КНСБ: Обедняваме трайно. С 2,3% се увеличава издръжката на живот

10.09.2018 г. 15:42:15 ч.
/
КНСБ: Обедняваме трайно. С 2,3% се увеличава издръжката на живот
Очаква се увеличаване на енергийната бедност в страната. Мерките са остатъчни и последващи, вместо дългосрочни и превантивни. Това е причина за продължаващо обедняване на населението, смятат от КНСБ.
Според техните експерти, поскъпването през есента ще повиши общата издръжка на живот само с около 2.3% в сравнение с началото на годината.
Според КНСБ издръжката на живот на човек от домакинство ще поскъпне между 5 до 7 лева след повишението на цените на цени на газа, тока и парното, съобщиха от централата на синдиката.
След като през юни 2018 г. издръжката на живота достигна до 590 лв., очакванията са в края на годината да достигне размер средно на лице от 4-ри членно домакинство от около 595 - 597 лв. Сметките са направени на база увеличението на цените от 1 юли на природния газ с 10.81%, на топлоенергия средно със 7.33%.

Поскъпването на тока при отделните дружества беше между 0.94 до 17.12%. То се отрази на домакинствата средно с 2,03% (в диапазон от 1.75 до 2.78%).
Прогнозите на експертите са:
С около 2.6% ще се увеличат необходимите разходи в групата на горивата за отопление, топла вода, осветление, поддържане на електроуредите. Тази група формира около 2/3 от разходите за поддържане на жилището и 12% от общо необходимите средства за издръжка на живота. През лятото за това отиват по-малко пари, но тогава хората заделят пари за зимата.
Най-силно засегнати ще бъдат живеещите в София (столица), където 61.2% от жилищата са с парно отопление от централен източник. При средна сметка от 150 лв. за парно, през идващите зимни месеци столичани ще плащат повече с около 11 лв., което означава, че общо разходът за целия отоплителен сезон ще нарасне с около 55-60 лв.

От синдиката очакват увеличаване на енергийно бедни хора и увеличаване на социалното изключване. Като се има предвид, че около 1,2 млн. пенсионери у нас получават пенсия под линията на бедност (321 лв.) и около 75 % от домакинствата в страната живеят с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжка на живота (590 лв), това означава, че всяко дори и незначително поскъпване на живота ще свие потреблението, а хората в бедност и социално изключване ще продължават да нарастват.
Снимка:dobrudjabg.com
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Актуализират методиката на машините за гласуване
Актуализират методиката на машините за гласуване
Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина
Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина
ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ
ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ
ЦИК започва прием на документи за НПО наблюдатели на изборите
ЦИК започва прием на документи за НПО наблюдатели на изборите



Яндекс.Метрика