Начало >Добруджа >Регионални

Кметът на Балчик поискал запор на сметките на община Каварна заради депото (ВИДЕО)

14.03.2018 г. 12:46:42 ч.
/
Кметът на Балчик поискал запор на сметките на община Каварна заради депото (ВИДЕО)
Запориране на сметките на община Каварна е  поискано от кмета на Балчик Николай Ангелов. Причината е неплащане на вноските за претоварната станция. В студиото на МГ „Добруджа”  Ангелов заяви, че към момента основните задължения, свързани с депото в Стожер, са на община Каварна. Имаме подписано споразумение с община Добрич. Тъй като община Каварна не желае да подписва такова, се наложи и ние да поискаме запориране на сметките им, каза Ангелов, като уточни, че вече има издаден изпълнителен лист. 2016 година стартира депото. Да, не бяхме подготвени. Закъсняхме даже с вдигането на таксата Битови отпадъци.  Община Балчик го направи 2017 година и в момента сме в състояние да поемаме спокойно разходите по депониране на отпадъците и не дължи нищо от собствените средства на община Добрич, а ние изплащаме задълженията на община Каварна към Добрич, уточни Ангелов. Искането за запор на сметките до държавния съдебен изпълнител е от вчера.
Философията на бюджета на община Балчик, откакто аз съм кмет, е да обхваща всички дейности на обществения живот.  Затова казвам, че нямаме ясно изразен приоритет. Това заяви още кметът на Балчик.  По думите му средствата са равномерно разпределени за всички дейности. Той  подчерта, че Община Балчик отделя много средства за поддържане на общинската болница. Всяка година я субсидира с около милион и повече. Ако не е общината, тази болница отдавна щеше да е фалирала, смята кметът, като припомни, че миналата година е направен и ремонт на лечебното заведение. През 2017 година бяха отделени доста средства за ремонт на няколко общински сгради. В момента няма такава, които да имат нужда от ремонт, категоричен е Ангелов и затова тази година ще бъде обърнато внимание на улици и паркове.
Един от проблемите е забавянето на стартирането на европейските програми. Имаме няколко одобрени проекта, но и два, за които се чака решение на Управляващия орган. Ако бъдем одобрени, ще насочим нашите средства за други обекти. Ако не – част от средствата от капиталовата програма ще са точно за такива. Един от тях е този за облагородяване на пространството около площад Рибарски, обясни Ангелов.
В момента тече процедура по проект за цялостна рехабилитация на четвъртокласна пътна мрежа. Проектът касае последните три пътни отсечки, които все още не са ремонтирани. Тази година започва изграждането на канализация в Оброчище и разширение на детската градина в село Кранево. Кметството, която се помещава в детската градина, ще се премести на друго място, за да се освободи място в сградата за още групи. Над 1,5 млн. лева са предвидени за ремонт на малки улички.
Относно подготовката на община Балчик за летния сезон, кметът каза, че тя винаги е свързана с подобряване на инфраструктурата и създаване на добри условия за гостите на белия град.
За да се облекчи натоварването от автомобили по време на летни месеци, кметът ще предложи въвеждането на платено паркиране в зоните в близост до морето.
В момента в Балчик се строят нови два 4-звездни хотела. Кметът обаче се надява да се увеличат и инвестициите в промишлеността.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на  младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Добрички общински съвет даде съгласие за откриване на младежки клуб в село Фелдфебел Денково
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Включиха нови три обекта в капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
Фестивал на занаятите ще се проведе в „Двореца“
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево
БЧК раздаде хранителни пакети на най-нуждаещите се лица в община Генерал Тошево



Яндекс.Метрика