Кметът Йордан Йорданов: През 2017 г. ще има достатъчно работа за добричлии и добричките фирми

29.12.2016 г. 09:51:44 ч.
/
Кметът Йордан Йорданов: През 2017 г. ще има достатъчно работа за добричлии и добричките фирми
- Господин Йорданов, подписахте  най-после този договор на договорите, проект на проектите  за воден цикъл на Добрич. Щастлив ли сте ?
Наистина дадохме всичко от себе си, колкото и невъзможно да изглеждаше, за да се случи подписването само за 15 минути. Нека сме реалисти. Това не е само моя победа, не е победа само на екипа. Това е победа за целия град. Ако искате и като Левски да прозвучи, когато печелим, печелим всички в случая. Ако не го бяхме подписали или пак се беше отложил във времето отново, тогава щях да съм виновен единствено и само аз. Винаги има оптимисти и песимисти за всяко начинание. Надявам се, че нашите съграждани разбират възможността, която ни се предоставя и какво евентуално ще се случи след водния цикъл.
- Предният кметски екип направи всичко възможно да подпише договора и не успя. Вие как успяхте?
Важно е да се направи разделение. През последната година взех много рискови управленски  решения. В някои от случаите доста рискови. Точно рискът се увенча с успех. Който не работи, той не греши. Трябваше да положим максимални усилия и лично аз. Да се използват всички контакти на всяко ниво, за да се реализира този толкова важен за града проект. Различен подход, различно мислене, различна визия, затова, може би, се случиха нещата. За този проект се е говорило и се е работило от преди десет години. Справката от МОСВ показва точно и ясно как проектът е бил връщан няколкократно в начална фаза заради пропуски и грешки. Този път отново започнахме с идеен проект, проектно предложение. За първи път от толкова години експерти на МОСВ идваха на място да гледат пречиствателната станция, тръби ,колектори, срещаха се с инж.Петър Калчев - управител на ВиК – Добрич. Процесът просто се завъртя. Всички страни бяхме достатъчно ангажирани и се случи. Пак казвам: голям успех за града. Получих поздравления за успеха, но той не е за мен, а за всички нас.
- Какво ще се случва от сега нататък - стъпка по стъпка? Кога започват изкопните дейности? Обществените поръчки докъде са?
Преди седем месеца, когато още водехме разговори с Министерството, искахме да започнат обществените поръчки, докато изчистваме несъвършенствата в проекта. Докато подпишем, да вървят поръчките. Оказах се прав. В момента имаме избран изпълнител за пречиствателната станция. Обществената поръчка се обжалва в КЗК и всеки момент, защото имаме нов Закон за обществените поръчки, трябва да се произнесе КЗК. Това означава, че на първо място  ще започне реконструкцията на пречиствателната станция. Говорим за януари месец при подходящо време. Отделно другите  поръчки - техническа помощ , надзор, двете обособени позиции за  водопровод и канализация, са на втори плик от три техническа допустимост. И през следващите седмици ще имаме протокола от плик №2 и ще пристъпим към трети, отваряне на оферти и цени. Отварянето на цените - самият процес е много по-бърз от другите. Предполага се, че сроковете ще са максимално кратки. Когато правите един такъв голям проект, в цялата страна в момента няма по-голям , естествено ще има и обжалвания. Но по новия Закон за обществените поръчки това ще отнеме максимум до 3 месеца. Очаквам ранна пролет най-късно да имаме първи копки. Говорим за порядъка на два месеца.
- Господин Йорданов, първоначално говорехте за райониране на Добрич и да не се разкопава целия град. Взехте ли решение как ще се процедира?
Преди подписването на договора имах среща с министър Василева и говорихме по тази тема. Най-вероятно ще имаме N броя екипи. Може би, над десет, които паралелно ще копаят. Инженерите, технолозите ще правят своите разчети и през това време ще се копае. Едновременно ще става от няколко екипа в целия град. Има неща, които трябва да се случват едновременно. Има връзки, които трябва да стават едновременно. Това не означава февруари - март  да разкопаем целия град. Ще се раздели на улици, улица по улица ще се работи от екипите. Ще се отбива движението и ще се предприемат ограничителни мерки. Хората ще бъдат информирани благодарение на Вас - медиите, създаване на нов сайт, фейсбук група. Всичко, което можем, ще направим. Хората, когато станат сутринта, когато водят децата си на детска градина или отиват на работа, да знаят, че днес  дадена улица е затворена. Примерно, 20 дни ще продължат ремонтните дейности там. Създава се екип за водния цикъл от експерти от Общината и външни хора. Те ще регулират целия процес. Търсим човек, който да го ръководи ,но не външен от София, а който да познава града, да е запознат с мрежата.
