Начало >Добруджа >Регионални

Кметът на Шабла смята, че сумите в обвинението ще отпаднат. Има фактическа грешка за 120 хиляди лева (ВИДЕО)

07.12.2018 г. 14:48:00 ч.
/
Кметът на Шабла смята, че сумите в обвинението ще отпаднат. Има фактическа грешка за 120 хиляди лева (ВИДЕО)
Не се чувствам виновен. Това заяви в студиото на МГ „Добруджа” кметът на Шабла Мариян Жечев по повод повдигнато обвинение срещу него за неправомерно усвоени европейски средства по проект за реконструкция на градския стадион. Не се чувствам виновен затова, че с моите действия съм спестил няколко милиона лева данъци на нашите съграждани. Не мога да се чувствам виновен, че с действията съм направил така, че този проект от нула визия за реализирането му, той да има  своята функционална самостоятелност към момента. Игрищата се използват. На стадиона се проведе национален лекоатлетически турнир. През лятото на него контрола игра футболният отбор на Динамо (Москва). По това време нямаше по-читав терен в морските общини, коментира Жечев. По думите му обвиненията са въпрос на преценка на прокуратурата. Затова е институцията Съд и смятам, че в хода на делото, сумите в обвинението ще бъдат силно редуцирани и дори ще отпаднат напълно, каза още кметът на Шабла, като отбеляза, че само в един от редовете на експертизата, на която се позовава обвинението, има фактическа грешка от 120 хиляди лева.
Кметът на Шабла заяви, че крайно недоволен от липсата на регламент относно свободното къмпингуване. Към момента то е разрешено и може да се случва навсякъде. В община Шабла то се случва върху много ценните подвижни дюни край Крапец. От там през тази година сме извозили около 500 тона отпадъци. Един тон струва за общината 200 лева. 95% от отпадъците не стават за сепариране. Това са 100 000 лева, които са взети от събраните данъци от нашите съграждани, а приходите от този вид туризъм са почти нулеви, каза още Жечев. Той разкри, че са провели аакция за санкциониране на незаконно къмпингуващите. След това обаче те протестираха актовете пред съда и те станаха нищожни, каза кметът.  
Жечев определи като добра отминаващата година за община Шабла. Всички дейности се изпълняват с добър темп и добро качество. През годината са подписани 4 договора - един по ПРСР и три по програма Интеррег Румъния – България. Общата им стойност е около 5 млн. лева. Жечев определи като пробив спечелените проекти по трансграничната програма, по която в миналия програмен период не е имало нито един.
Няколко неща остават за довършване през следващата година. Още в началото на 2019 г. ще приключи ремонтът на спортната зала.
Със средства от МРРБ, ще бъдат реализирани два проекта, касаещи укрепителни мероприятия. Вече е избран изпълнител за укрепване на участъка от землището на с. Крапец. Има и първоначално одобрение за брегоукрепване на льосовия бряг на къмпинг Добруджа.
С европейски средства ще бъде извършен ремонт на детска градина „Дора Габе” в Шабла. Тя трябва да е готова през лятото на 2019 г. Предстои изпълнение на договорите по Интеррег, свързан със селищната могила на Големия остров в Дуранкулашкото езеро. Целта на проекта е това да стане туристически обект от световно значение. Чрез друг проект ще бъде закупена многофункционална машина, необходима за зимни условия, каза още Жечев.
През следващата година се очаква подписване на договори по още 2 проекта по ПРСР. Първият е за ремонт на улична мрежа на Шабла, другият е за две спортни площадки в и Ваклино и Граничар. Жечев е доволен от свършената работа през годината, но смята, че трябва да бъдат максималисти и да не бъдат удовлетворени от количеството.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Каварна стана част от кампанията "Мисия спорт на любимите герои"
Каварна стана част от кампанията "Мисия спорт на любимите герои"
В Генерал Тошево отбелязаха Европейската нощ на музеите с гостуваща изложба и концерт
В Генерал Тошево отбелязаха Европейската нощ на музеите с гостуваща изложба и концерт
В Каварна отбелязаха Нощта на музеите и Европейския ден на морето
В Каварна отбелязаха Нощта на музеите и Европейския ден на морето
Нелина поведе голямото добруджанско хоро в Бранище (ВИДЕО)
Нелина поведе голямото добруджанско хоро в Бранище (ВИДЕО)Яндекс.Метрика