване. Квадратурата е голяма и не сме предвидили цялостно асфалтиране. На много места нещата не са завършени, градът действително е строителна площадка. Има места, където вече се виждат промените. Може да посетите улица „6 септември“, бул. “Трети март“. На скептиците може да не им харесва и кръговото, което направихме, благодарение на бизнеса, и ул. „Стефан Стамболов“. Така поетапно започват да се случват нещата и не за всяко нещо ще свирим с фанфари, то се вижда.
- Докъде стигна изграждането на пречиствателната станция?
Пречиствателната станция остана малко в периферията на всички нас. Може би, повечето хора не знаят, че имаме пречиствателна станция. С доста добри темпове върви изграждането. През седмицата очакваме да се доставят големи оборудвания. Строителните работи са в много забързани темпове, движат се в график, със забавяне от седмица-две. Което е нормално, предвид доставките. Създават се нови басейни и се рехабилитират съществуващите. Това е важно, когато говорим за екология и пречистване, което е и политика на ЕС през следващите години - да се стимулира екологичното  и качеството на водите. Трябва да знаем, че пречиствателната станция е важен стратегически обект за нашата община. Очаквам завършването на пречиствателната станция, Акт 15 и въвеждането в експлоатация да се случи до края на месец август 2019 г. Такава голяма станция изисква поне година и половина труд.
- Оказва се, комуникацията Ви с ВиК-Добрич, а и с изпълнителния директор г-н Гикински не е съвсем наред. Това се разбра от последния ни разговор. Как ще коментирате?
Ако някой се надява, че ще изляза и ще кажа нещо против някого, това няма да стане. Няма да кажа и против г-н Гикински. С трима изпълнителни директори на водното дружество до момента съм комуникирал. И с предишните двама на много добро ниво комуникирахме. Като стиковане на общите цели и с г-н Гикински сме се срещали. Неговата визия е една, моята – друга. Нямаме за цел да си пречим. Може би, защото той идва от друг край на България, там по различен начин разсъждават хората. За нас – добричлии, водата и дългите дни, и седмици на безводие се отразяват изключително негативно. И за нас е болна тема. Ние искаме нещата да се случват по определен начин и ред. Включително уведомяването, за което сме говорили, за разкопаните участъци. Никой няма да тръгне напразно да се заяжда. Искаме самото дружество да си изпълнява дейностите, за които е лицензирано. Давам пример: пътувах към Ген.Тошево и на бул.“25 септември“ - пред гара „Север“, има два разкопани участъка. И колите заобикалят. Оказва се, че стоят на чакъл от три-четири месеца тези дупки. Мисля, че е редно да се дава информация защо е разкопано, какво е било нужно. Имаме непрекъснато сигнали. За бул. „Добруджа“ - пред Съда, също има разкопан участък. Никой не казва: не отстранявайте аварии. Напротив - важно е навременното отстраняване. Но е важно и да се възстановява настилката. Упрекваха ни, че изнасяме информация за дупките. Не го казваме с лошо, казваме го като партньори. Няма как да очаквате конспиративни неща между ВиК  и Община Добрич. Ние моментално съобщаваме, ако аварията е свързана с водния цикъл. На няколко места е известието - сайтът на Общината, Фейсбук страницата,  Интернет страницата. Когато има връзване към нови водопроводи, няколко дни преди това също се известява за дните и диапазоните. Има обективни неща,  за които няма как да спорим, но винаги сме били диалогични. В никакъв случай неоправдано не прехвърляме вина към водното дружество. Пак ще кажа, с трима или четирима управители съм общувал и сме преговаряли. И до такава ситуация като сегашната не сме стигали. Дори и последният случай говори за това. Една сграда по ул. „Любен Каравелов“, връзване към канализация и  изкопът стои така близо месец. А хората се сърдят на нас. Искаме за тези неща да говорим и мерки да се предприемат. Всички искаме ВиК да се оздрави по най-бързия начин, да има ясна концепция и предприетите мерки от г-н Гикински да дават резултат. Връщането на масата за разговори е двустранен процес. Надявам се да говорим отново, не да си правим целенасочен пиар. За никого не е добра ситуацията. Добре е ВиК да има свободата да работи, но да имаме и резултатите след това.
- Какво Ви предстои в най-скоро време?
Предстои среща с инвеститори, които искат да оглеждат парцели за развитие на своя бизнес. Евентуално, нова  инвестиция. Това са хора от София, с развит бизнес в цялата страна.
- До каква степен успявате да откликвате на поканите за срещи с граждани, оплаквания и граждански желания?
Като изключим приемния ден, който видимо стресира хората, може би, обстановката им създава лек дискомфорт. Приемният ден е, може би, денят, в който приемам най-малко хора. Извън него постоянно приемам хора. Като се движа по улицата, пак разговарям с хората. Последните по-бурни дебати бяха с родители, които кандидатстват за детски ясли. Мислят си, че системата, която сме създали, можем и да манипулираме. Не, не можем. Системата е с отдалечен достъп, не се намира при нас, базата данни не е в Общината. Вариант за влияние е невъзможен. Нормално е да има разочаровани. Когато правим нещо, ние го правим с идеята да има правила. Искаме ред, контрол и правила. Създаваме правила, но е факт, че не се харесват на определени хора. Говорим за ред и правила като отидем в други държави, нека да ги спазваме и тук. Нека този ред и контрол да дойде от нас. Вандалските набези също са голям проблем. Има видео наблюдение, камери на различни места. Но, когато са маскирани с качулки, прикрити, няма как да ги открием. Общинската полиция може да заработи през септември. Но и тя няма да реши нещата, ако гражданите не съдействат. Това са осем човека. Ще следят за ред и контрол, ще откликват, но няма как да са до всеки гражданин.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика