Комплекс с 335 жилища без канализация се изгражда в свлачищна зона край Балчик

05.05.2015 г. 12:37:01 ч.
/
Комплекс с 335 жилища без канализация се изгражда в свлачищна зона край Балчик
Въпреки предприетата от РДНСК – Варна процедура по споране, строежът на голям ваканционният комплекс в местността "Фиш Фиш" край с. Оброчище, община Балчик продължава. За това алармираха собственици на имоти в близост до строителната площадка.

Комплексът от жилищни сгради, басейни и СПА център с обща разгъната застроена площ 32 403 кв. м е на едноличното дружество "Терем плюс". Намеренията на инвеститора са обектът да бъде бъде завършен до края на тази година.

Собствениците на имоти в близост до дерето, в което в момента се изливат само събраните дъждовни и повърхностни води от строежа, още миналата година са сигнализирали, че това е довело до повишаване дебита на реката, от което се свличат земни маси, застрашаващи имотите, здравето, и живота им.

"Предвид намерението да се построят няколко басейна и спа комплекс, нарастват нашите опасения за чистотата на морето и на реката в дерето", са написали те в сигнала си до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Според текста на сигнала изливането на вода в такива големи количества ще създаде и допълнителни предпоставки за подкопаване на склона, на който се извършва строителството и ще предизвика последващи свличания на земни маси.

"Остава и мистерия как точно ще се пречистват и как ще се заустват отпадните води от 340-те апартамента, предвидени в проекта", пишат собствениците на имоти във Фиш Фиш.

Според един от тях Христо Панчев "издаването на строително разрешение за изграждане на 5-6 етажен комплекс с плувни басейни в силно свлачищната зона на местност "Фиш-фиш" където свличанията ежегодно променят облика на крайбрежието, изграждането на тежките бетонови конструкции върху и без това рушащия се склон, е рецепта за катастрофа".

В отговор на сигнала, подаден от собственици на съседни имоти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са отговорили на 1 април т.г, че "при проверката на проектната документация по част ВиК (на строежа, бел. ред.) е установено, че строителството се извършва без да е спазено условието "заустването на битови и повърхностни води да бъде задължително в канализация".

Проверката е потвърдила, че в момента на нейното извършване, повърхностните и дъждовните води са се изливали направо в близкото дера. В същото време, тъй като строителството се извършва в свлачищен район, наличието на сигурна и контролируема външна и вътрешна ВиК мрежа, както и повърхностно отводняване, е сред задължителните условия, които трябва да бъдат спазени.

При извършената от МРРБ проверка в началото на годината от страна на инвеститора "Терем плюс" не е било представено и становище от Басейнова дирекция, изискано от Общинския експертен съвет по устройство на територията в Община Балчик. Според нейните членове то е задължително и е трябвало да предшества издаването на строително разрешение за реализация на проекта още през 2013г.

"Такова становище не е издадено от Басейнова дирекция и до този момент", твърди Христо Панчев.

Във връзка с установеното по време на извършената проверка на 20 март т.г. служителите на ДНСК са съставили констативен протокол, с който е започнало административно производство по спиран на строителството.

"Заради продължаващото строителство ние изпратихме писмо до Комисията за взаимодействие с неправиетелствени организации към Народното събрание, каза за "Дневник" Христо Панчев от Сдружението на собственици на имоти в мествонстта Фиш Фиш. В последния ден на април от там получихме отговор, че писмото ни е препратено отново до МРРБ".

Писмото, изпратено от Народното събрание до строителното министерство носи подписа на председателя на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и сигналите на граждани Бойка Марковска. В него се настоява той "да бъде проверен и да бъде направено необходимото за незабавното прекратяване на строителството в района". Поредният сигнал, подаден днес от собствениците на имоти в съседство с проекта на "Терем плюс" обаче показват, че това не есе е случило.
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Президентът се срещна с енергетиците, призова за отхвърляне на либерализацията на пазара на ток
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
Служебният кабинет осигури пълния размер на „украинската помощ“ за земеделските стопани
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери
На 26 април започва изплащането на великденските добавки за пенсионери



Яндекс.Метрика