Начало >Добруджа >Общество

КНСБ-Добрич: Делът на сивата икономика ще расте в условията на ковид-кризата

07.10.2020 г. 14:15:04 ч.
/
КНСБ-Добрич: Делът на сивата икономика ще расте в условията на ковид-кризата
В условията на продължаваща извънредна обстановка заради коронавируса, делът на сивата икономиката ще нараства. Това каза за медийна група „Добруджа“ областният координатор на КНСБ – Добрич Ивелина Василева. Повод за разговора с нея е отбелязваният днес за 13-ти пореден път Световен ден за достоен труд. Чества се от 2008 г. и е една добра възможност синдикалните организации по цял свят да напомнят за себе си и своите искания за почтен и достоен труд, за качествени работни места и справедливо заплащане, отбеляза областният координатор. Тези теми, както и миграцията, дискриминацията, принудителният труд, правото за колективното договаряне, които са били на дневен ред преди години, са актуални и днес.
Различното тази година е, че сме в обстановка на пандемия, която влияе изключително негативно върху заетостта и доходите на хората. Предстоят ни трудни месеци, това показват и прогнозите за развитието на икономиката в страната. Застрашени са работни места и кризата като цяло създава усещане за несигурност сред работещите хора. Ще продължи да расте и равнището на безработицата. Към края на август за област Добрич тя е 5,6% и се отчита ръст с 2 на сто в сравнение със същия месец на 2019 г. За град Добрич безработицата през август е 3,8% или с 1,9 на сто повече от същия месец през 2019 г.
В Добрич и останалите общини в областта, където има изградени синдикални структури и добър социален диалог с работодателите, чрез механизма на колективното трудово договаряне на национално и общинско ниво и на ниво предприятие, синдикатите се борят за постигане на по-добри условия на труд и най-вече за достойни доходи.
Областният координатор каза, че в някои предприятия има разминаване между положения  труд и полученото заплащане. Има сигнали за работен ден с продължителност над 8 часа, за извънреден труд в почивни и празнични дни, без заплащане. Мнозина се съгласяват да работят без трудов договор или да бъдат осигурявани на по-ниска заплата, от получаваната. Именно заради това се очаква да се разраства делът на сивата икономика, обясни Василева.
По информация по места в предприятията от областта, където имаме синдикални структури, в условията на извънредно положение и сегашната извънредна обстановка, фирмите се справят основно чрез използване на платения годишен отпуск от служители, прилагане на мярката 60 на 40, а в бюджетната сфера допълнително договорени отпуски, каза още Ивелина Василева.
Най-често в КНСБ-Добрич постъпват сигнали за неизплатени заплати и осигуровки при освобождаване от работа. В тази връзка областният координатор на КНСБ за Добрич напомни, че от година и половина работи мобилна платформа, където всеки гражданин може денонощно, безплатно и анонимно да подаде сигнал до КНСБ, който при необходимост се изпраща към Инспекция по труда, НАП и др.
В следващите месеци ще се появят и пречки пред общините по отношение на изпълнение на приходната част на бюджета. Това пък ще даде още поводи за разговори от страна на синдикалната организация, с цел решаване на възникналите проблеми, свързани с доходите на хората.
Ивелина Василева каза още, че в град Добрич регистрираните безработни през месец август са около 1 700. Отчита се неколкократно завишение на фона на данните за предходния месец, когато регистрираните като безработни са 312 на брой. Но този ръст не може да се свърже пряко и единствено с ковид-кризата, тъй като това е период, в който приключва и работата на много сезонни работници, коментира тя.

Коментирайте
Подобни новини
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич



Яндекс.Метрика