Начало >Добруджа >Регионални

Кметът на Шабла: Изпращаме добра година, в която свършихме много работа (ВИДЕО)

11.12.2019 г. 11:00:51 ч.
/
Кметът на Шабла: Изпращаме добра година, в която свършихме много работа (ВИДЕО)
Изпращаме една добра година, в която свършихме много работа и можем да се поздравим с много успехи, каза в студиото на МГ „Добруджа” кметът на община Шабла Мариян Жечев. Той отчете много свършена работа по различни европейски проекти.
Удовлетворение носят и промените във връзка със Закона за свободното къмпингуване, където очакваме наредби за промяна, каза кметът на Шабла. Той отчете като друг голям пробив - приемането на Общия устройствен план на община Шабла - нещо, което се е бавило почти 10 години.
Жечев призна като сериозен проблем за община Шабла отрицателната демография, която се създава от липса на добри, качествени работни места. В това изоставаме. Затова и усилията ми ще бъдат насочени в следващите 4 години – към разнообразяване туристическия продукт, повече възможности за младите хора да имат собствен бизнес или да работят  добра и добре платена работа, каза Жечев
Той призна, че при местните избори винаги има забавяне на темпото на работа в администрацията, защото самият процес отнема много дни.
Като проблем,  чието решение се е забавило заради липсата на сформиран общински съвет, е този с обслужването на транспортната схема, като идеята е това да се случи чрез общинското предприятие, но решението минава през гласуване от Общинския съвет, обясни кметът на Шабла.
Той се надява общинският бюджет за 2020-а да бъде малко по-добър от  тазгодишния. Общините изпитваме затруднения във финансиране на дейностите, там, където има по-малък брой жители, защото има намаляване на брой потребители в различните делегирани от дейности. Администрациите пък трябва да са на ниво и да предлагат услугите и затова  голям проблем е дофинансирането  на делегираните от държавата дейности. Изпитваме затруднения  във финансирането на общинската администрация, детските градини, в здравеопазване и социални дейности и на много други места. Висок е разходът за всички дейности, защото всичко расте – горива, енергийни ресурси и други материали и най-големият разход – работните заплати, каза Жечев. По думите му положителното в малките населени места е, че има по-високо ниво на контрол и много сериозна обратна връзка. Предвид завишената субсидия за делегираните от държавата дейности, както и ръстът на минималната работна заплата и очакваното леко увеличени на общинските приходи, кметът прогнозира, че финансовата рамка за догодина ще бъде с около 500 хиляди по-висока от миналогодишната, която бе малко над 5 млн. лева.
Ако някой твърди, че не трябва да има промени в местните данъци и такси, определено е популист или търси някакви други цели. Всяко нещо, което се иска от хората, струва пари, ние акумулираме средства, които са на нашите съграждани, каза Жечев, като заяви, че ще предложат увеличение на данък „Недвижими имоти”, който на пропорционална база да нарасне с около 1 промил. Той даде пример с хората, чийто данък е бил около 20 лева, сега ще стане 30.  Жечев посочи, че размерът на данъка не коригиран от 2008 година, а за това време минималната работна заплата се е увеличила повече от два пъти. Затова според Жечев не всяко едно повишение трябва да се приема „на нож” от гражданите.
Не виждам пречка нещата, които са планирани за 2020 да се случат. Надявам се да продължи темпът на растеж на туристическия продукт в общината, не само като брой нощувки, но и качеството на услугата, добави кметът на Шабла.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Димитър Димитров: Ръст със 7 - 8% на ранните записвания за летния сезон в нашия район (ВИДЕО)
Димитър Димитров: Ръст със 7 - 8% на ранните записвания за летния сезон в нашия район (ВИДЕО)
Съветниците одобриха добавянето на нови обекти в капиталовата програма на Община Добричка за 2024 г.
Съветниците одобриха добавянето на нови обекти в капиталовата програма на Община Добричка за 2024 г.
Фестивалът на Цацата в Кранево се завръща
Фестивалът на Цацата в Кранево се завръща
Увеличиха заплатите на кмета на Община Добричка и кметове на кметства (ВИДЕО)
Увеличиха заплатите на кмета на Община Добричка и кметове на кметства (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика