Кметът Йордан Йорданов: Искаме да задържим младите хора в Добрич

30.07.2018 г. 10:54:39 ч.
/
Кметът Йордан Йорданов: Искаме да задържим младите хора в Добрич
В последния понеделник на  юли поканихме в студиото на Медийна група „Добруджа” кметa на Добрич Йордан Йорданов. Това беше първото предаване в студиото на живо във видеоканала ни „Добруджа ТВ”, едновременно с това сигналът звучеше и в ефира на радио „Добруджа”.
 
- Г-н Йорданов, това лято се оказа доста дъждовно и трябва да имаме предвид този факт. Но защо улиците се превръщат в реки? Нищо ли не може да се направи?
 
В последните две години регулярно почистваме със специализирана техника канализацията по най-проблемните участъци – около ДКЦ-2, по булевардите „Русия” и „Трети март”. Оказа се, когато екипите влязоха с камера в канализацията около ДКЦ 2, че търговски обекти, които са се присъединявали през годините, буквално са строшили канализационната мрежа. Успяхме да пробием и в момента там не се събира такова количество вода, каквото помним отпреди години.
Проблемът на бул. „Трети март” е на входа на градския парк - срещу музея, където е аптеката. Там корените на дървета са обхванали канализацията и буквално са я пречупили. И решението е изграждане на нов канал.
През годините в цялата канализационна мрежа на града са се натрупали множество инертни материали, които е трудно да бъдат премахнати наведнъж и в кратки срокове.
 
- Получавате ли сигнали как се движи водният цикъл? Ще Ви дам един пример с ул. „Силистра”, където три къщи не бяха присъединени към мрежата и останаха няколко дни без вода...
 
Това се получава, защото през годините не се е създавала кадастрална карта на тези водопроводи. В момента там има едно сградно отклонение за три къщи. Строителите е нямало как да вземат правилното решение, без да имат информация. Да, неудобство е, че няколко къщи останаха без вода. Но, повярвайте ми, това не е толкова просто, колкото звучи.
 
- Един от големите проблеми, на който искам да се спрем, е този на кооперативния пазар. Проблем имат търговците с условията. Проблем имаме и ние – гражданите. Защото се оказа, че част от кантарите са нередовни или не са минали проверка. Какво мислите да направите за по-добрия цялостен вид на пазара в Добрич?
 
От началото на нашия мандат искаме пазарът да има по-европейски и модерен вид. Започнали сме разработването на идеен проект. През последните месеци управителят на общинското дружество Калин Рачев, заедно със заместник-кмета арх. Боян Коларов, пътува до различни градове, за да разгледа отблизо пазари, изградени и подобрени с европейски средства. Но един такъв мащабен проект не е работа за една или две години.
 
- Спомняте ли си, преди две години бяхме заедно на пазара в една тежка зима…
 
Да, когато искахме да сложим отоплителни инсталации, но самите търговци не пожелаха. Имахме намерение да поставим газови отоплителни уреди, но те не пожелаха.
След това имахме идея да направим временна конструкция, но и това не удовлетворяваше търговците. Затова започнахме да работим в посока идейната част на проекта. Но не очаквайте от мен да Ви кажа, че от утре започваме да променяме пазара. Изграждането на един пазар от такъв мащаб трябва да гарантира неговата устойчивост за поне 20 години.
 
- Какъв времеви период си поставяте в такъв случай?
 
Реалната цел е в следващите три години да започнем действия. През тази година да успеем да разработим идейната част, как трябва да изглежда не само долната, но и горната част на пазара, където покривната конструкция не е в най-добро състояние. Задължително всичко ще подложим на обсъждане със самите търговци, за да кажат те какво мислят за визията на пазара.
След това е въпрос на управленско решение дали ще кандидатстваме с проект за европейски средства, или ще отделим от собствения си бюджет.
Що се отнася до кантарите – директорът на „Общински пазари” многократно е предупреждавал търговците, че метрологичната служба, която сертифицира въпросните кантари, вече няма офис в Добрич. Многократно са предупреждавани, преди да се стигне до неприятната ситуация отпреди няколко дни.
 
- Поздравления за назначението на един млад човек – Християн Христов, който поема Центъра за защита на природата и животните. Да очакваме ли и други млади хора да бъдат назначени на възлови постове?
 
Самият факт, че аз се върнах в родния си град и желанието ми е да остана да живея в него, ми даде амбицията, на мен и на колегите ми, да променим модела. Става бавно, не се случва веднага, но това е една от стъпките в тази посока.
Християн, какъвто е случат и с мен, е живял в друга страна и се е завърнал, и има желание да живее в Добрич. По този начин ще успеем да задържим младите хора…
 
- А има ли къде да ги задържите в Добрич?
 
Включително и в момента търсим директор на „Устойчиви дейности и проекти”. Желанието ни е това да бъде млад човек, който да има желание да остане в града и да се развива. Още един пример – управителят на общинското предприятие „Столове”, което е търговско дружество със 100 % общинско участие, също е млад човек. Премина конкурса и предстои да започне работа. Места има, стига младите хора да повярват, че това се случва и е промяна.
 
- Започнахте срещи по кварталите. Ние ги следим и ги отразяваме подробно, така че няма да се спираме на тях сега. Но кое Ви прави впечатление? Как се държат хората с Вас? Повече Ви критикуват, повече са доволни, повече предлагат и искат...
 
Най-често хората споделят, че от години нищо не е правено в районите, където живеят. Не съм се сблъсквал с агресия, напротив – хората започват да предлагат, започват да мислят градивно. Знаем, че хората нямат достатъчно време, за да четат медии и затова вниманието, което им отделяме, е абсолютно задължително. Вече знаем основните проблеми на различните квартали. Ще Ви дам пример със срещата на „Балик” до бл. 20. Вече сме направили постъпки за решаване на проблема, който хората ни поставиха. Можете да отидете на място и да ги питате. Предприемаме действия непосредствено след срещите с хората.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика