Комисар Дарин Димитров: В нашата професия няма единаци и не може да се работи солово

14.09.2016 г. 09:57:17 ч.
/
Комисар Дарин Димитров: В нашата професия няма единаци и не може да се работи солово
На 14 септември българските огнеборци отбелязват своя професионален празник.  Денят е обявен за празничен през 1995 година с решение № 385 на Министерския съвет на Република България, а първият пожарникарски събор е проведен на същата дата  през далечната 1905 г.
По повод празника комисар Дарин Димитров - директор на РД ПБЗН в Добрич,  е награден за безукорно  изпълнение на поставените задачи  с  „Почетен знак - втора степен” от  министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

  
- Комисар Димитров, честита награда!  Какво означава безукорно изпълнение в Пожарната? Какво се крие зад тези думи?
Зад тях се крие работа на един много голям екип. В нашата професия екипността е основно понятие и само с него могат да се постигнат високи резултати. В нашата професия няма единаци и не може да се работи солово. Няма хора, които могат да извършат нещо и  да се похвалят, че то е тяхно дело. Това е  екип от над 200 човека на територията на цялата област, чиято работа е довела до получаването на тази награда. Тя се  връчва на ръководителя на цялата  структура и се предполага, че е награда за добро ръководство, за добре поставени задачи, за постигнати цели.
- След какво лято идва тази награда?
Изминалото лято беше много тежко за нашите служби, но тя не е само заради работата ни през него. В нашата дейност работим и по-много други задачи и цели. Тази награда не е единствено и само за ликвидираните пожари през летния сезон, въпреки  че периодът беше тежък за нас. Броят на пожарите е по-висок в сравнение с миналата година и това се дължи на климатичните условия. В същото време те бяха и много едновременни. За нас е по-лесно да се справим с пожарите, когато са последователни. И е по-трудно да се работи, когато са няколко наведнъж на  територията на областта. Затова се наложи да предприемем стратегия за тяхното гасене. Независимо какъв е пожарът и каква площ обхваща,  изпращахме повече на брой екипи, които да ликвидират произшествието в самото начало на неговото развитие. Това също не беше лесно, защото хората не достигаха поради  отпускарския период.  Всички наши служители, които бяха в отпуск, бяха викани за участие в гасенето.  Благодаря им за отзивчивото поведение. Да, лято 2016 беше тежко. Бих го сравнил с това на 2000 година, когато ситуацията беше подобна - с голям брой пожари и с такава интензивност и едновременност.
- Нямате проблем с техническия ресурс, но пък имате проблем с  човешкия. След обявен конкурс за 15 свободни места се явяват 100 кандидати. Какво Ви говори бройката?
Причините за интереса могат да бъдат много. Много ми се иска всички кандидати да бъдат водени от желанието да упражняват нашата  благородна професия. Но знаем, че има  голяма безработица. А и става въпрос за държавна служба, която предопределя социални придобивки на служителите, навременно заплащане на положения труд и други…
- Как отсявате вашите хора - истинските пожарникари?
Самата методика за стигане до професията пожарникар не е лека. В началото се провеждат физически изпити, които всеки един, добре сложен и физически подготвен,  мъж или жена,  би могъл да преодолее и да изкара максималния брой точки. Следва тест за интелигентност, психологически тест и заключение от психолог. Методиката за оценка е  така  разработена, че тези, които кандидатстват поради други причини, отпадат  по време на началните  етапи и не стигат до заключителното интервю.  Така при нас идват хора, които имат достатъчно добра мотивация за работа.
- Комисар Димитров, виждате  ли  жени във вашите екипи? Възможно ли е упражняването на вашата професия от тях?
Има жени, но те работят в превантивната дейност. Не ми е известно жени да участват реално в екипите за пожарогасене. Но това не означава, че няма нещо подобно някъде в страната. Работата ни  е  по-тежка. В едно произшествие се ползват тежки апарати, носят се шлангове. Понякога се налага пожарникарите да се изкачват до 6-7 етаж  и от тази гледна точка мисля, че жени в тази дейност няма.
- Наименованието на дирекцията е „Пожарна безопасност и защита на населението”. Да обърнем внимание на защитата на населението.
За защита на населението се грижат всички държавни институции. Това не означава защита на населението от пожари и природни бедствия. През годините имахме много промени в наименованието на службата. В момента нашата дейност в това направление е защита на населението при бедствия.
- Ако трябваше сега да избирате професията си, тя щеше да бъде….
Абсолютно същата. Аз съм доволен от професията си и съм горд, че съм част от нея.
- Най-тежкият професионален момент досега е …..
Наводнението през 2014 година.
- Мечтата Ви в професионален план е за…
За по-спокойна работа.
- Мислите ли, че това е възможно? 
Разбира се.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика