Начало >Добруджа >Регионални

Кметът Т.Петков: Напълно сме подготвени за новата учебна година (ВИДЕО)

13.09.2017 г. 15:48:54 ч.
/
Кметът Т.Петков: Напълно сме подготвени за новата учебна година (ВИДЕО)
Първият учебен ден и новата учебна година в община Добричка ще започнат в нормална обстановка и напълно подготвени, по думите на кмета на общината инж. Тошко Петков. Всички условия за безпроблемно протичане на учебния процес са обезпечени. 1100 ученици ще прекрачат училищния праг на 13-те училища в общината, от които 130 са първолаците. В 30-те детски градини ще влязат обхванатите  665 деца. Осъществена е целодневна организация на обучението във всички училища, подсигурени са правоспособни преподаватели, обедно хранене, обзаведени стаи за занимания по интереси и специализиран превоз на пътуващите ученици и деца. Необходимата учебна документация е доставена, както и учебните помагала за подрастващите.
Малка изненада е подготвена за всички първокласници. Те ще получат по едно учебно помагало „Искам да науча повече” . Това се превръща в традиция откакто кметът Тошко Петков е начело на общината, а надеждите са да се запази по този начин.
Три са обединените училища – в Карапелит, Победа и Стефаново, където ще продължат три паралелки с 8 клас. Те са на прага на изпълнението на норматива от 18 ученици, но ако не могат да го изпълнят, общината ще дофинансира и ще разреши съществуването на паралелки под необходимия минимум.
Финансовият ресурс, заделен през тази година за основни и текущи ремонти е в размер на 298 796 лв. А като се прибавят към тях дофинансирането на училищата за 2017 г. в размер на 107 000 лв. и  още 150 000 лв.за детските градини се получава сериозна сума, обобщава кметът и уточнява, че средствата са изразходвани за основни ремонти на покривни конструкции, физкултурни салони, санитарни възли, подмяна на дървената дограма, което ще намали разходите за отопление. Той не пропуска да отбележи, че броят на децата в училище и на тези в детските градини с всяка изминала година намалява, но такива са обстоятелствата в страната.
Подсигурен е транспортът по всички маршрути, а превозвачът, с който е подписан договор е „Пътнически превози”.
Служители в общинската администрация, кметове, кметски наместници, общински съветници ще присъстват на  тържествата по случай първия учебен ден. Самият кмет Тошко Петков ще почете с присъствието си училището в с. Карапелит. Това също се прави за втора поредна година и така ще продължи занапред, обещава инж. Петков. Той отправя поздрав към учители и ученици с пожелание за качествено образование и да бъдат те конкурентноспособни на интелигентния пазар, а по-късно и на пазара на труда.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С чай от 100 билки ще посрещат на Еньовския събор край язовир Дрян
С чай от 100 билки ще посрещат на Еньовския събор край язовир Дрян
С  3 250 000 лева община Тервел ще рехабилитира водопроводи в три села
С 3 250 000 лева община Тервел ще рехабилитира водопроводи в три села
Чистят деретата в община Генерал Тошево
Чистят деретата в община Генерал Тошево
Приемът на заявки за фестивала Богородица 2018 вече започна
Приемът на заявки за фестивала Богородица 2018 вече започнаЯндекс.Метрика