- Нали знаете какво говорят хората: голям проект - голямо крадене. Има ли възможности за отклоняване на средства?
Да Ви кажа честно, когато подписахме, след официалната част, след цялата емоция, вечерта, когато се прибрах и прочетох какво е написано в групи и медии, социални мрежи, меко казано, бях потресен. За всички неща, които се изливат: крадене, ПР или защо сега…. Винаги се заливат с черни краски нещата. Не може така, няма нужда. Нито е ПР, нито е предизборно. Ние си свършихме работата по начин, по който нямаше как да ни се откаже подписването. Имаше политически трусове, сътресения, независимо от това, ние продължавахме да работим. Този проект, който ще бъде реализиран на стойност 114. 9  млн. лева, 87 милиона са безвъзмездна помощ от ЕК и държавата. Проектът е толкова мащабен, че няма как с тази публичност и отчети - ще стане ясно, всяка стотинка отива за града.  По всички проекти има ставки възнаграждения, самата система може да се види в световен мащаб. Ще направя всичко невъзможно да покажа на мнителните хора всяка сметка.
- Защо говорим за средства от държавния бюджет, когато ЕК финансира проекта. Откъде са тези 87 милиона?
Тези 87 милиона, които идват в Добрич, са подсигурени  първоначално от държавния бюджет. Винаги е така, този голям проект е подсигурен от бюджета. На следващ етап, когато започне реализацията, когато ЕК, която е видяла проекта, и са го одобрили, през нашите системи, които имаме за достъп, оттам нататък поетапно, когато започне правителството да ни изплаща месец по месец, се пускат и документи в ЕК. Разглеждат се и пускат траншове на българското правителство. Затова стъпката е такава -първо от държавния бюджет и после от европейския. Общината съфинансира с 9,6 милиона.
- Нашите съграждани не проявиха интерес към общественото обсъждане на бюджета на Общината и към дълга. Защо според Вас?
Може би, заради времето и празниците липсва интерес, нямаше голяма посещаемост. Но в социалните мрежи и с нашия лесен достъп хората се информират и изпращат предложения в същия ред по електронен път. Достатъчно разбираемо г-жа Димова е направила бюджета, прозрачен е достъпът. Не е лоша практиката по този начин да общуваме. Има получени предложения, ще ги систематизираме. В годините назад бюджетът за капиталови разходи е бил недостатъчен. В момента имаме воден цикъл, блокове за саниране, проекти, одобрени по ОП ”Региони в растеж”. На всичко това реализацията започва през 2017 г. Добрич ще се превърне в строителна площадка на инженерен език. Ще има средства по тези проекти. И, смея да твърдя, ще има достатъчно работа за добричлии и добричките фирми.
- Кои са по-прави в твърденията си – тези, които смятат, че проектът ще Ви донесе позитиви или тези, които мислят, че строителната площадка негативно ще се отрази на мандата Ви?
Първо, когато започвахме, никой не вярваше, че за толкова кратко време нещата ще се случат. Ако след три години бяхме подписали, какво щяха да кажат? Тук няма срокове: или искаме, или не. Вместо да се радваме, че сме подписали, ние гледаме - три години. Този вид СМР, когато имаш инвеститорски контрол и надзор,  могат да се свършат за по-кратки срокове. Когато бъдат завършени, нормално е хората да го отчетат. Да кажат: първи мандат, млад кмет, ентусиазъм, амбиция и т.н.  Дойде и направи водния цикъл. Ако кажете, ще трупам негатив, ако трябва позитив - не зависи от мен. Това зависи от хората.
- Поръчаха Ви да сте винаги на място на строителните площадки и да обяснявате…
Да, нека да припомня нещо. Моят зам.- кмет преди година ми подари за рождения ден емблематично една синя лента - от новите, които се полагат над ВиК-тръбите, и едни ботуши. Сега ще ми влязат в употреба - готов съм.
- Сега, който иска да допълни, за 15 януари може и каска да Ви подари за работния екип…
И досега съм бил на междублоковите пространства, които ремонтирахме, изграждахме и ще продължа да бъда навсякъде. Пожелавам на всички мои съграждани здраве и спокойствие. Нека всички да имаме вяра, надежда и любов през новата година. По - удачен период от този няма. Да вярваме в това, което се случва. Да вярваме в себе си, в своите деца, в надеждата, която имаме за по-добро бъдеще. Опитваме се да го подсигурим. И любовта, която носим в себе си, към ближния, към роднини, към околните, нека бъдем по-добри и да гледаме положително и напред. Благодаря за коректността, държим се ръка за ръка! 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика