КНСБ настоява за мерки за недопускане на напрежение в енергетиката и индустрията в зимния период

08.01.2019 г. 10:43:05 ч.
/
КНСБ настоява за мерки за недопускане на напрежение в енергетиката и индустрията в зимния период
 КНСБ апелира за незабавни и конкретни стъпки за недопускане на напрежение в системата на българската енергетика и индустрия в разгара на зимния период. Това се заявява в декларация на синдиката за ситуацията на пазара на електроенергия в България от декември миналата година, с която от Конфедерацията настояха за свикване на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Синдикати, работодатели, представители на правителството и на КЕВР се събират днес в Министерския съвет в отговор на искането на синдиката да се търсят решения за бъдещето на енергийната система. 
КНСБ настоява за приемане на спешен комплекс от мерки, които да защитят населението от спекулативно поскъпване на основни стоки в разгара на зимния сезон. Синдиката споделя притесненията на българския бизнес, че очевидно има проблем, който създава напрежение на енергийния пазар. "Предприятия спират работа заради високите цени. Производители вещаят шоково поскъпване на основни хранителни стоки", се посочва още в декларацията на синдиката. 
Според КНСБ повишаването на цената на електроенергията ще засегне не само бизнеса, може да доведе и до ръст на цените на хранителни и нехранителни стоки, което ще се отрази пряко върху доходите на българските граждани. 
Конфедерацията иска засилване на експертизата и активността на КЕВР при наблюдение и оценка на предизвикателствата на пазара и своевременна интервенция. От КНСБ настояват за регламентиране на възможностите за регулатора за интервенция в кризисни ситуации.
КНСБ иска регулаторният преглед от страна на КЕВР на цените в сектор "Енергетика", извършван на тримесечна база, да обхване и добавката "Задължение към обществото", чрез което, според синдикалната организация, може да осигури регулация на на крайните ценови равнища. 
Искаме включването на всички сделки на енергийната борса, включително и дългосрочните договори за индустриалните потребители, посочват още от КНСБ. От Конфедерацията се обявяват за създаване на предвидим, дългосрочен механизъм, който да обхваща договори с индустриални потребители, надвишаващи една година.
От КНСБ искат още и въвеждане на механизми за компенсиране на индустрията и енергийните производители за стремително увеличаващите се разходи за въглеродни емисии, както и премахване на непазарни тежести за енергийните дружества.
 "КНСБ отбелязва с тревога засилващото се напрежение в обществото и структуроопределящи компании в страната и предупреждава, че липсата на спешни и адекватни мерки от всички ангажирани институции може да доведе до непредвидими последствия за цялата енергийна система и българската икономика като цяло", се заявява още в декларацията.
Снимка:vesti.com
Източник:БТА

Коментирайте
Подобни новини
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
ПП-ДБ при президента: Взеха папката с втория мандат и я върнаха празна
ПП-ДБ при президента: Взеха папката с втория мандат и я върнаха празна



Яндекс.Метрика